Papa Franjo sastao se s direktoricom UNICEF-a Catherine Russell – Vatican News
Papa

Papa Franjo sastao se s direktoricom UNICEF-a Catherine Russell – Vatican News

Usred događanja povodom Svjetskog dana djeteta, papa Franjo i Catherine Russell, izvršna direktorica UNICEF-a, sastaju se i zajedno razmišljaju o zaštiti djece koja najviše pate od sukoba i katastrofa diljem svijeta.

Od Deborah Castellano Lubov

Papa Franjo sastao se u nedjelju s izvršnom direktoricom UNICEF-a Catherine Russell.

UNICEF je Dječji fond Ujedinjenih naroda i radi u više od 190 zemalja i teritorija na spašavanju i zaštiti prava najpotrebitije djece i mladih ljudi u svijetu.

Isti dan, prema priopćenju UNICEF-a, Russell je završila svoj trodnevni posjet Rimu, u okviru kojeg je sudjelovala na prvom vatikanskom Svjetskom danu djeteta u organizaciji Dikasterija za kulturu i obrazovanje Svete Stolice, koji je okupio desetke djece. tisuće djece iz cijeloga svijeta.

Tijekom vikenda, Russell se pridružio papi Franji i desecima tisuća djece iz cijelog svijeta – uključujući i one iz ratom razorenih zemalja – zajedno s roditeljima, lokalnim slavnim osobama i stotinama UNICEF-ovih volontera na rimskom Olimpijskom stadionu. Tijekom događaja, izvršni direktor pozvao je djecu na stadionu i one koji gledaju iz cijelog svijeta da pomognu u stvaranju mirnijeg, pravednijeg svijeta pogodnijeg za život.

U pratnji desetero djece i vlč. Enza Fortunata, susrela se s papom Franjom u Vatikanu u nedjelju i poklonila mu dvije slike djece iz Demokratske Republike Kongo, sukobima razorene zemlje koju su Russell i Papa posjetili posljednjih godina, a gdje djeca i dalje strahovito pate .

Najviše pate djeca

Osvrćući se na njihov susret, Russell je podsjetio na stalna upozorenja pape Franje protiv “globalizacije ravnodušnosti”, dok je pozivala sve “da ravnodušnost ili nepoštivanje prava i dobrobiti djece pretvore u globalizaciju mira, ljubaznosti i brige za svako dijete, posvuda.”

Istaknuvši kako u svim sukobima i katastrofama djeca prva i “najviše” stradaju, kazala je da moramo slušati njihov glas.

“Ne možemo”, inzistirala je, “biti zadovoljni kada se djeca ubijaju, nanosi im se šteta i lišava ih budućnosti.”

Otprilike 400 milijuna djece, otprilike jedno od svakih petero, živi ili bježi iz zona sukoba, u mjestima kao što su Gaza, Haiti, Demokratska Republika Kongo, Sudan, Ukrajina i Jemen.

U međuvremenu, više od 1 milijarde djece trenutno živi u zemljama koje su pod ‘izuzetno visokim rizikom’ od utjecaja klimatskih promjena.

Djeca koja pate na Haitiju

Djeca koja pate na Haitiju

Russellov posjet radi zaštite ranjive djece

Prvog dana svog posjeta, izvršna direktorica UNICEF-a sastala se s predsjednikom Italije, Sergiom Mattarellom, kako bi razgovarali o načinima za bolju zaštitu ranjive djece diljem svijeta, uključujući onu koja žive u humanitarnim kriznim situacijama, kao i djecu migranata i izbjeglica.

Russellov posjet poklopio se s obilježavanjem 50 godina zagovaranja i prikupljanja sredstava UNICEF-ova Nacionalnog odbora u Italiji ove godine. Tijekom posjeta, Russell je zahvalio vladi i građanima Italije na njihovoj dugogodišnjoj podršci UNICEF-ovom radu u ime djece diljem svijeta.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa u Regini Coeli: Gospodinovo uskrsnuće donosi neizmjernu radost, mijenja naše živote – Vatican News

Katoličke vijesti

Bolnica Bambino Gesù proslavit će 100. obljetnicu s papom Franjom – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa na Angelu Gospodnjem: Kad ste u iskušenju ili na krivom putu, zazovite Isusa – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti