Papa oplakuje smrt kardinala Cordesa
Papa

Papa oplakuje smrt kardinala Cordesa

Kardinal je, kaže papa Franjo, služio “Gospodinu i Crkvi vjerno i velikodušno, pažljiv prema potrebama mladih i potrebama krhkih pojedinaca”.

Vatikanske vijesti

Papa Franjo oplakao je smrt kardinala Paula Josefa Cordesa, koji je preminuo jučer u Rimu u 89. godini života.

U telegramu upućenom njegovoj obitelji, Papa se s ljubavlju sjeća njemačkog kardinala, “koji je služio Gospodinu i Crkvi vjerno i velikodušno, pažljiv prema potrebama mladih i potrebama krhkih pojedinaca”.

Papa se sa zahvalnošću sjeća “marljivog služenja” kardinala Cordesa Svetoj Stolici, “najprije kao potpredsjednik Papinskog vijeća za laike, a zatim kao predsjednik Papinskog vijeća Cor Unum, gdje je neumorno svjedočio Papinu očinsku brigu za najsiromašniji.”

Sprovod u bazilici Svetog Petra

Sprovod kardinala Cordesa bit će u ponedjeljak, 18. ožujka, u 15.00 sati na oltaru Stolice u bazilici sv. Petra.

Sprovodnu liturgiju predvodit će kardinal Giovanni Battista Re, dekan Kardinalskog zbora, u zajedništvu s kardinalima, nadbiskupima i biskupima.

Na kraju euharistijskog slavlja papa Franjo će predvoditi obred završne pohvale i oproštaja.

Život

Kardinal Cordes odigrao je značajnu ulogu u sastavljanju prve enciklike pape Benedikta XVI. “Deus Caritas est” 2005. godine. Također je bio ključan u pokretanju Svjetskih katoličkih dana mladeži i bio je ključni podupiratelj novih duhovnih pokreta. Njemački papa Benedikt svog je sunarodnjaka 2007. uvrstio u kardinalski zbor.

Godine 1995. papa Ivan Pavao II. imenovao je kardinala predsjednikom Papinskog vijeća “Cor Unum”. Cordes je na tom položaju ostao do umirovljenja zbog starosti 2010. Nakon umirovljenja sudjelovao je na konklavi u ožujku 2013. s koje je kardinal Jorge Mario Bergoglio izašao kao papa.

Predsjedavajući Njemačke biskupske konferencije, biskup Georg Bätzing, pohvalio je kardinala Cordesa kao neumornog suradnika Svete Stolice pod nekoliko papa: “Paul Josef Cordes bio je oličenje globalne koordinacije i podrške u pružanju pomoći u katastrofama. Otišao je na mjesta gdje nije bilo želio se putovati. Time je Paul Josef Cordes skrenuo pozornost na patnje u izbjegličkim kampovima Afrike, kršenja ljudskih prava diljem svijeta i bezbrojne sukobe. Za nas je nezaboravno da je nadbiskup Cordes bio prvi crkveni predstavnik koji je osigurao obnovu pomoć nakon pada režima Sadama Huseina u Iraku.”

Postojanost i privrženost načelima, solidna teološka pozadina i suptilan humor odlikovali su Paula Josefa Cordesa. “Nije oklijevao intervenirati u aktualne crkveno-političke i teološke rasprave i predstaviti rimsku perspektivu. Ostao je jasan u sadržaju i autorativan u tonu”, objasnio je biskup Bätzing.

Smrću kardinala Cordesa, kardinalski zbor sada se sastoji od 238 kardinala, od kojih 129 ima pravo glasa.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa moli za jedinstvo kršćana s ekumenskim izaslanstvom iz Hong Konga

Katoličke vijesti

Papa na audijenciji: Pohlepa je bolest srca – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa Franjo posjetit će Venecijansko umjetničko bijenale u travnju – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti