Papa: Međureligijski dijalog je neophodan u borbi za mir – Vatican News
Papa

Papa: Međureligijski dijalog je neophodan u borbi za mir – Vatican News

Papa Franjo pohvaljuje Pokret fokolara za njegovanje međureligijskog dijaloga i za njihove napore u jedinstvu, međusobnom poštovanju i izgradnji mira.

Autor: Francesca Merlo

Pozdravljajući članove Pokreta fokolara u Rimu na međureligijskoj konferenciji, papa Franjo je započeo trenutkom solidarnosti s predsjednicom Pokreta, Margaret Karram, rođenom u Izraelu u palestinskoj obitelji. Dok ju je pozdravljao, Sveti ju je Otac zajamčio u svojim molitvama za njezinu domovinu, za koju je rekao da “toliko pati u ovo vrijeme”.

Govoreći nakon događaja, predsjednica Pokreta opisala je svoje tumačenje Papinih riječi da Sveti Otac “moli za moju zemlju, gdje dva naroda žive i dva naroda pate”.

U skladu s tim, papa Franjo istaknuo je ustrajnost Pokreta fokolara u “poticanju jedinstva s ljudima nekršćanskih religija koji dijele duhovnost jedinstva”.

To je, rekao je, iskustvo koje je “potaknuto Duhom Svetim, ukorijenjeno, možemo reći, u Kristovu srcu, u njegovoj žeđi za ljubavlju, zajedništvom i bratstvom”.

Otvaranje puta susreta

Papa Franjo je u nastavku istaknuo kako je doista Duh taj koji “otvara putove dijaloga i susreta”, dodavši da su oni ponekad “iznenađujući”. Primjer toga, rekao je Papa, dogodio se prije više od pedeset godina u Alžiru, “kada je rođena svemuslimanska zajednica privržena Pokretu”. Taj je međureligijski dijalog tijekom vremena cvjetao, “što dokazuje vaša današnja prisutnost”, dodao je.

Sveti je Otac potom govorio o temelju ovog iskustva koje je opisao kao “ljubav Božju izraženu kroz uzajamnu ljubav, slušanje, povjerenje, gostoljubivost i međusobno upoznavanje, uz potpuno poštivanje identiteta jednih drugih” . Tijekom vremena, nastavio je, prijateljstvo i suradnja rasli su u traženju zajedničkog odgovora na vapaj siromaha, u brizi za stvoreno iu radu za mir.

Audijencija sa sudionicima Konferencije fokolara

Audijencija sa sudionicima Konferencije fokolara

San o jedinstvu

„Tim putovanjem neka su braća i sestre nekršćani sudjelovali u duhovnosti Djela Marijina ili u nekim njegovim karakterističnim crtama i žive u skladu s njima među svojim narodom“, istaknuo je Papa. Objasnio je da nadilazimo dijalog s tim muškarcima i ženama s kojima se osjećamo kao braća i sestre, dijeleći san o ujedinjenijem svijetu, u skladu različitosti.

Završavajući svoje obraćanje, papa Franjo je podsjetio nazočne da je njihovo svjedočanstvo “izvor radosti i utjehe, posebno u ovo vrijeme sukoba, kada se vjera često zlorabi za raspirivanje podjela”. Iz tog razloga, zaključio je, “Međureligijski dijalog je nužan uvjet za mir u svijetu”.

Audijencija sa sudionicima Konferencije fokolara

Audijencija sa sudionicima Konferencije fokolara

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa SOMOS Community Careu: Donesite brigu i bliskost onima koji pate – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa moli za žrtve klizišta u Kolumbiji

Katoličke vijesti

Papa čestitao Uskrs po julijanskom kalendaru – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti