Papa SOMOS Community Careu: Donesite brigu i bliskost onima koji pate – Vatican News
Papa

Papa SOMOS Community Careu: Donesite brigu i bliskost onima koji pate – Vatican News

Papa Franjo ističe nezamjenjivu ulogu obiteljskih liječnika u zdravstvu, naglašavajući njihovu dvojaku misiju stručne osposobljenosti i obiteljske topline.

Autor: Francesca Merlo

Papa Franjo je u subotu poželio dobrodošlicu u Vatikan članovima SOMOS Community Care, neovisne praktične udruge sa sjedištem u New Yorku, SAD, koja pruža usluge siromašnim osobama kroz mrežu različitih liječnika, specijalista, pružatelja zdravstvenih usluga i medicinskih ustanova u zajednici.

Papa je u svom obraćanju odao priznanje njihovim zajedničkim naporima da preispitaju ključnu ulogu obiteljskih liječnika u zdravstvenoj i socijalnoj sferi.

Liječnik kao njegovatelj

„Znanost je danas napravila značajne korake“, započeo je papa Franjo, prepoznajući napredak u medicinskoj tehnologiji i terapijama. Međutim, naglasio je da u svojoj srži medicina ostaje duboko ljudski susret. “Kad smo bolesni”, objasnio je, “od liječnika ne očekujemo samo kompetentnog stručnjaka, već i prijateljsku prisutnost na koju možemo računati.”

Citirajući svetog Luku, papa Franjo je ilustrirao kako je Isus pristupao bolesnima sa suosjećanjem i brigom. Obiteljski liječnik, istaknuo je, utjelovljuje taj duh nudeći i profesionalnu stručnost i osobnu toplinu. “Obiteljski liječnik je na sličan način prisutan i blizu”, rekao je, “nudi toplinu kao i profesionalnu skrb.”

Član obitelji

Papa Franjo je zatim istaknuo drugi ključni aspekt uloge obiteljskog liječnika: biti član obitelji. Naglasio je važnost kontekstualiziranja svakog pacijenta unutar njihovih odnosa i društvenih veza. “Ova društvena dimenzija skrbi”, rekao je, “pomaže stvoriti mrežu ljubavi, dijeljenja i solidarnosti oko bolesne osobe.”

Takav pristup, naglasio je papa Franjo, jača međuljudske odnose i pretvara patnju u trenutak zajedničkog zajedništva. Koristi ne samo pacijentu nego i njegovateljima, članovima obitelji i široj zajednici. Upozorio je na rizike birokratskog, pretjerano tehničkog zdravstvenog sustava, posebno onog pod utjecajem tržišnih mentaliteta koji zanemaruju pravu bit zdravlja i skrbi.

Poziv na nastavak suosjećanja

Završavajući svoj govor, papa Franjo je ponudio svoj blagoslov za tekući rad SOMOS Community Care. “Briga i bliskost dva su dara velike vrijednosti za one koji pate”, potvrdio je.

Potaknuo je članove da ustraju u svojoj misiji te izrazio zahvalnost i podršku za njihov neprocjenjiv doprinos zdravlju i dobrobiti zajednica.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo: Nikada ne zaboravite genocid u Ruandi – Vatican News

Katoličke vijesti

Papin raspored za apostolsko putovanje u Aziju i Oceaniju

Katoličke vijesti

Papa zove oca Giulije Cecchettin, talijanske žrtve femicida

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti