Papa se susreo s čelnikom Cisca dok etički pakt AI nastavlja rasti
Kršćanski život

Papa se susreo s čelnikom Cisca dok etički pakt AI nastavlja rasti

Papa Franjo nakratko se sastao s Chuckom Robbinsom, izvršnim direktorom Cisco Systemsa — američkog konglomerata digitalnih komunikacija — nakon što je Robbins potpisao „Rimski poziv za etiku umjetne inteligencije“, projekt kojim koordinira Papinska akademija za život.

Umjetna inteligencija “nije više tema samo za stručnjake, a razmišljanje o etici njezina razvoja hitnije je nego ikad”, rekao je nadbiskup Vincenzo Paglia, predsjednik Papinske akademije i njezine Zaklade RenAIssance, koja promiče projekte koji se bave etikom AI i njegov utjecaj.

Otac franjevac Paolo Benanti, profesor na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu i član Savjetodavnog odbora UN-a za umjetnu inteligenciju, također je prisustvovao ceremoniji potpisivanja u Vatikanu 24. travnja. Benanti je postao vodeći glas za pitanja umjetne inteligencije i globalni veleposlanik Katoličke crkve zagovaranje etičkog razvoja umjetne inteligencije.

Pokrenut 2020., Rimski poziv izvorno je okupio Papinsku akademiju, čelnike Microsofta i IBM-a — dva vodeća svjetska razvijača softvera za umjetnu inteligenciju — talijansku vladu i Organizaciju UN-a za hranu i poljoprivredu kako bi promicali etičke izbore u razvoju tehnologije. , pravni standardi u njezinom reguliranju i obrazovni napori da se ljudima pomogne razumjeti umjetnu inteligenciju i njezinu ulogu u širokom nizu aplikacija.

Druge tvrtke, vlade, sveučilišta i vjerski vođe potpisali su poziv, obećavajući osigurati da su “ljudska bića i priroda u središtu razvoja digitalnih inovacija” te da su “podržani, a ne postupno zamijenjeni tehnologijama koje se ponašaju kao racionalni akteri”. ali ni na koji način nisu ljudi.”

Potpisnici se također zalažu za razvoj “algoretike”, etičkog okvira kako bi se osiguralo da algoritmi koji se koriste za izgradnju umjetno inteligentnih sustava promoviraju ono što je istinito, pravedno i etično.

Priopćenje za tisak Papinske akademije citiralo je Robbinsa koji je rekao: “AI iz temelja mijenja naš svijet — predstavlja ogromne mogućnosti, ali i nove izazove. Gotovo 40 godina Cisco je gradio mreže koje povezuju ljude i organizacije diljem svijeta, a danas mi grade kritičnu infrastrukturu i sigurnosna rješenja koja će pokretati AI revoluciju.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Je li Fulton Sheen prorokovao o ovim vremenima?

Katoličke vijesti

Vatikan najavljuje da će se sljedeća sinoda održati od 2. do 27. listopada

Katoličke vijesti

Kardinal Fernández: Dokument o ljudskom dostojanstvu bit će objavljen početkom travnja

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti