Papa priprema dokument o Presvetom Srcu Isusovu za obnovu Crkve, svijeta
Kršćanski život

Papa priprema dokument o Presvetom Srcu Isusovu za obnovu Crkve, svijeta

Papa Franjo najavio je da priprema dokument o Presvetom Srcu Isusovu kako bi “osvijetlio put crkvene obnove, ali i rekao nešto značajno svijetu koji kao da je izgubio srce”.

Očekuje se da će dokument biti objavljen u rujnu, rekao je, i bit će dio tekuće proslave obilježavanja 350. obljetnice prvog ukazanja Presvetog Srca Isusova svetoj Margareti Mariji Alacoque. Proslava je započela 27. prosinca i trebala bi završiti 27. lipnja 2025.

Papa je to najavio tijekom opće audijencije na Trgu svetog Petra 5. lipnja. Katolička crkva tradicionalno mjesec lipanj posvećuje Presvetom Srcu Isusovu, a svetkovina Presvetog Srca ove će se godine slaviti 7. lipnja.

Dokument će uključivati ​​razmišljanja iz “prethodnih učiteljskih tekstova” i imat će za cilj “ponovno predložiti cijeloj Crkvi ovu pobožnost opterećenu duhovnom ljepotom. Vjerujem da će nam puno pomoći razmišljanje o različitim aspektima Gospodinove ljubavi,” rekao je papa.

U međuvremenu, u svom glavnom govoru za publiku, Franjo je nastavio novu seriju o odnosu između Duha Svetoga i Crkve, posebno o tome kako Duh Sveti vodi Božji narod u susret Isusu, izvoru kršćanske nade.

Biblijsko ime Duha Svetoga je “ruah” na hebrejskom, što znači dah, vjetar ili duh, rekao je.

Slika vjetra izražava snagu božanskog Duha, rekao je, a Isus je istaknuo njegovu slobodu da puše i ide kamo želi.

“Vjetar je jedina stvar koja se apsolutno ne može obuzdati, ne može se ‘zatvoriti’ ili staviti u kutiju”, rekao je. “Pretvarati se da se Duh Sveti zatvara u pojmove, definicije, teze ili rasprave, kao što je to ponekad pokušavao učiniti moderni racionalizam, znači izgubiti ga, poništiti ili svesti na ljudski duh.”

Slična kušnja u Crkvi je pokušaj “da se Duh Sveti zatvori u kanone, institucije, definicije. Duh stvara i oživljava institucije, ali on sam ne može biti ‘institucionaliziran'” ili pretvoren u objekt, rekao je Papa.

Sloboda koju Isus nudi svojim Duhom posebna je, rekao je. To nema nikakve veze sa sebičnošću slobode činiti što hoće, već je to “sloboda da se slobodno čini ono što Bog želi! Ne sloboda da se čini dobro ili zlo, nego sloboda da se čini dobro i to slobodno, tj. , privlačnošću, a ne prisilom, drugim riječima, slobodom djece, a ne robova.”

Istinska sloboda je odabir služenja “u ljubavi i radosti”, rekao je. A to je „obveza rasti u istini koju je objavio Krist i braniti je pred svijetom“, rekao je u svom pozdravu hodočasnicima koji govore poljski.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa izrazio sućut žrtvama dvaju samoubilačkih napada u Iranu

Katoličke vijesti

Još 14 crkvenih otaca protiv samo vjere

Katoličke vijesti

Vatikan će objaviti ažurirane norme za istraživanje navodnih ukazanja

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti