Papa na misi u Trstu: Trebamo ‘skandal’ vjere – Vatican News
Papa

Papa na misi u Trstu: Trebamo ‘skandal’ vjere – Vatican News

Papa Franjo koncelebrirao je misu u Trstu za završetak talijanskog katoličkog socijalnog tjedna.

Autor: Christopher Wells

Ono što svijet sada treba je “sablazan vjere”, rekao je papa Franjo tijekom nedjeljne propovijedi za misu koju je koncelebrirao u talijanskom gradu Trstu povodom završetka talijanskog katoličkog socijalnog tjedna.

Sveti je Otac započeo svoje razmišljanje napomenom da je sam Isus bio odbačen od svojih sunarodnjaka, upravo zbog svoje ljudskosti. Vidjeli su samo Njegov običan život kao “sina Josipa tesara”, i nisu mogli razumjeti izvor Njegove mudrosti i Njegovih čuda.

Jak i moćan Bog je razumljiv i privlačan, rekao je Papa. Ali Bog koji je slab, čak do točke smrti na križu; Bog koji nas izaziva na život za druge, kao što je to činio Isus, je “neugodan Bog” koji nas muči i sablažnjava.

Skandal vjere

Ali upravo je taj “skandal vjere” potreban danas, rekao je papa Franjo. „Potreban nam je skandal vjere“ koja nije ravnodušna prema problemima ovoga svijeta, već koja je ukorijenjena u Utjelovljenju, vjere „koja ulazi u povijest, dotiče ljudske živote i postaje kvasac nade i sjeme novoga. svijet.”

Papa Franjo inzistirao je na tome da se Bog nalazi upravo “u mračnim kutovima naših života i naših gradova”, te među “najmanje, zaboravljenima, odbačenima”.

Prečesto smo, rekao je, sablažnjeni malim stvarima, dok bismo umjesto toga trebali biti ogorčeni “pred licem raširenog zla, života koji je ponižen”, sablažnjeni stradanjem migranata i zatvorenika.

Skandaliziran zlima ovoga svijeta

Poput Isusa – koji je, unatoč tome što je bio odbačen, pa čak i suđen i pogubljen, “ostao vjeran svom poslanju” – i mi smo kršćani pozvani biti proroci i svjedoci Kraljevstva Božjega, u kojem god se mjestu ili situaciji nalazili.

“Nemojmo se sablazniti zbog Isusa, nego, naprotiv, ogorčimo se na sve one situacije u kojima se život ponižava, ranjava i ubija.”

“Nemojmo se sablazniti zbog Isusa, nego, naprotiv, ogorčimo se na sve one situacije u kojima se život ponižava, ranjava i ubija”, molio je Papa. „Unesimo proročanstvo Evanđelja u naše tijelo, svojim izborima čak i prije naših riječi.“

A u posebnom pozivu Crkvi u Trstu papa Franjo je pozvao vjernike: “Naprijed! Budite i dalje na prvoj liniji širenja Evanđelja nade, osobito prema onima koji dolaze s balkanske rute i prema svima onima koje tijelom ili duhom treba ohrabriti i utješiti.”

Papa Franjo zaključio je svoju propovijed pozivom svima da se angažiraju na zajedničkom radu, u spoznaji da smo svi ljubljeni od Boga Oca, kako bismo sa svima živjeli kao braća i sestre.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa podsjeća na nevolje Rohingya, poziva na mir dok bjesne ratovi

Katoličke vijesti

Papa siro-malabarskim vjernicima: Jedinstvo je dužnost – Vatican News

Katoličke vijesti

Vijeće kardinala započinje travanjske sastanke u Vatikanu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti