Papa: Neka jubilej pomogne narodu Božjem živjeti nadu
Papa

Papa: Neka jubilej pomogne narodu Božjem živjeti nadu

Obraćajući se članovima Dikasterija za evangelizaciju, papa Franjo razmišlja o Jubileju nade i poziva na promicanje “duhovnosti milosrđa” kako bi se nadvladao sekularizam.

Autor: Lisa Zengarini

„Kada se evangelizacija provodi s pomazanjem i stilom milosrđa, bolje se čuje, a srce se spremnije otvara obraćenju.“

Papa Franjo je to podsjetio u petak obraćajući se članovima Odjela za temeljna pitanja evangelizacije Dikasterija za evangelizaciju na plenarnoj skupštini.

Evangelizacija u sekulariziranoj riječi

Papa je svoj govor, koji je pročitao monsinjor Filippo Ciampanelli, započeo razmišljanjem o potrebi novog pristupa evangelizaciji u našem sekulariziranom i individualističkom svijetu.

Primijetio je da je tijekom proteklih desetljeća sekularizam uzrokovao “ogromne poteškoće” koje se protežu “od gubitka osjećaja pripadnosti kršćanskoj zajednici, do ravnodušnosti prema vjeri i njezinu sadržaju”.

Ovi negativni učinci, istaknuo je Papa, dodatno su naglašeni novom digitalnom kulturom koja “također sa sobom donosi viziju čovjeka koja se čini problematičnom ako se govori o potrazi za istinom koja prebiva u svakoj osobi”.

“Stoga,” rekao je, “glavno pitanje pred nama je razumjeti kako prevladati raskid koji se dogodio u prijenosu vjere. U tu je svrhu hitno potrebno obnoviti učinkovit odnos s obiteljima i centrima za formaciju.”

„Da bi se prenijela vjera u uskrslog Gospodina, koja je srce evangelizacije, potrebno je značajno iskustvo proživljeno u obitelji i kršćanskoj zajednici kao susret s Isusom Kristom koji mijenja život. Bez ovog susreta, stvarnog i egzistencijalnog, uvijek ćemo biti podložni iskušenju da vjeru učinimo teorijom, a ne svjedočanstvom života.”

U tom je pogledu papa Franjo pozdravio novi Direktorij za katehezu koji je 2020. godine izdalo tadašnje Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije kao „valjan“ i učinkovit alat „ne samo za obnovu katehetske metodologije, nego prije svega „za uključenost kršćanske zajednice u cjelini.”

Presudna uloga kateheta

Ističući presudnu ulogu kateheta, izrazio je nadu “da će biskupi moći njegovati i pratiti zvanja za ovu službu”, osobito među mladima, “kako bi se smanjio jaz među naraštajima i prenijelo prenošenje vjere. pojavljuju se kao zadatak povjeren samo starijim ljudima.”

„Ohrabrujem vas da nađete načina da Katekizam Katoličke Crkve i dalje bude poznat, proučavan i cijenjen, kako bi mogao odgovoriti na nove potrebe koje se očituju u desetljećima koja prolaze.”

Promicati “duhovnost milosrđa”

Papa Franjo je dalje istaknuo da je “duhovnost milosrđa” temeljna sastavnica djela evangelizacije: “Božjeg milosrđa nikada ne nedostaje, a mi smo pozvani svjedočiti ga i, da tako kažemo, učiniti da ono kruži u svijetu. žilama tijela Crkve”, rekao je.

U tom je pogledu istaknuo dragocjen rad Misionara milosrđa kojega je ustanovio papinskom bulom Misericordiae vultus iz 2015., kojom je proglasio Izvanredni jubilej milosrđa 2016. godine. “Svojim velikodušnim služenjem sakramentu pomirenja oni nude svjedočanstvo koje treba pomoći svim svećenicima da ponovno otkriju milost i radost službenika Boga koji oprašta uvijek i bez ograničenja”, rekao je.

Potreba za molitvom za pripremu za Jubilej nade

Naposljetku, papa Franjo osvrnuo se na pripremu Jubileja nade 2025., koji će službeno proglasiti u apostolskom pismu koje će biti objavljeno u nadolazećim tjednima: „Nadam se da će te stranice moći pomoći mnogima u razmišljanju i iznad svega iskusiti nadu na pravi način”, rekao je napomenuvši kako je “toliko potrebno svetom Božjem narodu!”

Zahvalivši Dikasteriju za njegove napore da pozdravi milijune jubilarnih hodočasnika koji iduće godine stižu u Rim, papa Franjo je zaključio podsjećajući na važnost molitve za pripremu događaja za koji je 2024. proglašena Godinom molitve.

„Molitvu trebamo ponovno otkriti kao iskustvo bivanja u Gospodinovoj prisutnosti, osjećaja da nas On razumije, prihvaća i voli“, rekao je.

„Počnimo, braćo i sestre, moliti više, moliti bolje, u školi Marije i svetaca.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa imenuje nove dužnosnike Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika – Vatican News

Katoličke vijesti

Refleksije triju žena u središtu sastanaka C9

Katoličke vijesti

Papa podsjeća plastične kirurge da prava ljepota odražava sliku Božju

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti