Papa obilježio 50. obljetnicu ubojstva argentinskog ‘mučenika siromašnih’ Carlosa Múgice
Papa

Papa obilježio 50. obljetnicu ubojstva argentinskog ‘mučenika siromašnih’ Carlosa Múgice

Papa Franjo obilježava 50. obljetnicu atentata na argentinskog svećenika Carlosa Múgice, podržavajući njegovu ostavštinu služenja siromašnima i marginaliziranima.

Autor: Francesca Merlo

Dana 11. svibnja 1974., argentinski svećenik Carlos Múgica, poznat kao “Mučenik siromašnih” upucan je i ubijen nakon večernje mise u župi San Francisco Solano u četvrti Villa Luro u Buenos Airesu.

Osobito je zapamćen po svojoj posvećenosti siromasima. Među onima koji slave njegov život na 50. godišnjicu njegove smrti je i papa Franjo, koji je poslao pismo kojim je obilježio tu prigodu.

Riječi pape Franje

Svojim riječima, koje je pročitao nadbiskup Buenos Airesa, Jorge Ignacio García Cuerva, papa Franjo je pozdravio sve one koji su se okupili na obilježavanju ove obljetnice tijekom mise na završetku „Tjedna glazbe“ 12. svibnja u Buenos Airesu.

„Kao u svakom crkvenom slavlju – koje je puno više od povijesne komemoracije – postoji prilika da se obnovi bratska i predana prisutnost među onima koji nose teške križeve“, rekao je papa Franjo, potaknuvši sve da „i dalje stave svoja srca i tijela uz one koji trpe svakovrsno siromaštvo.”

Papa Franjo istaknuo je da nas svjedočanstvo oca Carlosa “uči da ne budemo povučeni ideološkom kolonizacijom, niti kulturom ravnodušnosti”.

„Molimo Gospodina da načela socijalnog nauka Crkve urode plodom u našim zajednicama, a preko njih i u cjelokupnom društvenom životu“, dodao je.

Sveti je Otac također pozvao vjernike da “traže mjesta integracije, odbacujući diskvalificiranost drugoga” te je pozvao da se “rascjep završi, ne šutnjom i suučesništvom, nego gledanjem u oči jedni drugima, priznavanjem pogrešaka i iskorjenjivanjem isključenosti .”

Tko je bila Múgica?

Múgica je pripadao pionirskom timu svećenika za siromašne četvrti Buenos Airesa, a također je bio povezan s Pokretom svećenika za treći svijet.

Rođen 7. listopada 1930. u naselju Recoleta, postao je prvi svećenik u sirotinjskom naselju, tada poznatom pod oznakom “31” za vrijeme vojne diktature. Godinama kasnije, vlada Buenos Airesa službeno mu je odala počast nazvavši naselje po njemu.

Múgicino djelovanje odražavalo je politički aktivizam ljevičarskih peronističkih pokreta nakon državnog udara 1955. kojim je svrgnuta vlada predsjednika Juana Dominga Peróna, a on je bio prisiljen otići u egzil.

Fr. Múgicina smrt proizašla je iz napetosti unutar peronističkih pokreta. Unatoč odbijanju političkog nasilja, smrtno je ubijen ispred crkve 11. svibnja, prije pedeset godina. Njegov sprovod okupio je 20 tisuća ljudi, naglašavajući njegov značaj za političke pokrete i lokalnu zajednicu.

Múgica i papa Franjo

Prošlo je 25 godina nakon njegove mučeničke smrti kada je tadašnji kardinal i nadbiskup Buenos Airesa, Jorge Mario Bergoglio, sudjelovao na misi za Múgicu u župi San Francisco Solano i odobrio prijenos posmrtnih ostataka svećenika u župu Cristo Obrero koju je osnovao godine. Vila Retiro.

Jorge Mario Bergoglio imao je ograničeno poznanstvo s Múgicom, sreo ga je nekoliko puta tijekom tečajeva teologije na Universidad del Salvador u Buenos Airesu. Međutim, kao nadbiskup Buenos Airesa 9. travnja 1999., Bergoglio je predvodio ceremoniju prijenosa Múgicinih relikvija u kapelici Villa Retiro, gdje je Múgica služio veći dio svoje svećeničke službe. Tom je prigodom Bergoglio, sada papa Franjo, molio za Múgica, osuđujući njegove fizičke napadače, one koji su planirali njegovu smrt i suučesništvo društva kroz šutnju. Također je priznao neuspjeh Crkve da osudi Múgicino ubojstvo zbog nedostatka hrabrosti.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa mijenja pravila o nabavi i izvanrednim troškovima Dikasterija

Katoličke vijesti

Papa Franjo liturgijska slavlja za Veliki tjedan i Uskrs

Katoličke vijesti

Papa na Angelusu: Kršćansko svjedočenje vodi do promjene srca, čuda vjere – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti