Papa: Obiteljski liječnik utjelovljuje suosjećanje i skrb
Biskupska konferencija

Papa: Obiteljski liječnik utjelovljuje suosjećanje i skrb

Primivši u audijenciju sudionike međunarodnog skupa koji je organizirala neprofitna udruga liječnika “Somos Community Care”, papa Franjo se spomenuo trenutaka nježnosti i bliskosti iz svoje prošlosti povezane s obiteljskim liječnikom: liječnik opće prakse jača međuljudske odnose i sposoban je „pružiti toplinu kao i stručnu pomoć jer osobno poznaje svoje pacijente i njihove bližnje.

Sveti Otac primio je članove udruge “SOMOS Community Care”, koja pruža usluge siromasima putem mreže liječnika, specijalista, pružatelja zdravstvenih usluga i medicinskih ustanova. U svome govoru istaknuo je nezamjenjivu ulogu obiteljskih liječnika u zdravstvu, ističući njihovu stručnost, ali i osobnu toplinu koju moraju ponuditi bolesnima, piše Vatican News.

Udruga ima sjedište u New Yorku, a Papa je odao priznanje njihovim naporima u preispitivanju ključne uloge obiteljskih liječnika u zdravstvenoj i društvenoj sferi. „Znanost je danas napravila značajne korake“, rekao je papa Franjo, prepoznajući napredak u medicinskoj tehnologiji i terapijama. Međutim, naglasio je da u svojoj srži medicina ostaje duboko ljudski susret. “Kad smo bolesni od liječnika ne očekujemo samo kompetentnog stručnjaka, već i prijateljsku prisutnost na koju možemo računati”.

Citirajući Evanđelje po Luki, papa Franjo je istaknuo kako je Isus pristupao bolesnima sa suosjećanjem i brigom. Obiteljski liječnik, napomenuo je, utjelovljuje taj duh nudeći stručnost i osobnu toplinu.

Sveti je Otac zatim istaknuo još jedan ključan aspekt uloge obiteljskog liječnika: biti član obitelji. Naglasio je važnost kontekstualiziranja svakog pacijenta unutar njihovih odnosa i društvenih veza. “Ova društvena dimenzija skrbi”, rekao je, “pomaže stvoriti mrežu ljubavi, dijeljenja i solidarnosti oko bolesne osobe”. Takav pristup, naglasio je, jača međuljudske odnose i pretvara patnju u trenutak zajedništva. Koristi ne samo pacijentu nego i njegovateljima, članovima obitelji i široj zajednici. Upozorio je na rizike birokratskog, pretjerano tehničkog zdravstvenog sustava, posebno onog pod utjecajem tržišnih mentaliteta koji zanemaruju pravu bit zdravlja i skrbi.

Završavajući svoj govor, papa Franjo je istaknuo: “Briga i bliskost dva su velika, vrijedna dara za one koji pate”. Potaknuo je članove da ustraju u svojoj misiji te izrazio zahvalnost i podršku za njihov doprinos zdravlju i dobrobiti zajednice. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nadbiskup Nemet predstavio uskrsnu poruku i proslavu stote godišnjice Beogradske nadbiskupije

Katoličke vijesti

Papa Franjo izrazio blizinu haićanskom narodu

Katoličke vijesti

Mlade afganistanske žene studiraju kod isusovaca – online

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti