Papa na audijenciji: Milosrđe je djelovanje Duha Svetoga u nama
Papa

Papa na audijenciji: Milosrđe je djelovanje Duha Svetoga u nama

Papa Franjo razmišlja o “milosrđu” na svojoj tjednoj općoj audijenciji, rekavši da teološka vrlina “dolazi od Boga i usmjerena je prema Bogu, te nam omogućuje da ljubimo Boga… i da ljubimo svoje bližnje kao što Bog ljubi njih”.

Autor: Christopher Wells

Papa Franjo usmjerio je svoje misli na teološku vrlinu milosrđa u srijedu nastavljajući niz kateheza o manama i krepostima.

Započeo je svoje razmišljanje odlomkom svetog Pavla: “Tako ostaje ovo troje: vjera, ufanje i ljubav; ali najveća je od njih ljubav.” Sveti je Otac primijetio da su te riječi bile upućene kršćanima Korinta, koji su patili od podjela i sukoba – čak iu euharistijskom slavlju.

Vrlina milosrđa dolazi od Boga

“Tko zna, ali možda u zajednici u Korintu nitko nije mislio da je počinio grijeh”, rekao je Papa. Da je to bio slučaj, možda bi Pavlovu osudu njihove svađe smatrali “neshvatljivom”.

Iako su mogli zamišljati da su dobri ljudi puni ljubavi, Sveti Pavao ih je izazvao na istinsko milosrđe, koje dolazi od Boga. “Pavao je zabrinut što u Korintu – kao i među nama danas – postoji zbrka i što zapravo nema ni traga teološkoj kreposti, onoj koja nam dolazi samo od Boga”, rekao je papa Franjo.

‘Veća ljubav’

Poput svake ljudske osobe, objasnio je Papa, kršćani su sposobni za “sve oblike ljubavi na svijetu”: romantičnu ljubav, ljubav prema prijateljima, domovini, čovječanstvu.

“Ali postoji veća ljubav”, rekao je papa Franjo, “koja dolazi od Boga i usmjerena je prema Bogu, te nam omogućuje da ljubimo Boga… i da ljubimo bližnjega kao što to Bog čini.”

To je vrlina milosrđa, koja nam omogućuje ne samo da volimo svoje prijatelje i obitelj, već da volimo čak i one ljude koje je teško voljeti. “Ovo je ‘teološko’,” rekao je Papa, jer “dolazi od Boga, to je djelo Duha Svetoga u nama.”

Vrlina koju je teško vježbati

Podsjećajući na Govor na gori, Sveti je Otac pokazao da je Isus otkrio ljubav “kao teologiju koja preuzima ime milosrđa”. To je vrlina koju je teško prakticirati, čak i nemoguće “ako netko ne živi u Bogu”.

Ali izvan normalnih ljubavi i osjećaja ljudskog srca, rekao je: “Kršćanska ljubav obuhvaća ono što nije vrijedno ljubavi, nudi oprost, blagoslivlja one koji proklinju. To je ljubav toliko žarka da se čini gotovo nemogućom, a ipak je jedino što će od nas ostati.”

I zaključio je upozorenjem da u našim posljednjim trenucima “nećemo biti suđeni po rodnoj ljubavi, nego upravo po milosrđu” te citirao Isusove riječi: “Zaista, kažem ti, kao što si učinio jednome od ove najmanje braće, vi ste meni učinili.”

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa: Svjedočite Boga u svim područjima – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa: Napori Crkve da zaštiti maloljetnike ne smiju posustati

Katoličke vijesti

Papa na audijenciji: Borite se protiv ponosa poniznošću – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti