Papa odobrio beatifikaciju dvojice albanskih svećenika mučenika
Papa

Papa odobrio beatifikaciju dvojice albanskih svećenika mučenika

Tijekom audijencije u četvrtak prefektu Dikasterija za kauze svetaca, papa Franjo odobrava proglašenje dekreta koji se odnose na mučeništvo albanskog fra Luigija Palića, OFM, i fra Gjona Gazullija; te o junačkim krepostima tri redovnice (jedan svećenik i dvije sestre), te jedna redovnica.

Autor: Christopher Wells

Papa Franjo u četvrtak je iznio razloge za kanonizaciju dvojice albanskih svećenika mučenika, kao i troje redovnika – svećenika i dvije časne sestre – te jedne španjolske laikinje.

o. Luigj Paliq, OFM

Na audijenciji prefekta Dikasterija za kauze svetaca, Sveti je Otac odobrio dekret mučeništva za fra Luigja Paliqa, franjevačkog svećenika kojeg su crnogorski vojnici 1913. uhitili, mučili i ubili zbog suprotstavljanja progonu domaćeg stanovništva i pokušaja prisilnog prevođenja na pravoslavlje.

fra Gjon Gazulli

Fra Gjon Gazulli ubijen je “iz mržnje prema vjeri” 1927. godine na temelju lažnih optužbi. Lažno je optužen i obješen jer su njegove aktivnosti smatrane zaprekom vladinim pokušajima prisilnog vjerskog jedinstva među stanovništvom.

Papa Franjo također je prepoznao “herojske vrline” franjevačkog oca Isaije Columba; utemeljiteljica Klanjateljica Službenica Presvetog Sakramenta, Maria Costanza Zauli; Ascensión Sacramento Sánchez Sánchez, priznati član Cruzada Evangélica Svjetovni institut; i laikinja Vicenta Guilarte Alonso.

O. Izaija Columbro, OFM

Poznat kao “fratar gostoljubivosti” Isaia Columbro, rođen kao Nicola Antonio Maria 1908., istaknuo se dobrodošlicom koju je iskazivao onima koji traže duhovnu i materijalnu utjehu. Bio je posebno blizak ljudima u Irpiniji nakon razornog potresa 1980. Umro je 2004.

Marija Costanza Zauli

Maria Costanza Zauli rođena je u Faenzi, Italija, 1886.; s 19 godina ušla je u Kongregaciju Služavki Srca Isusova u Bologni. Tijekom dugog razdoblja bolesti koje su je godinama prikovale za krevet, odlučila je osnovati novi kontemplativni red posvećen neprekidnom klanjanju, Kongregaciju Klanjateljica Služavki Presvetog Sakramenta. Umrla je 1954. godine.

Ascensión Sacramento Sánchez Sánchez

Ascensión Sacramento Sánchez Sánchez, sedmo od desetero djece, rođena je u Španjolskoj 1911. Nakon što je pročitala život svete Terezije od Djeteta Isusa, posvetila se djelu evangelizacije, uključivši se u Katoličku akciju. Kasnije se povezala s o. Doroteom Hernándezom Verom, utemeljiteljem Cruzada Evangélica Svjetovni institut. Nakon što je položila vječne zavjete, umrla je od trbušnog tifusa 1946. u dobi od 35 godina. Herojska narav njezine viture prepoznata je u njezinom “apostolatu oprosta” koji je poduzeo osobito u velikodušnoj dobrodošlici i služenju koje je ponudila ženama i potrebitima, u razboritom vođenju povjerenog joj posla te u njezinoj kršćanskoj strpljivosti tijekom bolesti koja ju je dovela do smrti.

Vincenza Guilarte Alonso

Naposljetku, Vincenza Guilarte Alonso, španjolska laikinja, školovala se u samostanu Kćeri Isusa iz Burgosa, kongregaciji koja je posebno posvećena odgoju mladih. Godine 1909., u dobi od 30 godina, poslana je zajedno s pet sestara da osnuju zajednicu u Brazilu. S ljubavlju se posvetila lokalnom stanovništvu, predavajući u pučkoj školi. Služila je kao vratarica i sakristanka za redovničku zajednicu, uloge koje je prihvatila s poniznošću i ispunjavala do svoje prerane smrti 1960. godine.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa: Neka nam sveti Stanislav izmoli dar mira

Katoličke vijesti

Papa Franjo liturgijska slavlja za Veliki tjedan i Uskrs

Katoličke vijesti

Papa: Neka jubilej bude vrijeme za ponovno otkrivanje, naviještanje, izgradnju nade – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti