Papa poručuje mladima da siju mir na periferijama
Kršćanski život

Papa poručuje mladima da siju mir na periferijama

Čovjek ne mora putovati daleko od kuće da bi našao ljude koji žive na rubu društva i trebaju čuti poruku evanđelja, rekao je papa Franjo.

“Ne bojte se ostaviti svoje vrijednosne papire kako biste mogli dijeliti svakodnevni život svoje braće i sestara”, rekao je Papa Misionarskom bratstvu gradova sa sjedištem u Francuskoj tijekom audijencije u Vatikanu 4. siječnja. “Mnogi su otvoreni srca i čekaju, a da to ne znaju, radosnu vijest” Evanđelja, rekao je.

Grupa, koju čine mladi volonteri, organizatori laici i svećenici, osnovana je 2022. kako bi stvorila i poduprla mreže svećenika u četvrtima s niskim primanjima u raznim francuskim gradovima. Grupa je došla u Vatikan s 12 mladih katolika iz radničkih područja u Parizu kako bi se susreli s Papom i podijelili s njim svoje iskustvo vjere.

Sabine, 21-godišnja studentica psihologije, izjavila je za francuski časopis Le Pélerin prije njihovog susreta kako se nada da će papi reći “koliko je naša različitost bogatstvo”.

Ideja za susret mladih i pape došla je nakon što su Pariz zahvatili neredi nakon što je u lipnju policajac ubio Nahela Merzouka, 17-godišnjeg Francuza alžirskog i marokanskog podrijetla. Incident je izazvao prosvjede diljem zemlje zbog rasnog profiliranja u policiji i pitanja o rasnoj integraciji u Francuskoj.

Papa je poručio mladima i organizatorima koji ih prate da “ne trebaju ići daleko u vašoj službi u srcu gradova kako bi otkrili egzistencijalne periferije našeg društva, koje su često nadohvat ruke, u vašem susjedstvu, na uglu ulica , na vašem istom katu.”

Franjo je primijetio da se i prvi Božić dogodio u “jednostavnom i siromašnom mjestu, periferiji, periferiji onoga vremena”.

“Pastiri koji idu u jaslice su izopćenici na lošem glasu”, rekao je. “Pa ipak, njima se naviješta Evanđelje spasenja. Oni su siromašni, ali imaju otvorena srca.”

Papa je potaknuo mlade da “velikodušno žive bratstvo” u svojim susjedstvima i da rade na “otvorenosti srca, ruku i ušiju za iskrenu dobrodošlicu” drugima.

“Bratstvo je kvasac mira koji periferije trebaju”, rekao je. “Omogućuje svakome da se osjeća dobrodošlim takav kakav jest, tamo gdje jest.”

“Pokažite prisutnost suosjećajnog Boga”, koji ostaje blizu ranjenih ljudi čak i u njihovom gnjevu, rekao je Papa.

Dok “nasilje, ravnodušnost i mržnja mogu obilježiti susjedstva”, rekao je, mladi trebaju “donositi Božju blizinu, suosjećanje i nježnost ljudima koji su često lišeni dostojanstva i ljubavi”.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Inspektor Saša Petrović održao predavanje „Nasilje nad djecom u digitalnom okruženju“

Katoličke vijesti

Vodič za uskršnju osminu za katoličke obitelji

Katoličke vijesti

Rute migracija moraju postati rute mira » Tekstovi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti