Papa na audijenciji: U trenucima tuge pronađite utjehu u Isusovom uskrsnuću – Vatican News
Papa

Papa na audijenciji: U trenucima tuge pronađite utjehu u Isusovom uskrsnuću – Vatican News

Na tjednoj općoj audijenciji papa Franjo razmišlja o tuzi i poziva nas da se utješimo Isusovim uskrsnućem, rekavši da On može utješiti naš očaj i osjećaj gubitka ako odgovorimo vjerom u Božju dobrotu.

Od Deborah Castellano Lubov

Kad vas obuzme tuga, utješite se Isusovim uskrsnućem.

Papa Franjo je to podsjetio tijekom svoje opće audijencije održane u srijedu u vatikanskoj dvorani Pavla VI.

Nastavljajući svoju seriju kateheza o vrlinama i manama, Papa se ovaj tjedan usredotočio na grijeh pretjerane tuge (acedia vel tristitiana latinskom), podsjećajući da postoje dvije vrste tuge.

Dvije vrste tuge

Prva je, objasnio je, “tuga koja je primjerena kršćanskom životu, a koja se Božjom milošću može promijeniti u radost”. Ovaj oblik tuge, rekao je, “ne smije se odbaciti i čini dio puta obraćenja”.

To je iskustvo, podsjetio je, izgubljenog sina koji, kada “dospije u dubinu svoje izrodenosti”, osjeća “veliku gorčinu”, koja ga “potiče da dođe k sebi i da se odluči vratiti kući svome ocu. “

Ovaj oblik tuge, inzistirao je, je “milost” koja posjeduje sposobnost “jadikovati nad vlastitim grijesima, prisjećati se stanja milosti iz kojeg smo pali i plakati jer smo izgubili čistoću o kojoj je Bog sanjao nas.”

Dok se protiv druge vrste tuge, rekao je, “treba boriti odlučno i svom snagom, jer dolazi od Zloga”.

Ova “bolest duše”, rekao je, “nastaje u ljudskom srcu kada želja ili nada nestane”, i bilo je iskustvo učenika iz Emausa u Evanđelju po Luki svetog Luke, dok su oplakivali Isusov gubitak.

Sveti Pavao, podsjetio je papa Franjo, ponudio je razliku između ove dvije vrste kada je napisao Korinćanima: “Božja tuga rađa obraćenje koje vodi k spasenju i ne donosi žaljenje, a svjetovna tuga rađa smrt” (2 Kor 7,10). .

Preporođeni u vjeri i nadi

Dinamika tuge, pojasnio je papa Franjo, povezana je s iskustvom gubitka koji je, prepoznao je, često popraćen obeshrabrenjem, slabošću duha, depresijom i tjeskobom.

„Svi mi prolazimo kroz kušnje koje u nama rađaju tugu, jer život nas tjera da sanjamo snove koji se onda raspršuju“, priznao je Papa, istaknuvši da nakon naših unutarnjih previranja neki ljudi ne mogu prijeći dalje od melankolije i tuge, dok drugi jesu moći se obnoviti u nadi.

Papa Franjo potaknuo je one koji bi mogli biti uljuljkani u pretjeranu tugu da se utješe svojom vjerom i Isusovom blizinom.

Isusovo uskrsnuće nas tješi

„Određene dugotrajne žalosti, u kojima osoba nastavlja širiti prazninu onoga koga više nema, nisu primjerene životu u Duhu“, rekao je Papa, istaknuvši da to nije zdravo i nije primjereno našem kršćanskom identitetu.

Iako je priznao da postoji nešto u svačijoj prošlosti što treba izliječiti i da je tuga prirodna, upozorio je da se može pretvoriti u nešto podmuklo i opasno.

No, umirio je Sveti Otac, protiv toga se “može lako boriti, imajući na umu pomisao na Kristovo uskrsnuće”.

“Protiv tuge se lako može boriti, imajući na umu pomisao na Kristovo uskrsnuće.”

“Koliko god život pun proturječja, pobijeđenih želja, neostvarenih snova i izgubljenih prijateljstava”, priznao je papa Franjo, “zahvaljujući Isusovu uskrsnuću, možemo vjerovati da će svi biti spašeni.”

Vjera izgoni strah

“Isus je uskrsnuo ne samo za sebe”, zadivio se Papa, “nego i za nas, da otkupi svu sreću koja je ostala neispunjena u našim životima”.

“Vjera izgoni strah, a Kristovo uskrsnuće”, radovao se, “odstranjuje tugu kao kamen s groba”.

“Vjera izgoni strah, a Kristovo uskrsnuće uklanja tugu kao kamen s groba.”

Napominjući da je svaki kršćanski dan “vježba uskrsnuća”, papa Franjo zaključio je molitvom da nam Duh uskrslog Isusa pomogne pobijediti tugu svetošću.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa podsjeća na nevolje Rohingya, poziva na mir dok bjesne ratovi

Katoličke vijesti

Papa: Neka Gospodin da vođama sposobnost da zastanu i posreduju za mir

Katoličke vijesti

Papa će napisati dokument o Presvetom Srcu za svijet koji je ‘izgubio srce’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti