Papa: Neka svatko bude prihvaćen i ljubljen, bez etiketa i predrasuda
Biskupska konferencija

Papa: Neka svatko bude prihvaćen i ljubljen, bez etiketa i predrasuda

Dva čuda, jedno ozdravljenja i, drugo uskrsnuća, bile su tema nagovora koji je Sveti Otac Franjo prije molitve Anđeo Gospodnji uputio vjernicima okupljenima na Trgu svetoga Petra, 30. lipnja 2024.

Papa je podsjetio da se oba ozdravljenja, ispričana u jednoj evanđeoskoj epizodi, događaju fizičkim kontaktom. “Naime, žena dodiruje Isusove haljine i Isus prima djevojku za ruku. Zašto je taj ‘dodir’ važan? Zato što se te dvije žene – jedna jer krvari, a druga jer je mrtva – smatraju nečistima i stoga s njima ne može biti fizičkog kontakta. Umjesto toga, Isus dopušta da Ga se dotakne i ne boji se dodira”, naglasio je Sveti Otac.

I prije tjelesnog ozdravljenja, On potkopava pogrešno vjersko shvaćanje, prema kojemu Bog odvaja čiste s jedne, a nečiste s druge strane. Bog zapravo ne čini ovo odvajanje, jer svi smo mi Njegova djeca. Nečistoća ne dolazi od hrane, bolesti ili čak od smrti, već nečistoća dolazi iz nečistog srca.

“Naučimo ovo: pred patnjom tijela i duha, ranama duše, situacijama koje nas slamaju, pa čak ni pred grijehom, Bog nas ne drži podalje od sebe. Naprotiv, Bog je onaj koji te uzima za ruku i podiže, On je onaj koji dopušta da ga dotakne tvoja bol i dodiruje te da te ozdravi i vrati ti život. Nikoga ne diskriminira – jer svakoga voli. Ali vjerujemo li uistinu da je Bog takav?”, zapitao se Sveti Otac te nastavio:

Dopuštamo li da nas dotakne Gospodin, njegova Riječ, njegova ljubav? Ulazimo li u relacije s našom braćom i sestrama, pružajući im ruku da se ponovno pridignu ili se držimo podalje i etiketiramo ljude na temelju svojih ukusa i preferencija? Etiketira li Bog, Gospodin Isus, ljude? Neka si svatko odgovori. A ja, živim li stalno etiketirajući ljude? Braćo i sestre, pogledajmo u srce Božje, jer trebamo Crkvu i društvo koje nikoga ne isključuje, koje nikoga ne tretira kao ‘nečista’, kako bi svatko, sa svojom vlastitom poviješću, bio prihvaćen i ljubljen, bez etiketa i predrasuda. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa započeo pohod Trstu | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Katoličke vijesti

Vatikanska banka u 2023. ostvarila dobit od 30.6 milijuna eura

Katoličke vijesti

Papa: Vodu ne treba iskorištavati radi novca nego za stvaranje napretka

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti