Papa Franjo: Svaki čovjek dragocjen je Božji dar – Vatican News
Papa

Papa Franjo: Svaki čovjek dragocjen je Božji dar – Vatican News

Predstavljamo predgovor pape Franje „Enrique Ángel Angelelli: In Ascolto di Dio e del Popolo’ (Enrique Ángel Angelelli: Slušati Boga i narod), zbirci propovijedi koje je argentinski biskup održao između 1968. i njegova mučeništva u 1976. godine.

Enrique Ángel Angelelli: Slušati Boga i ljude


Predgovor pape Franje

Svaki muškarac, svaka žena, svaki vjernik: svi smo mi dar od Gospodina, vrlo dragocjen dar. Svatko od nas je dar za sve i za cijelu Crkvu, utjelovljujući se u kontekstu, u vremenu, na određenom mjestu. Mi smo konkretni darovi, za konkretne ljude, a time smo i dar za sve, u jednostavnosti života koji živimo. Doista, što više rastemo u prijateljstvu s Gospodinom i s drugima, to se više grubost, tvrdoća, nekompatibilnosti izglađuju ili, još prikladnije, prestaju biti prepreka zajedništvu i paradoksalno postaju naš jedinstven i neponovljiv način postojanja. , specifična boja dara koji smo za druge. Svi smo mi, dakle, dar, a ipak Crkva u svecima prepoznaje ljude koji su dar na nešto širi, to jest univerzalni način: zato su i proglašeni svetima, kako bi njihovo postojanje i prijateljstvo doprli i do ljudi, mjesta, kontekste i vremena koji im nisu najbliži. Jer sveci su braća i sestre toliko slični Isusu da mogu biti sigurne reference (svojim primjerom, učenjem, prijateljstvom i odanošću) za svako Božje dijete. Da svi budemo više sjedinjeni s Ocem i s braćom i sestrama, sličniji Isusu, sjedinjeniji kao braća i sestre među sobom.

“In Ascolto di Dio e del Popolo”, izdanje Libreria Editrice Vaticana

Blaženi mučenik Enrique Angelelli, biskup La Rioje, bio je i ostao dar od Gospodina za Crkvu koja je u Argentini. Čovjek velike slobode i ljubavi prema svakome: prijatelju ili neprijatelju, bratu ili neprijatelju. Istinski katolički biskup, jer je bio sjedinjen sa sveopćom Crkvom u slušanju i sinovskoj poslušnosti Papi i ustrajnom zalaganju da u svojoj biskupiji provede upute i poticaje Drugoga vatikanskog sabora. Na primjer, način na koji priopćava svom narodu susret koji će imati s Pavlom VI. ad limina Apostolorum bila je vrlo lijepa – rekla bih čak i dirljiva; s istim entuzijazmom prenosi vjernicima i rezultate susreta te poruke i pisma koja je primio iz Rima. U isto vrijeme, unatoč rastućim opasnostima i neprijateljstvu njegovih protivnika, unatoč strahu i prijetnjama, on vrši zadaću pastira stada Crkve. Stado, međutim, koje se ne želi zatvoriti u sakristiju, nego širiti Božju ljubav, dobrodošlu i slavljenu u sakramentima, u svakodnevnom životu rada, obitelji, udruga i solidarnosti. Ne vjerujem da je Angelelli bio heroj, nego istinski mučenik (i stoga ga je Crkva priznala).

Mučenik svjedoči da ako su srce i um u Bogu onda se u njemu uvijek javljaju određeni stavovi: iskrena ljubav prema svima i odbacivanje svake instrumentalizacije i prečaca koji ciljaju na osobni interes ili tihi život, ako su prava i životi najslabiji, marginalizirani – oni koji su, rekli bismo danas, na periferiji – su na udaru. Zato biskup Angelelli i njegove homilije, sabrane u ovoj svesci pod naslovom Slušanje Boga i narodatakođer može biti izvor nadahnuća i rasta u evanđeoskom razlučivanju izazova i situacija koje je svatko od nas pozvan iskusiti u Crkvi te u svom profesionalnom i obiteljskom životu.

Biskup Enrique također je bio pastir jednostavnih: cijenio je pučku pobožnost (povezanu s mjestima, vremenima i blagdanima te zemlje i naroda) kako bi potaknuo prianjanje naroda – u jedinstvu i solidarnosti – Kristu i Majci Crkvi. Kao što svjedoči ovaj svezak, njegovo je propovijedanje bilo doista popularno, upućeno svima i dostupno svima: ukorijenjeno, također, u konkretnim okolnostima društvenog života kako bi pokazalo da Evanđelje nije ideja, a vjera nije vjerovanje. Vjera u Krista zapravo je prihvaćanje odnosa koji mijenja naše srce i um te način na koji gledamo na sebe i druge. Evanđelje nas tjera da gledamo (oprostite na igri riječi i jezičnoj rastezljivosti) da gledamo i gledamo s ljubavlju.

Radni prijevod talijanskog izvornika

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo sastao se s klimatskim aktivistom Alom Goreom

Katoličke vijesti

Papa oplakuje pokojnog rektora Katoličkog sveučilišta Svetog Srca

Katoličke vijesti

80 godina nakon povijesnog susreta s Papom, Irski puk vraća se u Vatikan – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti