Papa Franjo: Studijske skupine će ispitati 10 sinoda o temama sinodalnosti do lipnja 2025.
Europa

Papa Franjo: Studijske skupine će ispitati 10 sinoda o temama sinodalnosti do lipnja 2025.

Vijesti iz Rima, 14. ožujka 2024. / 17:40

Crkveni stručnjaci sastajat će se u studijskim skupinama kako bi ispitali pitanje žena đakona i druge ključne teme do lipnja 2025. — daleko nakon završetka završne skupštine Sinode o sinodalnosti 27. listopada, otkrio je papa Franjo u novom pismu generalu sinode. tajnica puštena u četvrtak.

Pišući kardinalu Mariju Grechu, glavnom tajniku Glavnog tajništva Sinode, Papa je primijetio da je dokument od 42 stranice Sintezno izvješće izrađen nakon prvog zasjedanja sinodske skupštine održane prošlog listopada “nabraja mnoga važna teološka pitanja”, koja “po svojoj naravi zahtijevaju dubinsko proučavanje”.

Budući da neće biti moguće dovršiti ovu studiju prije početka sljedeće sinodske skupštine 2. listopada, Papa je objasnio: “Sređujem da budu dodijeljeni određenim studijskim grupama, tako da se mogu ispravno ispitati. ”

U njegovom pismo Papa Franjo naveo je 10 tema koje želi da ispituju studijske grupe. Oni su:

1. Neki aspekti odnosa između Istočnih katoličkih Crkava i Latinske Crkve.

2. Slušanje vapaja siromaha.

3. Misija u digitalnom okruženju.

4. Revizija Ratio Fundamentalis Institutionis Sacerdotalis u misionarskoj sinodalnoj perspektivi.

5. Neka teološka i kanonska pitanja glede pojedinih ministrantskih obrazaca.

6. Revizija, u sinodalnoj misionarskoj perspektivi, dokumenata koji se dotiču odnosa između biskupa, posvećenog života i crkvenih udruga.

7. Neki aspekti osobe i službe biskupa (kriteriji za izbor kandidata za biskupa, sudbena funkcija biskupa, narav i tijek pohoda ad limina apostolorum) iz misijske sinodalne perspektive.

8. Uloga papinskih predstavnika u misionarskoj sinodskoj perspektivi.

9. Teološki kriteriji i sinodalne metodologije za zajedničko razlučivanje kontroverznih doktrinarnih, pastoralnih i etičkih pitanja.

10. Prihvaćanje plodova ekumenskoga puta u crkvenoj praksi.

Ove odabrane teme bile su među opširnijim popisom tema koje su se smatrale “pitanjima od velike važnosti” koje su se pojavile tijekom prvog zasjedanja Sinode u listopadu 2023., a koje su zahtijevale razmatranje “na razini cijele Crkve iu suradnji s dikasterijima Rimske kurije ”, prema 12. prosinca 2023., dokument iz Glavnog tajništva Sinode pod naslovom “Ususret listopadu 2024.”.

Primjećujući da ta pitanja zahtijevaju opsežnu reviziju, papa Franjo je primijetio da nema dovoljno vremena za njihovo potpuno rješavanje prije sinode u listopadu. Stoga će, rekao je, “studijske skupine ponuditi inicijalni izvještaj o svojim aktivnostima prigodom druge sjednice i, ako bude moguće, završit će svoj mandat do mjeseca lipnja 2025. godine.”

Papa je rekao da je „zadaća Generalnog tajništva Sinode, zajedničkim dogovorom s nadležnim dikasterijima Rimske kurije, konstituirati te skupine, pozivajući pastore i stručnjake sa svih kontinenata da u njima sudjeluju, te uzimajući u obzir ne samo postojeće studije nego i najrelevantnija trenutna iskustva u Božjem narodu okupljenom u mjesnim Crkvama.”

“Važno je da spomenute studijske grupe rade prema autentičnoj sinodskoj metodi, za koju vas molim da budete jamac”, nastavio je papa u svom pismu Grechu.

Na brifingu za novinare u Vatikanu u četvrtak, dužnosnici Tajništva Sinode raspravljali su o papinom pismu kao i o dva nova dokumenta koje je tajništvo objavilo u vezi s pismom.

Prvi dokument pod naslovom “Pet perspektiva za teološko istraživanje s obzirom na drugo zasjedanje XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode” odražava temu vodilju sinode: “Kako biti sinodalna crkva u misiji?”

Ističe da će sljedeća sesija služiti produbljivanju „dinamičke veze između sudjelovanja svih i autoriteta nekih, u obzoru zajedništva i poslanja… u njegovom teološkom značenju, u praktičnim načinima pokretanja, i u stvarnost kanonskih struktura.”

U dokumentu su također istaknuti međukoraci koji će se poduzeti u nadolazećim mjesecima u pripremi za sinodu, napominjući da će se ovaj proces graditi na “novom procesu konzultacija”, artikulirajući da će se to odvijati na tri različite razine: mjesna Crkva, skupinama Crkava (tj. nacionalnim, regionalnim, kontinentalnim), te na univerzalnoj razini.

Drugi dokument nosi naslov „Studijske skupine o pitanjima koja se pojavljuju na prvom zasjedanju 16. redovne opće skupštine Biskupske sinode za produbljivanje suradnje s dikasterijima Rimske kurije“.

To je drugi dokument koji precizira da je tema br. 5 — u vezi s pitanjima koja se odnose na ministrantske forme — „kontekst u kojemu se može prikladno postaviti pitanje o mogućem pristupu žena đakonatu”.

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

Studijska skupina formirana za ispitivanje ovog pitanja bit će pod vodstvom Dikasterija za nauk vjere, navodi se u dokumentu. Ovoj je skupini “povjeren zadatak da nastavi “teološko i pastoralno istraživanje o pristupu žena đakonatu, koristeći se rezultatima povjerenstava koje je posebno uspostavio Sveti Otac”.

Djelovanje skupine „također će imati za cilj odgovoriti na želju izraženu od strane Sinodalnog sabora za ‘većim priznavanjem i uvažavanjem doprinosa žena i porastom pastoralnih odgovornosti koje su im povjerene u svim područjima života i poslanja Crkve’. .”

Matthew Santucci

Matthew Santucci je dopisnik CNA iz Rima sa sjedištem u uredu EWTN-a u Vatikanu. Odrastao je u Connecticutu, a od 2020. živi u Rimu. Diplomirao je povijest na Fordhamu i magistrirao međunarodne odnose na Luissu Guidu Carliju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Američka vojska dezavuira prezentaciju koja opisuje Nacionalno pravo na život kao ‘terorističku skupinu’

Katoličke vijesti

Usred rasprave o pobačaju, poljski biskupi pozivaju na zaštitu nerođenih

Katoličke vijesti

Ruske snage oslobodile su dva ukrajinska svećenika zarobljena 2022

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti