Papa Franjo: Tehnološki razvoj mora promicati ljudsko biće
Svijet

Papa Franjo: Tehnološki razvoj mora promicati ljudsko biće

Vijesti iz Rima, 13. veljače 2024. / 09:30

Papa Franjo obratio se u ponedjeljak članovima Papinske akademije za život u Vatikanu, ističući važnost integracije “resursa znanosti i tehnologije” uz “promicanje ljudskog bića u njegovoj ili njezinoj neumanjivoj specifičnosti”.

Papini komentari dolaze u trenutku kada se članovi Akademije sastaju u Rimu od 12. do 14. veljače na svojoj općoj skupštini, koja se ove godine usredotočuje na temu “Ljudsko: značenja i izazovi”.

Napominjući da će se akademija baviti temeljnim pitanjem “što je posebnost ljudskog bića”, Papa je otvorio svoj govor naglašavajući složenost vrednovanja ovog pitanja, posebno u pozadini eksponencijalnog razvoja znanosti i tehnologije.

Ova razmatranja, o kojima će akademija raspravljati tijekom sljedećih dana, predstavljaju temeljno razumijevanje o tome “kako se kreativnost povjerena ljudskim bićima može prakticirati odgovorno”, primijetio je Papa.

Ističući da je to temeljno „antropološki” zadatak, Papa je istaknuo da smo danas „izazvani razviti kulturu koja je, integrirajući resurse znanosti i tehnologije, sposobna priznati i promicati ljudsko biće u njegovoj ili njezinoj neumanjivoj specifičnosti. .”

„Potrebno je istražiti može li se ta specifičnost pronaći čak i uzvodno od jezika, unutar sfere patosa i emocija, želje i intencionalnosti, koju samo ljudska bića mogu uočiti, cijeniti i pretvoriti u pozitivne i blagotvorne odnose s drugima, potpomognuti milošću Stvoritelja”, rekao je papa. “Ovo je u konačnici kulturni zadatak, budući da kultura oblikuje i usmjerava spontane sile života i društvenih običaja.”

Papa je pohvalio rad akademije koja predstavlja pluralitet glasova u pristupu etičkim i društvenim pitanjima kroz prizmu “dijaloga” i “međudisciplinarne razmjene”.

“Mogu samo poticati ovu vrstu dijaloga, koji omogućuje svakoj osobi da ponudi vlastita razmišljanja dok komunicira s drugima u međusobnoj razmjeni mišljenja”, rekao je papa. “Ovo je način da prevladamo puku jukstapoziciju disciplina i da izvršimo reviziju našeg znanja kroz uzajamno slušanje i kritičko promišljanje.”

Papa je također pohvalio skupinu za ono što je vidio kao njihovu “sinodalnu metodu postupanja”, ističući da je to “zahtjevan” proces jer uključuje “pažljivu pozornost i slobodu duha, te spremnost da se krene neistraženim i nepoznatim putovima, bez beskorisnih pokušaja ‘gledanja unatrag’.”

Stavljajući ovaj odnos u širi kontekst kršćanske tradicije, Papa je primijetio da je kršćanstvo “uvijek nudilo značajne doprinose, upijajući značajne elemente iz svake kulture u kojoj je uhvatilo korijenje i reinterpretirajući ih u svjetlu Krista i Evanđelja, prisvajajući jezične i konceptualni resursi prisutni u različitim kulturnim okruženjima.”

Napominjući da je ovaj proces inkulturacije “dug” i zahtijeva “intelektualni pristup koji može obuhvatiti brojne generacije”, Papa je dodao da se “može usporediti s mudrošću i vizijom onih koji sade stabla znajući da će njihove plodove pojesti njihova djeca ili oni koji grade katedrale znajući da će ih dovršiti budući naraštaji.”

Tijekom ponedjeljka konferencija za novinare Nakon audijencije kod Pape, predsjednik Akademije, nadbiskup Vincenzo Paglia, istaknuo je kako je “hitnost teme nametnuta razmišljanjem o našoj budućnosti kao ljudske vrste, koja danas predstavlja rizik nestanka kroz samouništenje ili prevladavanje”.

“Stoga smo antropološko pitanje postavili u središte ovogodišnjeg rada na izravan način, ne samo zato što ono postaje sve upornije u javnoj raspravi, ne samo u crkvenoj i akademskoj sferi.”

Papinsku akademiju za život utemeljio je sveti Ivan Pavao II. svojim apostolskim pismom 1994. godine Vitae Mysterium kao način proučavanja “glavnih problema biomedicine i prava, koji se odnose na promicanje i obranu života, prije svega u izravnom odnosu koji oni imaju s kršćanskim moralom i smjernicama crkvenog učiteljstva”.

Posljednjih godina akademija je bila u središtu kontroverzi budući da su neki njezini članovi zastupali stavove koji nisu u skladu s tradicionalnim crkvenim učenjem.

U travnju 2023. Paglia govorio u prilog medicinski potpomognutom samoubojstvunazivajući ga “izvedivim” unatoč nedvosmislenom stavu Crkve protiv te prakse.

Papa Franjo je u listopadu 2022. imenovao ekonomisticu koja se zalaže za pobačaj Marianu Mazzucato u Akademiju na petogodišnji mandat redovne akademkinje. Mazzucato ima često izrazio njezina podrška pobačaju.

Matthew Santucci

Matthew Santucci je dopisnik CNA iz Rima sa sjedištem u uredu EWTN-a u Vatikanu. Odrastao je u Connecticutu, a od 2020. živi u Rimu. Diplomirao je povijest na Fordhamu i magistrirao međunarodne odnose na Luissu Guidu Carliju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Bivši gay aktivist: Fiducia Suppicans šteti onima koji se ‘bore za nevinost’

Katoličke vijesti

Etiopski biskup traži pomoć za ublažavanje humanitarne krize u Tigrayu

Katoličke vijesti

Papa Franjo u intervjuu za novu knjigu kaže da je njegov prethodnik imao hrabrosti dati ostavku

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti