Papa poziva Crkvu da u migrantima vidi Kristovo lice
Kršćanski život

Papa poziva Crkvu da u migrantima vidi Kristovo lice

Katolička crkva može se približiti Isusu prateći migrante u njihovoj potrazi za boljim životom, rekao je papa Franjo.

U licima migranata Crkva “otkriva Kristovo lice”, napisao je, i poput svete Veronike koja je ponudila krpu da obriše Isusovo lice tijekom njegove muke, Crkva “donosi olakšanje i nadu na ‘Putu Križ seobe.”

Papa je svoje komentare napisao u pismu od 21. ožujka sudionicima sastanka između biskupa, crkvenih dužnosnika i migranata u Lajas Blancas, Panama, u blizini džungle Darién Gap koju svaki dan prelaze tisuće migranata. Susret je održan tijekom trodnevne konferencije koju je Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja organizirao za biskupe iz Kolumbije, Kostarike i Paname kako bi se raspravljalo o migrantima koji prate.

Braća i sestre migranti “predstavljaju Kristovo tijelo koje pati” jer su “prisiljeni napustiti svoju zemlju, suočiti se s rizicima i nevoljama teškog puta bez pronalaženja drugog izlaza”, napisao je Franjo u svojoj poruci skupini.

Biskupi i drugi članovi crkve koji podržavaju migrante “lice su majke crkve koja hoda sa svojim sinovima i kćerima”, napisao je.

Franjo je pozvao migrante da “nikad ne zaborave na svoje ljudsko dostojanstvo” i potaknuo ih da se “ne boje gledati druge u oči, jer niste odbačeni, već ste dio ljudske obitelji i obitelji djece Božje”. “

“I ja sam sin migranata koji su otišli u potrazi za boljom budućnošću”, rekao im je Papa, govoreći o svom odrastanju u Buenos Airesu, u Argentini, kao dijete talijanskih imigranata. “Bilo je trenutaka kada su ostajali bez ičega, čak i gladni, praznih ruku, ali srca punih nade.”

Sastanak crkvenih dužnosnika i migranata održan je izvan džungle Darién Gap koja se proteže na granici Paname i Kolumbije. Rekordan broj migranata je riskirao svoje živote kako bi prešli Darién Gap posljednjih mjeseci, izloženi neobuzdanom iznuđivanju, fizičkom zlostavljanju i seksualnom nasilju od strane kriminalnih skupina. Više od 500.000 ljudi prešlo je taj jaz 2023. godine, prema podacima koje je objavila panamska vlada.

U poruci biskupima dan ranije, Franjo je napisao da se crkveni pastori moraju osloboditi ravnodušnosti u rješavanju krize prisilne migracije diljem Amerike te da svaki migrant izaziva kršćane da prihvate duh gostoljubivosti.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Božja ljubav u svijetu?

Katoličke vijesti

Vatikan imenovao petog filipinskog biskupa u SAD-u

Katoličke vijesti

Odgajajte otpornu djecu uz The Rolling Stones i Aquina

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti