Papa komičarima: Pomozite nam sanjati bolji svijet
Papa

Papa komičarima: Pomozite nam sanjati bolji svijet

Papa Franjo susreće se s više od 100 komičara iz cijeloga svijeta, potičući ih da razvesele ljude i pomognu im da vide stvarnost sa svim njezinim proturječjima.

Autor: Christopher Wells

Komičari su jedni od najomiljenijih i najcjenjenijih zabavljača, rekao je papa Franjo u petak ujutro, jer “imaju i njeguju dar nasmijavanja ljudi”.

S toliko “tmurnih vijesti”, usred javnih i osobnih kriza, komičari su u stanju širiti “vedrinu i osmijeh” i među rijetkima su koji mogu razgovarati “sa vrlo različitim ljudima, različitih generacija i različitih kultura pozadine.”

Upravo zato što je “smijeh zarazan”, on može “srušiti društvene barijere i stvoriti veze”, rekao je Papa, istaknuvši da nas komičari podsjećaju da su “razigrana zabava i smijeh ključni za ljudski život”.

Dragocjen dar

Papa Franjo rekao je komičarima da posjeduju “dragocjeni dar” koji može širiti mir “u srcima i među ljudima, pomažući nam da prevladamo poteškoće i nosimo se sa svakodnevnim stresom”.

Sveti je Otac istaknuo još jedno “čudo” komičara, sposobnost da izmame osmijeh na ljude čak i kada se bave ozbiljnim temama. “Vi osuđujete prekomjernu moć, dajete glas zaboravljenim situacijama, ističete zlostavljanja, ukazujete na neprikladno ponašanje… ali bez širenja uzbune i terora, tjeskobe ili straha”, rekao im je.

Natjerati Boga na osmijeh

Uzimajući mistični zaokret, papa Franjo je istaknuo da je u stvaranju “Božanska mudrost prakticirala vaše umijeće za dobrobit nikoga drugoga do samoga Boga, prvog promatrača u povijesti”, pri čemu je Bog uživao u djelima koja je napravio.

“Zapamtite ovo”, rekao je komičarima. “Kada uspijete izmamiti inteligentne osmijehe na usne čak i jednog jedinog gledatelja, nasmiješit ćete i Boga.”

Nikad ‘protiv’ nikoga

Naglasio je da nam razmišljanje i govorenje sa smislom za humor pomažu razumjeti i steći osjećaj ljudske prirode. Humor, rekao je Papa, “ne vrijeđa, ne ponižava, ne ‘pribija’ ljude na njihove pogreške.” Za razliku od drugih oblika komunikacije, ustvrdio je, humor “nikad nije ‘protiv’ bilo koga, nego je uvijek inkluzivan i proaktivan, te budi otvorenost, simpatije i empatiju.

Zapravo, rekao je Papa, “možemo se čak i smijati Bogu, kao što se igramo i šalimo s onima koje volimo.” No, rekao je, to se mora učiniti bez vrijeđanja vjerskih osjećaja vjernika, posebno siromašnih.”

Sanja o boljem svijetu

Papa Franjo završio je svoje obraćanje blagoslovom nazočnih i njihove umjetnosti. “Nastavite uveseljavati ljude, posebno one kojima je najteže gledati na život s nadom”, rekao je. “Pomozi nam, s osmijehom, da vidimo stvarnost s njezinim proturječnostima i da sanjamo bolji svijet!”

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa: Svojim uzašašćem Isus nas vodi u nebo – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa se susreo sa 100 svećenika u rimskoj bazilici Svetog Križa – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa Franjo potvrdio izbor poglavara Siro-Malabarske crkve

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti