Papa isusovačkim odgojiteljima: Uvijek stavite osobu u središte
Papa

Papa isusovačkim odgojiteljima: Uvijek stavite osobu u središte

Papa Franjo potiče isusovačke edukatore da daju prednost holističkom obrazovanju usredotočenom na Isusa, dok njeguju služenje i akademsku strogost za izgradnju bratskog društva.

Autor: Francesca Merlo

Papa Franjo susreo se u petak s Međunarodnim povjerenstvom za apostolat odgoja Družbe Isusove (ICAJE) u Vatikanu i zahvalio im na radu koji “provode u isusovačkim školama i drugim školama povezanim s misijom”.

Ostvarivanje potencijala

U pripremljenim primjedbama papa Franjo je govorio o početnom oklijevanju svetog Ignacija i njegovih prvih drugova u pogledu važnosti škola, ali je istaknuo njihovu konačnu spoznaju “ogromnog evangelizacijskog potencijala” koji obrazovanje nosi.

Ta je spoznaja, rekao je Papa, omogućila isusovačkim školama da osiguraju da se “poruka evanđelja nastavi čuti među novim generacijama, praćena akademskom i intelektualnom strogošću koja ih karakterizira”.

Držite Isusa u srcu svoje misije

Papa Franjo je dalje naglasio važnost držanja Isusa u središtu isusovačkog obrazovanja i pohvalio predanost isusovaca integraciji evanđelja u njihov nastavni plan i program i aktivnosti, njegovanju okruženja u kojem se mladi ljudi mogu uključiti u Isusova učenja i pridonijeti zajedničko dobro.

“Ovo je pravi odgoj: pratiti mlade kako bi u služenju drugima i akademskoj strogosti otkrili izgradnju općeg dobra”, rekao je.

Papa Franjo također je istaknuo novi Globalni kompakt o obrazovanju, koji ima za cilj pomaknuti fokus obrazovanja s osobnog uspjeha na kolektivnu dobrobit čovječanstva.

“Moramo prijeći iz kulture ‘ja’ u kulturu ‘mi’, gdje se kvalitetno obrazovanje kao takvo definira humanizirajućim, a ne ekonomskim rezultatima”, naglasio je. Taj pomak, nastavio je, zahtijeva stavljanje osobe u središte obrazovnog procesa.

Vodite primjerom

Papa Franjo istaknuo je potrebu da odgojitelji utjelovljuju vrijednosti koje žele prenijeti svojim učenicima. “Najbolji način odgoja je kroz primjer”, rekao je Papa, dodavši “modelirati u sebi ono što želimo kod svojih učenika. Tako je Isus odgajao svoje učenike.”

Sveti je Otac pozvao isusovačke odgojitelje da osiguraju da njihovi programi formacije pomognu učiteljima otkriti svoj potencijal i duboki poziv da prate druge, osobito one na marginama društva.

Pozitivna budućnost

Završavajući svoj govor, papa Franjo izrazio je svoj optimizam u pogledu utjecaja obnovljenog globalnog obrazovnog pakta.

Upozorio je na nasilje i polarizaciju koji trenutačno haraju svijetom te je istaknuo potrebu za budućnošću punom nade izgrađenom na zajedničkim odgovornostima i zajedničkim ciljevima.

Obrazovanje je sjetveno djelo i mnogo puta ‘u suzama sijemo da pjesmom žanjemo’, rekao je.

Konačno, zaključio je, „obrazovanje je dugoročan zadatak, sa strpljenjem, gdje su rezultati ponekad nejasni; čak ni Isus u početku nije postigao dobre rezultate s učenicima, ali je bio strpljiv i nastavlja biti strpljiv s nama kako bi nas naučio da odgoj znači čekanje, ustrajnost i inzistiranje s ljubavlju.”

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papina molitvena nakana za siječanj: Za dar različitosti u Crkvi – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa Franjo: ‘Sveti irski opat sv. Kolumban obogatio je Crkvu’

Katoličke vijesti

Papa: Neka jubilej bude vrijeme za ponovno otkrivanje, naviještanje, izgradnju nade – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti