Papa: Ostavimo po strani ravnodušnost i strah kako bismo dali na nikne mir
Biskupska konferencija BiH

Papa: Ostavimo po strani ravnodušnost i strah kako bismo dali na nikne mir

Papa Franjo je primio u audijenciju nove veleposlanike pri Svetoj Stolici iz Etiopije, Zambije, Tanzanije, Burundija, Katara i Mauretanije, koji su mu tom prigodom predali vjerodajnice. Sveti se Otac osvrnuo na tragediju sukobā u Sudanu, Ukrajini, Gazi i Haitiju, kao i na dramu prisilnih migracija, piše Vatican News.

S jedne je strane ‘obitelj naroda’ izmučena tragedijom građanskih, regionalnih i međunarodnih sukoba, a s druge diplomacija koja djeluje u ime općega dobra, zaštite temeljnih prava i izgradnje kulture bratske solidarnosti i suradnje – istaknuo je to papa Franjo na audijenciji u koju je danas, 8. lipnja, primio šest novih veleposlanika koji su mu tom prigodom predali vjerodajnice.

Međunarodna zajednica kao „obitelj narodā“

Diplomatskim predstavnicima iz Etiopije, Zambije, Tanzanije, Burundija, Katara i Mauretanije, Papa je istaknuo tri riječi vodilje za njihovu službu: obitelj, nada i mir.

Slika obitelji primijenjena na međunarodnu zajednicu prikladna je, jer je obitelj prvo mjesto na kojemu se žive i prenose vrijednosti ljubavi i bratstva, zajedničkoga života i dijeljenja, pažnje i brige o drugomu (enciklika Fratelli tutti, 114).

Tragedija sukoba u Ukrajini i u Gazi

Zadaća je diplomacije – napomenuo je Papa – upravo promicanje i razvoj tih vrijednosti, prijeko potrebnih za cjeloviti razvoj osobe i napredak naroda, osobito u posebno teškim kontekstima:

Nažalost, tkivo obitelji naroda danas je izmučeno tragedijom građanskih, regionalnih i međunarodnih sukoba. Pomislimo samo na ono što se događa u Sudanu, Ukrajini, Gazi i Haitiju, da damo samo nekoliko primjera.

Humanitarne krize, prisilne migracije, trgovina ljudima

Rimski biskup nije zaboravio spomenuti višestruke humanitarne krize, koje vladaju u različitim dijelovima svijeta, ljudi lišenih smještaja, hrane, vode i odgovarajuće zdravstvene skrbi. Osvrnuo se također na prisilne migracije, pošast trgovine ljudima, tragične učinke klimatskih promjena, globalne gospodarske neravnoteže, kao i na pad nataliteta u brojnim zemljama.

Budite znaci nade

Suočeni s takvim scenarijem, možemo odgovoriti dalekovidnim, konstruktivnim i kreativnim dijalogom i s nadom:

Nada nas vodi da prepoznamo dobro koje je prisutno u svijetu, i daje nam snagu potrebnu da se suočimo s izazovima naših dana. Zbog toga, dragi veleposlanici, rado mislim na vas kao na znakove nade, jer ste žene i muškarci koji nastoje izgraditi među narodima mostove, a ne zidove.

Papina je želja stoga da se uspostavi pravednije i humanije društvo u kojemu su svi prihvaćeni i u kojemu se svima pružaju prilike potrebne za zajedničko napredovanje na putu bratstva i mirnoga zajedničkog života.

Mir – rezultat odnosa koji prepoznaju dostojanstvo drugoga

Papa se potom osvrnuo na treću riječ vodilju, na ‘mir’ koji je – kako je rekao – plod odnosa koji prepoznaju i prihvaćaju drugoga u njegovom neotuđivom dostojanstvu (Poruka za Svjetski dan mira 2024.):

Tek kad ostavimo po strani ravnodušnost i strah, može niknuti istinsko raspoloženje uzajamnoga poštovanja koje vodi do trajne sloge.

Biti graditelji mira je, dakle, rječiti znak volje međunarodne zajednice za suočavanje s nepravdama, diskriminacijom, siromaštvom i nejednakošću koji pogađaju svijet – istaknuo je na kraju papa Franjo u govoru novim veleposlanicima.

Novi veleposlanici pri Svetoj Stolici – četiri žene i dva muškarca – jesu Mahlet Hailu Guadey (Etiopija), Macenje Mazoka (Zambija), Hassan Iddi Mwamweta (Tanzanija), Annonciata Sendazirasa (Burundi), Asma Naji Hussain Al-Amri (Katar) i Mohamed Tahya Teiss (Mauretanija). (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo susreo se s Predsjednikom Srednjoafričke Republike

Katoličke vijesti

Papa: Prva pomoć u kreposnom djelovanju je Božja milost

Katoličke vijesti

Sveta misa i molitva za 24 Hrvata katolika ubijeni u Trusini prije 31 godina

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti