Papa razmjenjuje šale s Colbertom, Fallonom i drugim zvijezdama komedije u Vatikanu
Kršćanski život

Papa razmjenjuje šale s Colbertom, Fallonom i drugim zvijezdama komedije u Vatikanu

Dok su čekali da papa Franjo stigne u dvoranu Clementine u vatikanskoj Apostolskoj palači na ranu jutarnju audijenciju, kasnovečernje zvijezde komedije su se pogledavale i mislile “nešto nije u redu”.

“Nalazimo se u ovom prekrasnom, prekrasnom prostoru u Vatikanu i iz nekog su razloga pustili komičare unutra, što je uvijek pogreška”, rekao je komičar Conan O’Brien novinarima nakon susreta s Papom 14. lipnja.

Bio je samo jedan od 105 komičara iz cijeloga svijeta koji su doputovali u Vatikan na papinu audijenciju i kako bi “uspostavili vezu između Katoličke crkve i strip crtača”, priopćio je Dikasterij za kulturu i obrazovanje koji je organizirao susret.

Među komičarima iz Sjedinjenih Država bili su Stephen Colbert, Chris Rock, Jimmy Fallon, Julia Louis-Dreyfus, Whoopi Goldberg, Jim Gaffigan i Mike Birbiglia.

Prije nego što je Franjo ušao u prostoriju, Fallon je stajao ispred papinske stolice i zbijao šale zabavljajući svoje vršnjake. Ali kad je Francis ušao, svi su ustali da zaplješću. Nekoliko zvijezda, naviknutih biti ispred kamera, ispružilo je svoje telefone kako bi snimile Papu kako mirno hoda do svog mjesta.

I odmah se Francis našalio, rekavši da bi mu, budući da je smiješak dobar za zdravlje, bilo bolje da samo napravi smiješno lice za gomilu nego da čita svoj poduži govor.

Ipak, rekao je komičarima da “usred toliko tmurnih vijesti, uronjeni u mnoge društvene, pa čak i osobne hitne situacije, imate moć širiti mir i osmijeh.”

“Vi ste među rijetkima koji imaju sposobnost razgovarati sa svim vrstama ljudi, iz različitih generacija i kulturnih sredina”, rekao je.

Papa je istaknuo jedinstvenu ulogu smijeha u zbližavanju ljudi pred sukobima, ističući da humor “nikada nije protiv bilo koga, nego je uvijek uključiv, svrhovit, izazivajući otvorenost, suosjećanje, empatiju”.

Također ih je potaknuo da se sjete molitve koja se često pripisuje svetom Thomasu Moreu, a za koju je rekao da moli svaki dan: “Daruj mi, Gospodine, dobar smisao za humor.”

Louis-Dreyfus, zvijezda hit serija “Seinfeld” i “Veep”, rekao je nakon sastanka da su Franjine riječi bile “prekrasne” i pohvalio papinu poruku jer je istaknuo da komedija “ima svetosti”.

Svaki komičar mogao je pojedinačno pozdraviti Papu na kraju audijencije.

Colbert, katolik, rekao je da je papi rekao na talijanskom da je dao svoj glas za izradu audio verzije papine nedavno objavljene autobiografije. Kasnije je rekao novinarima da je nakon čitanja knjige mislio da bi volio intervjuirati papu u njegovom kasnonoćnom TV programu, “ali stvarno želim s njim napraviti segment o kuhanju, jer je puno govorio o kuhanju: očito je pravi izvrsne torteline u brodu. “

Jim Gaffigan, još jedan katolički komičar koji često govori o svom vjerničkom životu, poveo je svoju obitelj sa sobom u Vatikan na susret s Papom. Njegov sin Michael dobio je krunicu blagoslovljenu od pape koju je ponosno raznosio po vatikanskom hodniku koji vodi sa sastanka.

Gaffigan je rekao novinarima nakon sastanka da je biti katolik i komičar “najveća punk rock stvar koju možete učiniti”, budući da je vjerovanje u Boga u poslu komedije samo “traženje problema”.

Iako skupina komičara koja je došla u Vatikan i susrela papu nije bila sastavljena samo od katolika, iskustvo je “bilo univerzalno”, rekao je Gaffigan. “Postoji ta toplina, ta otvorenost, čak i uz preveliku količinu problema koji su postojali i koji će postojati.”

“Stvarno želim raditi kuharski segment s njim [Pope Francis], jer je puno pričao o kuhanju: očito radi odlične ‘torteline u brodu’. “

— Stephen Colbert

Tweet ovo

Papa obično sjedi ispred grupa s kojima se sastaje radi grupne fotografije prije nego što napusti svoju audijenciju, a sudionici često pristojno sjede i plješću dok on odlazi.

Ovaj put, Chris Rock, koji je sjedio u prvom redu, skočio je iza Franje kako bi stavio svoje lice tik do papinog za fotografiju. Drugi komičari nisu mogli odoljeti da ih slijede i ubrzo se grupa okupila oko pape za sliku.

Francis je potaknuo zabavu, nasmijao se i mahnuo dok je izlazio.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Četiri dugotrajna pitanja nakon ‘Dignitas Infinita’

Katoličke vijesti

Što Poljsku čini tako posebnom?

Katoličke vijesti

Neophodna je neovisna komisija koja će istražiti sve slučajeve zlostavljanja i zataškavanja u Crkvi » Tekstovi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti