Papa Franjo: Sam rat je zločin protiv čovječanstva
Svijet

Papa Franjo: Sam rat je zločin protiv čovječanstva

Vatikan, 14. siječnja 2024. / 08:45 sati

Papa Franjo uputio je snažan apel za mir u nedjelju nazivajući moderno ratovanje “zločinom protiv čovječnosti” koji sije smrt među civilima i uništava gradove.

Govoreći na kraju svog govora Angelus 14. siječnja, Papa je pozvao ljude da mole za sve koji pate zbog “okrutnosti rata”, posebno u Ukrajini, Palestini i Izraelu.

“Molimo se da oni koji imaju moć nad ovim sukobima razmisle da rat nije način za njihovo rješavanje jer sije smrt među civilima i uništava gradove i infrastrukturu. Drugim riječima, rat je danas sam po sebi zločin protiv čovječanstva”, rekao je papa Franjo.

“Nemojmo zaboraviti ovo: sam rat je zločin protiv čovječanstva. Ljudima treba mir. Svijetu je potreban mir.”

Papa je ispričao kako ga je dirnulo svjedočanstvo franjevačkog svećenika u Svetoj zemlji u televizijskom programu u nedjelju ujutro.

Rekao je da je vidio oca Ibrahima Faltasa, egipatskog svećenika koji služi kao vikar Kustodije Svete zemlje, kako govori u talijanskoj televizijskoj emisiji “A Sua Immagine” (“Na njegovu sliku”) o važnosti “obrazovanja za mir.”

Papa Franjo je dodao da cijelo čovječanstvo treba “obrazovanje da zaustavi svaki rat”.

“Uvijek molimo za ovu milost: odgajati za mir”, rekao je.

Tijekom svog govora Angelusa, 87-godišnji papa djelovao je energično i pročitao je cijeli svoj govor bez pomoći – dva dana nakon što je u jednoj od svojih audijencija krajem prošlog tjedna rekao da ima “malo bronhitisa”.

Papa Franjo govori s prozora Apostolske palače tijekom svog govora Angelus 14. siječnja 2024. Zasluge: Vatikanski mediji
Papa Franjo govori s prozora Apostolske palače tijekom svog govora Angelus 14. siječnja 2024. Zasluge: Vatikanski mediji

U svom promišljanju o Nedjeljno evanđeljePapa je govorio o Isusovu prvom susretu s učenicima te potaknuo sve da se pokušaju sjetiti kada su imali prvi osobni susret s Gospodinom.

“Svatko od nas imao je prvi susret s Isusom – kao dijete, kao adolescent, kao mlada osoba, kao odrasla osoba”, rekao je. „Kada sam prvi put susreo Isusa? Pokušajte zapamtiti ovo.”

“I nakon ove misli, ovog sjećanja, obnoviti radost nasljedovanja njega i zapitati se … Što znači biti Isusov učenik?”

Gužva na Trgu svetog Petra za papin govor Angelus 14. siječnja 2024. Autor: Vatican Media
Gužva na Trgu svetog Petra za papin govor Angelus 14. siječnja 2024. Autor: Vatican Media

Papa Franjo istaknuo je da biti Isusov učenik zahtijeva tri stvari: „tražiti Isusa, ostati s Isusom i naviještati Isusa“.

“Ukratko, vjera nije teorija; to je susret”, rekao je.

„I zapitajmo se: Jesmo li još uvijek učenici zaljubljeni u Gospodina? Tražimo li Gospodina ili se priklanjamo vjeri sazdanoj od navika? Ostajemo li s njim u molitvi? Znamo li ostati u tišini s njim? … I onda, osjećamo li želju dijeliti, naviještati ovu ljepotu susreta s Gospodinom?”

Neka nam Presveta Marija, prva Isusova učenica, podari želju da ga tražimo, želju da ostanemo s njim i želju da ga naviještamo, rekao je papa Franjo.

🎥 VIDEO | Papa Franjo tijekom današnjeg Angelusa pozvao nas je na molitvu kako bi “oni koji imaju vlast nad ovim sukobima razmislili o tome da rat nije način da ih se riješi” te podsjetio da “ljudi trebaju mir”. pic.twitter.com/KWi8yYYCFB

— EWTN Vatikan (@EWTNVatican) 14. siječnja 2024

Courtney Mares

Courtney Mares je dopisnica Katoličke novinske agencije iz Rima. Diplomirala je na Sveučilištu Harvard, izvještavala je iz novinskih ureda na tri kontinenta i dobila je Gardnerovu stipendiju za svoj rad sa sjevernokorejskim izbjeglicama.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Argentinska časna sestra zapamćena po svom osmijehu koji se smatra sveticom

Katoličke vijesti

Centar sv. Pavla za biblijsku teologiju usred velikog proširenja

Katoličke vijesti

Vjera nadahnjuje mnoge u CPAC-u, uključujući brojne govornike katolike

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti