Papa na Angelusu: Euharistija nas čini prorocima novoga svijeta – Vatican News
Papa

Papa na Angelusu: Euharistija nas čini prorocima novoga svijeta – Vatican News

U nedjeljnoj molitvi Anđeo Gospodnji, papa Franjo se osvrnuo na svetkovinu Tijelova, te rekao da nam Euharistija pomaže nadvladati sebičnost i otvara nas ljubavi i bratstvu.

Autor: Devin Watkins

Papa Franjo molio je molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju, dok je Crkva u mnogim zemljama slavila svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove, poznatu kao Tijelovo.

Prije tradicionalne marijanske molitve, Papa se osvrnuo na Isusov čin darivanja samoga sebe u euharistiji u noći Posljednje večere.

Evanđelje naglašava dimenziju “dara”, rekao je, istaknuvši da je Isus otkrio svoj identitet i poslanje u ovom jednostavnom činu davanja kruha svojim učenicima.

“On nije zadržao svoj život za sebe, nego ga je dao nama”, rekao je papa Franjo. “Nije smatrao da je Bog ljubomorno blago, nego je sebe lišio svoje slave kako bi podijelio našu ljudskost i doveo nas u vječni život.”

Isus je, dodao je Papa, cijeli svoj život učinio darom u našu korist.

Veza s cijelom Crkvom

U nastavku je istaknuo da je euharistija temeljni dio kršćanskog života vjere.

„Slaviti euharistiju i hraniti se tim Kruhom“, rekao je, „kao što činimo osobito nedjeljom, nije bogoslužni čin odvojen od života ili jednostavan trenutak osobne utjehe.“

Pričest, rekao je Papa, čini svakoga od nas sposobnim ponuditi vlastiti život za druge, jer nas uči dijeliti ono što jesmo i što imamo.

Proroci novog svijeta

Papa Franjo istaknuo je kako nam euharistija pomaže da se odvratimo od logike posjedovanja i potrošnje radi nje same, dok postajemo “proroci i graditelji novoga svijeta”.

„Kada nadvladamo sebičnost i otvorimo se ljubavi, kada njegujemo veze bratstva, kada sudjelujemo u patnjama naše braće i sestara i dijelimo kruh i sredstva s onima u potrebi, kada svoje talente učinimo dostupnima svima“, rekao je. rekao, “onda lomimo kruh svoga života poput Isusa.”

Tražeći dobrobit svih

Na kraju nas je Papa pozvao da se zapitamo dijelimo li svoj život s drugima ili tražimo vlastite interese.

„Neka nam Djevica Marija, koja je prihvatila Isusa, Kruh, sišao s neba, i predala se u potpunosti s njime“, molio je papa Franjo, „pomogne da postanemo dar ljubavi, sjedinjeni s Isusom u Euharistiji“.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papin liturgijski raspored uključuje kanonizaciju argentinskih blaženika

Katoličke vijesti

Papa poziva katoličke novinare da evanđelje prenose srcem – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa misijskim društvima: ‘Budite kreativni i uporni’ – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti