Papa se nada posjetiti Tursku za godišnjicu Nicejskog sabora – Vatican News
Papa

Papa se nada posjetiti Tursku za godišnjicu Nicejskog sabora – Vatican News

U obraćanju izaslanstvu Carigradskog ekumenskog patrijarhata, papa Franjo izražava nadu da će 2025. otputovati u Tursku na proslavu 1700. obljetnice Nicejskog sabora.

Autor: Christopher Wells

Papa Franjo izrazio je želju posjetiti područje Nikeje 2025. kako bi obilježio 1.700.th obljetnice Prvog ekumenskog sabora.

“To je putovanje koje svim srcem želim napraviti”, rekao je Papa u petak ujutro, dok je pozdravljao izaslanstvo Ekumenskog carigradskog patrijarhata, koji je u Rimu na blagdan svetih Petra i Pavla, utemeljitelja Crkve u Rimu. Rim.

Uobičajeni posjet uzvratio je izaslanstvo Katoličke crkve u Istanbulu na blagdan svetog Andrije, za kojeg tradicija kaže da je utemeljio Crkvu u Carigradu.

Ekumenski patrijarh Atenagora I. i papa sveti Pavao VI

Ekumenski patrijarh Atenagora I. i papa sveti Pavao VI

Radost bratskog susreta

U svom obraćanju izaslanstvu, Sveti je Otac pozdravio priliku “iskusiti radost bratskog susreta” i posvjedočiti kako “duboke veze” koje spajaju dvije Crkve tako i “čvrstu odluku da zajedno napreduju” prema obnova jedinstva među njima.

Papa Franjo posebno je istaknuo svoje brojne susrete sa sadašnjim ekumenskim patrijarhom Bartolomejem I., posebno njihov susret u Jeruzalemu 2014. povodom obilježavanja 50.th obljetnice povijesnog susreta pape Pavla VI. i Atenagore I.

Ističući predanost „zajednom putu” prema punom jedinstvu, Papa je ponovno potvrdio „da dijalog između naših Crkava ne predstavlja opasnost za cjelovitost vjere; nego je to nužnost koja proizlazi iz naše vjernosti Gospodinu i vodi nas do cijele istine kroz razmjenu darova i pod vodstvom Duha Svetoga.”

Ceremonija sadnje drveća tijekom Zaziva za mir u Svetoj zemlji 2014. (arhivska fotografija)

Ceremonija sadnje drveća tijekom Zaziva za mir u Svetoj zemlji 2014. (arhivska fotografija)

Molitve za mir

Papa je podsjetio i na mirovnu ceremoniju u Vatikanskim vrtovima koja se održala nedugo nakon susreta u Jeruzalemu. Papa Franjo i patrijarh Bartolomej zajedno su poželjeli dobrodošlicu predstavnicima Izraela i Palestine “kako bi zazvali mir u Svetoj zemlji, na Bliskom istoku i u cijelom svijetu”.

“Sadašnji događaji pokazali su nam nužnost i hitnost zajedničke molitve za mir”, rekao je Papa, “tako da rat može završiti, vođe naroda i strane u sukobu mogu ponovno otkriti put suglasja, a sve strane doći do priznajte jedni druge kao braću i sestre.”

Napomenuo je da se ovaj zaziv za mir odnosi na sve sukobe, a posebno na rat u Ukrajini koji je u tijeku.

Put ljubavi, pomirenja i milosrđa

Potreba za nadom u svijetu, u “vrijeme kada su toliki muškarci i žene zarobljenici straha za budućnost”, sugerirala je geslo nadolazeće Jubilarne godine, “Hodočasnici nade”.

Papa je pozvao istočne pravoslavne Crkve da svojim molitvama “prate i podupiru” nadolazeću Svetu godinu, “kako ne bi izostali obilni duhovni plodovi”.

Papa Franjo završio je obraćanje molitvom da “Gospodin udijeli da nastavimo ići putem koji nam On ukazuje, a to je uvijek put ljubavi, pomirenja i milosrđa”.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Pogled iznutra na posjet pape Franje Veneciji s Trga svetog Marka – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa Franjo susreo se s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom – Vatican News

Katoličke vijesti

Jedanaesta godina života pape Franje obilježena tugom zbog ratova – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti