Papa poziva redovnike da budu dar ‘Bogu’ i ‘od Boga’
Papa

Papa poziva redovnike da budu dar ‘Bogu’ i ‘od Boga’

Papa Franjo susreo se s opatom, redovnicima i suradnicima opatije Montevergine u povodu devetstote obljetnice osnutka opatije. Potiče zajednicu da sebe učini darom Bogu i da bude dar Božji drugima.

S. Francine-Marie Cooper, ISSM

Predstavnici opatije Montevergine susreli su se u ponedjeljak ujutro s papom Franjom u povodu devetstote obljetnice osnutka opatije.

Opatiju, smještenu na visini od 4170 stopa iznad razine mora, među apeninskim planinama u Kampaniji, u južnoj Italiji, osnovao je 1124. godine pustinjak sveti William iz Vercellija.

Papa Franjo pozdravio je okupljene ovom prigodom i podsjetio na podrijetlo njihova samostana, u kojem nije bilo „nikakvih čuda ni izvanrednih događaja, nego brige pastira, biskupa Avellina, koji je želio sagraditi crkvu na tom povišenom mjestu. smjesti i okupi mali broj ljudi u službi Božjoj, da bude središte molitve, evangelizacije i ljubavi”, rekao je.

Osvrćući se na dvije važne dimenzije života redovnika, molitvu i služenje, papa Franjo je pozvao redovnike da “učine sebe darom Bogu, da budu Božji dar”.

Dar Bogu

Redovnički poziv molitvu stavlja u korijen svakoga djelovanja, rekao je Sveti Otac. Zatim je opisao samostan i svetište Gospe od Montevergine.

Istaknuo je kako “vjernici tamo često dolaze, ponekad i pješice, pronaći utjehu i nadu, dobiti novu snagu tijekom hodočašća”.

Poput prekrasne ikone Majke Božje, koja dočekuje hodočasnike pri dolasku, tako i redovnici trebaju moliti i imati „one velike i mile oči, te pokazati svakome“ s kojim se susreću, poput Marije, Gospodina, prisutne u njihovim srca, rekao je Papa.

Još jedna slika koja nosi poruku za živote redovnika je Sveto platno, koje je tijekom Drugog svjetskog rata potajno doneseno u svetište kako bi se čuvalo i štovalo, sigurno od opasnosti od bombardiranja.

Sveti je Otac govorio o ovoj “lijepoj slici vašeg primarnog poziva: čuvati sliku Kristovu u sebi, kako biste je mogli pokazati svojoj braći”.

Božji dar

“Biti Božji dar” znači “velikodušno se darovati onima koji dolaze u svetište”, rekao je papa Franjo. I potaknuo je redovnike da hodočasnike ugostiju i vode Majci Božjoj.

Podsjetio ih je da u svojim redovničkim životima, u fizičkoj udaljenosti od svijeta, ali duhovno blizu, mogu biti “živi i rječiti znak Božje prisutnosti”.

Papa im je stoga preporučio da „ne podlegnu napasti da se prilagode mentalitetu i stilovima svijeta, nego da dopustite da vas Bog neprestano preobražava, obnavljajući svoje srce i rastući u njemu (usp. Rim 12,2), tako da oni koji vam dolaze tražeći svjetlost ne budu razočarani.”

Papa je zaključio svoje obraćanje podsjetivši redovnike na dar koji imaju živeći u “Marijinoj kući”.

“Cijenite ovaj dar i njegujte ga u sebi kako biste ga mogli podijeliti sa svima”, rekao je. “Blagoslivljam te od srca. I molim vas da molite za mene.”

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa se susreo s mladim rimskim svećenicima: “Ne umorite se činiti dobro” – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa Franjo: Božji su darovi povjereni našoj skrbi

Katoličke vijesti

Papa: Humanitarni rad Crvenog križa pokazuje da je bratstvo moguće – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti