Papa: Posjet katakombama tijekom Jubileja jača vjeru i nadu
Biskupska konferencija

Papa: Posjet katakombama tijekom Jubileja jača vjeru i nadu

Primivši sudionike plenarnoga zasjedanja Papinskoga povjerenstva za sakralnu arheologiju papa Franjo je kazao koliko cijeni rad na valorizaciji tih groblja koja svjedoče iščekivanje uskrsnuća. Zaustavljanje pred grobovima mučenika daje nam da se usporedimo s hrabrim primjerom tih kršćana, koji je uvijek aktualan, i potiče nas na molitvu za brojnu braću koja danas trpe progonjeni zbog vjere u Krista, piše Vatican News.

Valorizirati, u vidiku jubileja, hodočašća u kršćanske katakombe, posebice na grobove mučenika, znak je nade i života – istaknuo je papa Franjo u govoru upućenom sudionicima plenarnoga zasjedanja Papinskoga povjerenstva za sakralnu arheologiju koje je 17. svibnja primio u audijenciju.

Vrijednost Dana katakombā

Sveti je Otac kazao kako cijeni zauzimanje za angažiranje, posebno mladih studenata, u zaštiti, istraživanju i restauraciji tih mjesta. U tom je smislu posebno pohvalio ustanovljenje Danā katakombā koji su potaknuli uključivanje obitelji i djece u didaktičke radionice, tematiziranje na društvenim mrežama, dodjelu stipendija, te suradnju sa sveučilištima. S obzirom na to da će – kako je rekao – tijekom Jubileja upravo katakombe biti jedna od najznačajnijih odredišta, Papa je istaknuo njihov poziv na nadu, napominjući kako su u skladu i s temom Svete godine koja glasi „Hodočasnici nade“ te dodao:

U katakombama sve govori o nadi; o životu poslije smrti, o oslobođenju od opasnosti i o samoj smrti po djelu Boga, koji nas u Kristu, Dobrom pastiru, poziva da sudjelujemo u blaženstvu raja, dočaranom figurama bujnih biljaka, cvijeća, zelenih livada, paunova i golubova, ovaca na pašnjaku… Sve govorio nadi i životu!

Vrjednovati posjete grobovima mučenika

Katakombe su coemeterium, ‘groblja’, odnosno ‘spavaonice’ – podsjetio je Papa te napomenuo da je odluka o povećanju broja katakomba dostupnih hodočasnicima prikladna i uputna, jer je riječ o mjestima koja govore svima, a ne samo onima koji žive iskustvo vjere. Pritom je izrazio radost zbog prijedloga Povjerenstva da, povodom Jubileja, posebno istakne posjete grobovima mučenika.

Katakombe svjedoče očekivanje, nadu kršćanina koji vjeruje u Kristovo uskrsnuće i u uskrsnuće tijela. Stoga je Hodočašće u katakombe poput itinerara u kojemu se doživljava osjećaj iščekivanja i kršćanske nade. […] Zastati pred grobovima mučenika pomaže nam usporediti se s hrabrim primjerom tih kršćana, koji je uvijek aktualan, i potiče nas na molitvu za brojnu braću koja su progonjena zbog vjere u Krista. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Bivši anglikanac imenovan biskupom osobnog ordinarijata u Engleskoj

Katoličke vijesti

VIDEO: Hrvatski i albanski navijači zajedno na misi uoči Eura

Katoličke vijesti

Generalni ministar Reda manje braće posjetio misiju Subukia

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti