Papa osuđuje raketne napade na irački Kurdistan – Vatican News
Papa

Papa osuđuje raketne napade na irački Kurdistan – Vatican News

Papa Franjo osuđuje iranske raketne napade na Erbil u iračkom Kurdistanu, rekavši da se “dobri odnosi među susjedima ne grade takvim akcijama, već dijalogom i suradnjom”.

Autor Joseph Tulloch

Govoreći tijekom svoje tjedne opće audijencije u Vatikanu, papa Franjo osudio je nedavni raketni napad na grad Erbil u iračkom Kurdistanu.

“Izražavam svoje suosjećanje i solidarnost sa žrtvama, svim civilima, raketnog napada koji je pogodio urbano područje Erbila, glavnog grada autonomne regije Iračkog Kurdistana”, rekao je.

“Dobri odnosi među susjedima ne grade se ovakvim akcijama, nego dijalogom i suradnjom. Tražim od svih da izbjegavaju svaki korak koji povećava napetost na Bliskom istoku i drugim ratnim zonama.”

U utorak je iranska Revolucionarna garda rekla da je ispalila jedanaest projektila na Erbil. Nekoliko civila poginulo je u udarima, za koje Iran tvrdi da su bili usmjereni na izraelski “špijunski stožer”.

Irak je u znak protesta opozvao svog veleposlanika u Iranu. Napad je opisao kao “očigledno kršenje” svog suvereniteta koje je “snažno u suprotnosti s načelima dobrosusjedstva i međunarodnog prava te prijeti sigurnosti regije”.

Rat ‘istinski poraz čovječanstva’

Papa Franjo popratio je ovaj apel pozivom na prekid svih ratova.

“Nemojmo zaboraviti zemlje koje su u ratu”, rekao je. “Nemojmo zaboraviti Ukrajinu; ne zaboravimo Palestinu i Izrael; nemojmo zaboraviti stanovnike Pojasa Gaze koji toliko pate.”

“Pomolimo se za tolike žrtve rata, tolike žrtve. Rat uvijek uništava; rat ne sije ljubav; sije mržnju. Rat je pravi poraz čovječanstva. Molimo za ljude koji pate u ratu.”

Papa Franjo poziva na humanitarni prekid vatre u Gazi od 29. listopada. Također je apelirao na mir u Ukrajini na gotovo svakoj generalnoj audijenciji otkad je tamo počeo rat.

Papa Franjo u Erbilu tijekom posjeta Iraku 2021

Papa Franjo u Erbilu tijekom posjeta Iraku 2021

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa: ‘Mir se stvara našim rukama, a ne samo moćnima’

Katoličke vijesti

Papa policajcima: Mir se ne događa preko noći

Katoličke vijesti

Papa: ‘Kineski katolici svjedoče vjeru u ljubav i milosrđe’ – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti