Papa Franjo: Umjetna inteligencija ne smije provoditi „kulturu odbacivanja“
Biskupska konferencija

Papa Franjo: Umjetna inteligencija ne smije provoditi „kulturu odbacivanja“

Papa Franjo ponovno je istaknuo kako se umjetna inteligencija smije koristiti samo za dobrobit čovječanstva u svom obraćanju sudionicima međunarodne konferencije o „Generativnoj umjetnoj inteligenciji i tehnokratskoj paradigmi“, koju organizira vatikanska zaklada „Centesimus Annus Pro Pontifice“, piše Vatican News.

Papin naglasak na etičko korištenje umjetne inteligencije dolazi nešto više od tjedan dana nakon što je o toj temi govorio na zasjedanju skupine G7 u talijanskom Bariju.

Papa je u govoru izrazio zadovoljstvo što zaklada „daje značajan prostor ovoj temi, uključujući znanstvenike i stručnjake iz različitih zemalja i disciplina, analizirajući mogućnosti i rizike povezane s razvojem i korištenjem umjetne inteligencije“. Upozorio je na autonomno djelovanje toga alata, ističući da umjetna inteligencija „jest i mora ostati alat“ u ljudskim rukama. Nadalje, istaknuo je kako se umjetnom inteligencijom ne smije provoditi „kultura odbacivanja“ koja favorizira nejednakost i donosi odluke izvan njezina djelokruga.

Sveti Otac potaknuo je sudionike na nastavak istraživanja prave svrhe umjetne inteligencije te upitao je li ona služi za zadovoljavanje potreba čovječanstva, poboljšanje dobrobiti i cjelovitog razvoja ljudi, ili pak služi obogaćivanju i povećanju ionako velike moći nekolicine tehnoloških divova unatoč opasnostima za čovječanstvo?”

S obzirom da budućnost čovječanstva uvelike oblikuju tehnološke inovacije, Papa je kazao kako „ne smijemo propustiti priliku razmišljati i djelovati na nov način, umom, srcem i rukama“, kako bismo „usmjerili inovacije prema modelu koji je prvenstveno usredotočen na ljudsko dostojanstvo“.

Svoj je govor Sveti Otac zaključio, kako je rekao, „izazovom“. „Jesmo li sigurni da želimo nastaviti nazivati ’inteligencijom’ ono što inteligencija nije?“ Pozivajući na razmišljanje, zaključio je: „nije li zlouporaba te riječi, koja je tako važna i tako ljudska, već predaja tehnokratskoj moći“. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

​​​​​​​Caritas BiH i lokalne udruge u borbi protiv trgovine ljudima u migracijama

Katoličke vijesti

Trajna izgradnja svećenika hercegovačkih biskupija

Katoličke vijesti

Papa Franjo anglikanskim primasima: Prvo brat, onda sustav

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti