Papa Katoličkoj akciji: Međusobno zagrljaj može spriječiti ratove
Papa

Papa Katoličkoj akciji: Međusobno zagrljaj može spriječiti ratove

Papa Franjo obraća se Talijanskoj katoličkoj akciji i naglašava važnost zagrljaja drugih kroz razmišljanja o nestalim, spasonosnim i zagrljajima koji mijenjaju život.

Autor: Francesca Merlo

Papa Franjo pozdravio je u četvrtak 25. travnja na Trgu svetog Petra oko 50.000 članova Talijanske katoličke akcije koji su se okupili na susretu roditelja, baka i djedova s ​​djecom.

Govoreći o temi susreta “Raširenih ruku”, Papa je istaknuo da je “zagrljaj jedan od najspontanijih izraza ljudskog iskustva” te da u zagrljaju počinje život.

Iz tog razloga Papa uvodi tri točke razmišljanja: tri vrste zagrljaja: zagrljaj koji nedostaje, zagrljaj koji spašava i zagrljaj koji mijenja život.

Zagrljaj koji nedostaje

Govoreći najprije o zagrljaju koji nedostaje, papa Franjo je primijetio da ponekad “entuzijazam koji danas tako radosno izražavate nije dobrodošao u našem svijetu”. Povremeno, nastavio je, “nailazi na zatvaranja i otpore, ne postajući sredstvom bratstva, već odbijanja i sukoba, često nasilnih.”

Često, primijetio je papa Franjo, “ratovi nastaju iz nestalih zagrljaja” i to dovodi do predrasuda i nesporazuma koji vas navode da nekoga drugoga vidite kao neprijatelja. Vidimo to po cijelom svijetu, rekao je Papa, ali “svojom prisutnošću i svojim radom možete svima posvjedočiti da je put zagrljaja put života”.

Spasonosni zagrljaj

Govoreći zatim o spasonosnom zagrljaju, papa Franjo je primijetio da “ljudski zagrljaj znači izražavanje pozitivnih i temeljnih vrijednosti kao što su naklonost, poštovanje, povjerenje, ohrabrenje i pomirenje”, ali da to postaje “još važnije kada se doživi u dimenziji vjere”. “.

Papa Franjo istaknuo je da je u središtu našeg postojanja milosrdni zagrljaj Boga koji spašava, “zagrljaj dobrog Oca koji se objavio u Kristu Isusu, čije se lice odražava u svakoj njegovoj gesti”.

Razlog zašto nam se to pokazuje, nastavio je Papa, jest “kako bismo i mi naučili činiti isto”. Dopustimo da nas Gospodin zagrli, rekao je Papa, jer „u Gospodinovom zagrljaju učimo grliti druge“.

Zagrljaj koji mijenja život

Govoreći o trećem zagrljaju, zagrljaju koji mijenja živote, papa Franjo se osvrnuo na svece od kojih su mnogi životi “odlučujuće obilježeni zagrljajem”. „Ako je to vrijedilo za njih, vrijedi i za nas“, rekao je Papa.

Papa Franjo je u nastavku poručio okupljenima da će i sami biti Kristova prisutnost “što više budete znali zagrliti i poduprijeti svakog brata u potrebi milosrdnim i suosjećajnim rukama”. Na taj ćete način, nastavio je, moći dati konkretne znakove promjene.

sinoda

Iako je papa Franjo završio govor o svoje tri prethodne točke, odlučio se zadržati na jednoj posljednjoj temi: Sinodi. “Vidjeti vas sve ovdje zajedno podsjeća me na Sinodu”, rekao je. Za napredak u sinodalnosti “potrebni su ljudi oblikovani Duhom”, i zato vas “pozivam da budete sportaši i stjegonoše sinodalnosti, u biskupijama i župama kojima pripadate, za potpunu provedbu put do sada”.

Na kraju je papa Franjo zahvalio svakoj osobi za ono što “jesu” i za ono što “čine” prije nego što je zazvao Gospu da ih uvijek prati.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo oplakuje živote izgubljene u smrtonosnom potresu u Japanu – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa braći La Mennais: budite očevi onima kojima služite – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa: Molitva daje smisao apostolatu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti