Papa: Novac mora služiti, a ne vladati – Vatican News
Papa

Papa: Novac mora služiti, a ne vladati – Vatican News

Papa Franjo hvali dijalog koji je u tijeku između Papinske zaklade “Centesimus Annus” i predstavnika talijanskog financijskog sektora, ističući da je “u pitanju sudbina najsiromašnijih”.

Autor Joseph Tulloch

The Zaklada Centesimus Annus Pro Pontifice osnovao je Papa Ivan Pavao II 1993. godine, u suradnji s katoličkim laicima iz poslovnog i akademskog svijeta. Cilj mu je promicati katolički socijalni nauk i primijeniti ga u različitim sektorima društva.

Tijekom protekle dvije godine zaklada je vodila dijalog između financija, kulture i vjere u talijanskom financijskom središtu Milanu.

Bitan dijalog

Ovaj pothvat “nije lak”, ali izvediv, rekao je papa Franjo u ponedjeljak tijekom audijencije u Vatikanu s predstavnicima Zaklade.

Papa je rekao kako vidi dijalog koji je pokrenuo Centesimus Annus s financijskim predstavnicima kao veliki potencijal.

“Posao koji ste obavili u Milanu je ohrabrujući”, rekao je, “i moglo bi biti korisno proširiti ga na druga financijska središta, promičući model dijaloga koji širi i potiče promjenu paradigme.”

“Tehnokratska paradigma još uvijek dominira”, naglasio je: “trebamo novu kulturu koja može stvoriti prostor za čvrstu etiku, kulturu i duhovnost.”

Papa se obraća sudionicima

Papa se obraća sudionicima

Učinkovitost i etika

Papa Franjo pozvao je Zakladu da “nastavi i širi ovu metodu i stil”. Dijalog je “uvijek najbolji način”, rekao je.

Papa je rekao da ga se dojmio pristup Zaklade koji povezuje ekonomske ciljeve s etičkim u razgovorima s najvišim financijskim rukovoditeljima.

“Postavili ste sebi plemenit zadatak”, rekao je svojim gostima: “kombinirajući djelotvornost i učinkovitost s holističkom održivošću, integracijom i etikom.”

Potrebna ekspertiza

Kako bi socijalni nauk Crkve služio kao “kompas” na ovom području, “potrebno je ne samo opominjati, nego razumjeti djelovanje financija, prepoznati slabosti i predložiti konkretne korektivne mjere”, naglasio je Papa.

Povijesni primjeri pokazuju, nastavio je, da vjerski poglavari mogu vjerodostojno savjetovati ekonomiju samo kada znaju o čemu govore.

Papa je naveo primjer teologa iz 16. stoljeća koji su, kao odgovor na procvat trgovine vunom u Španjolskoj i njezine financijske koristi, zahtijevali ekonomsku pravdu za uzgajivače ovaca i proizvođače vune te predlagali konkretne reforme.

“Španjolski teolozi su mogli intervenirati”, rekao je, “jer su poznavali taj proces, i stoga nisu samo rekli: “moramo tražiti opće dobro”; objasnili su što nije u redu i pozvali na konkretnu akciju.”

Misija

“Vi razumijete financijske procese i to je vaša velika prednost, ali i značajna odgovornost”, poručio je papa Franjo svojim posjetiteljima.

“Na vama je pronaći načine za smanjenje nepravde… Novac mora služiti, a ne vladati.”

To je životna zadaća, istaknuo je Papa: “U pitanju je sudbina najsiromašnijih, ljudi koji se bore da pronađu sredstva za dostojan život.”

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa policajcima: Mir se ne događa preko noći

Katoličke vijesti

Papa: ‘Ne razmišljam o ostavci, ali bih bio ‘rimski biskup u miru’ – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa na Angelusu: ‘Doprite patnicima djelima, a ne riječima’ – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti