Papa Franjo vodi albanske svećenike mučenike na putu sveca
Europa

Papa Franjo vodi albanske svećenike mučenike na putu sveca

Osoblje CNA, 21. lipnja 2024. / 13:51

Papa Franjo u četvrtak je zauzeo svece za dvojicu katoličkih svećenika mučenika koji su ubijeni “u mržnji prema vjeri” u Albaniji u prvim desetljećima 20. stoljeća.

Dikasterij za kauze svetaca objavio je mučeništvo svećenika i naknadnu beatifikaciju u priopćenju za javnost u četvrtak. Kada papa proglasi da je neka osoba mučenička za vjeru, ta se osoba proglašava blaženom i dodjeljuje joj se naslov “Blaženi”.

Otac Luigj Paliq ubijen je u Albaniji 1913., a otac Gjon Gazulli ubijen je 1927. Papa Franjo je 2016. proglasio blaženim 38 albanski klerici i katolici laici koji su mučeni pod komunističkim režimom u zemlji između 1945. i 1974. godine.

Paliq, svećenik Reda manje braće u Cortemaggioreu, bio je rektor franjevačkog samostana u Đakovici. Branio je lokalno stanovništvo, uključujući muslimane, od progona crnogorskih snaga koje su preuzele kontrolu nad regijom nakon Prvog balkanskog rata.

Crnogorci su ga zatvorili, mučili i pogubili 7. ožujka 1913. Prije smrti je “potvrdio svoju punu volju umrijeti za Krista i za Crkvu”, a njegove posljednje riječi u tom smislu “čuli su i izvijestili oni koji je svjedočio njegovom pucanju.”

Gazulli je rođen u Dajcu u Albaniji 1893. godine. Ušao je u Papinsko sjemenište Skorka s 12 godina, a za svećenika je zaređen 1919. godine nakon što je prebolio nekoliko zdravstvenih problema.

Osnovao je župnu školu u regiji Koman u Albaniji; na kraju je navukao bijes lokalnih vlasti zbog vjerskog utjecaja koji je imao nad svećenicima i drugim mještanima.

Vlada ga je uhitila, bio je “podvrgnut farsi suđenja” i osuđen na temelju lažnih optužbi. Obješen je na trgu u Škorku 5. ožujka 1927. godine.

Svećenik je umro “oprostivši svojim ubojicama i iskazavši svoju odanost Kristu i Crkvi”, priopćio je dikasterij.

Dikasterij je u četvrtak također stavio nekoliko drugih vjernika na put da budu proglašeni svetima, uključujući prepoznavanje herojskih vrlina Sluge Božjega Isaije Columba, talijanskog svećenika koji je tijekom svog života bio “mnogo tražen zbog svojih molitvi i blagoslova”.

Columbro je bio “iznad svega cijenjen i omiljen zbog neumornog vršenja sakramenta pokore”. Umro je 2004. godine.

Vatikan je također prepoznao herojske vrline službenice Božje Vicente Guilarte Alonso, članice španjolskih Kćeri Isusove koja se pridružila redu 1909. godine i potom otputovala u brazilski gradić Pirenopolis kako bi tamo osnovala zajednicu.

Kasnije je premještena u općinu Leopoldina, gdje je postavljena za vrataricu i sakristanku. Iako je ranije bila zamjenica poglavarice, “ponizno je prihvatila ovu situaciju koja je začudila mnoge sestre, bez protesta i izražavanja žaljenja”, priopćio je dikasterij.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Napolitanke pronađene odbačene na parkiralištu crkve u Zapadnoj Virginiji nakon uskršnje mise

Katoličke vijesti

Kako ravnatelji i partnerske škole održavaju na životu povijesne katoličke škole u središtu grada

Katoličke vijesti

Papa Franjo nazočit će komemoraciji ‘Snježnog čuda’ u Rimu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti