Papa priznaje da je čudo potrebno za prvog ‘milenijskog’ sveca crkve
Kršćanski život

Papa priznaje da je čudo potrebno za prvog ‘milenijskog’ sveca crkve

Papa Franjo službeno je priznao čudo koje se pripisuje zagovoru blaženog Carla Acutisa, 15-godišnjeg talijanskog tinejdžera čije će rođenje 1991. učiniti prvim “milenijalcem” koji je postao svetac.

U susretu 23. svibnja s kardinalom Marcellom Semerarom, prefektom Dikasterija za svetačke kauze, Papa je potpisao dekrete kojima se promiču sveci Acutis, kao i jedna žena i šest muškaraca.

Vatikan je 23. svibnja objavio da je papa potpisao dekrete i da će sazvati konzistorij kako bi se odredio datum za kanonizaciju Akutisa i drugih budućih svetaca: blaženog Giuseppea Allamana; Marie-Léonie Paradis iz Québeca, Kanada; Elena Guerra; i osam franjevaca i tri maronitska laika koji su mučeni u Damasku, u Siriji, 1860.

Acutis je rođen i kršten u Londonu od talijanskih roditelja 1991., ali se obitelj vratila u Milano, u Italiju, dok je on još bio dijete.

Nakon što je krenuo u srednju školu, počeo je uređivati, stvarati ili dizajnirati web stranice, uključujući onu za lokalnu župu, za njegovu srednju školu koju vode isusovci i za Papinsku akademiju “Cultorum Martyrum”, prema dikasteriju svetaca. Također je iskoristio svoje računalne vještine kako bi napravio online bazu podataka o euharistijskim čudima diljem svijeta.

Volontirao je u pučkoj kuhinji koju je vodila crkva, pomagao je siromašnima u svom susjedstvu, pomagao djeci koja se muče s domaćom zadaćom, igrao saksofon, nogomet i videoigre te volio snimati videozapise sa svojim psima i mačkama, navodi carloacutis.com, posvećena web stranica njegovoj kauzi za kanonizaciju.

“Uvijek biti blizu Isusa, to je moj životni plan”, napisao je kad je imao 7 godina.

Bio je predan Gospi, svakodnevno je molio krunicu i euharistiju.

“Eukaristija je autoput do neba”, napisao je. Kad ljudi sjede na suncu, pocrne, “ali kad sjede pred euharistijskim Isusom, postanu sveci”.

Kada je imao samo 15 godina, dijagnosticiran mu je agresivni oblik leukemije i umro je 12. listopada 2006. Rekao je: “Sretan sam što sam umro jer sam živio svoj život, a da nisam izgubio ni minutu radeći stvari to se ne bi svidjelo Bogu”, navodi carloacutis.com.

Njegovi su posmrtni ostaci 2007. godine premješteni na općinsko groblje u Asizu kako bi mu se ispunila želja da bude u gradu sv. Franje. Zatim su njegovi posmrtni ostaci premješteni u Svetište Odricanja u Crkvi Svete Marije Major u Asizu 2019. Pokopan je u Nike tenisicama, crnim trapericama i atletskoj jakni za zagrijavanje — odjeći koju je navikao nositi svaki dan.

U veljači 2020. papa je službeno priznao čudo koje se pripisuje Acutisovu zagovoru, au listopadu te godine tinejdžer je proglašen blaženim tijekom mise u bazilici svetog Franje. Procjenjuje se da je 117.000 hodočasnika posjetilo grob tinejdžera samo u prvoj godini nakon njegove beatifikacije, objavila je Asiška biskupija dan uoči njegova blagdana, 12. listopada 2021.

Dva čuda koja se pripisuju zagovoru tinejdžera uključivala su navodna čudesna ozdravljenja dječaka u Brazilu 2013. i mlade žene u Firenci 2022.

Čudo koje je Franjo prepoznao 23. svibnja koje utire put blaženikovoj kanonizaciji uključivalo je mladu ženu koja je rođena u Kostariki 2001. i preselila se u Firencu 2018. radi studija.

Žena je pala s bicikla u 4 sata ujutro 2. srpnja 2022. i zadobila ozbiljnu ozljedu glave, navodi se na web stranici dikasterija. Čak i nakon hitne operacije kojom je uklonjen dio njezine lubanje kako bi se smanjio jak intrakranijalni tlak, liječnici su upozorili njezinu obitelj da bi mogla umrijeti svakog trenutka.

Suradnica mladežine majke istog je dana počela moliti Acutis, a majka je otišla u Asiz i molila se na blaženikovom grobu 8. srpnja – istoga dana kada je mlada žena ponovno počela samostalno disati. Polako se vratila na osnovnu pokretljivost, a CT je pokazao da je krvarenje nestalo. Nakon razdoblja rehabilitacijske terapije i potpunog oporavka, ona i njezina majka posjetile su njegovu grobnicu 2. rujna.

Franjo je pozvao mlade da uče o Acutisu, koji je “učinio mnogo dobrih stvari”, unatoč svom kratkom životu.

“Iznad svega, bio je strastven prema Isusu; a budući da se vrlo dobro snalazio na internetu, koristio ga je u službi evanđelja, šireći ljubav prema molitvi, svjedočenju vjere i ljubavi prema drugima”, Papa rekao je mladim Talijanima 29. siječ.

“Molitva, svjedočenje i milosrđe” bili su obilježja Acutisova života i trebali bi biti ključni dio života svakog kršćanina, rekao je.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Ovaj južnokorejski parlament je najkatoličkiji u povijesti

Katoličke vijesti

10 fascinantnih činjenica o toliko voljenom Padre Piju

Katoličke vijesti

Govori, Gospodine, tvoj sluga sluša

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti