Papa Franjo prvi put nazoči summitu G7
Europa

Papa Franjo prvi put nazoči summitu G7

Papa je svoj moralni autoritet doveo do Grupe sedam, koju je domaćin Italija pozvala da govori na posebnoj sjednici o opasnostima i obećanjima AI.

Papa Franjo obratio se čelnicima na summitu G7 u južnoj Italiji, kao prvi papa koji je to učinio.

Govoreći na posebnom okruglom stolu, Papa ih je izazvao da ljudsko dostojanstvo zadrže na prvom mjestu u razvoju i korištenju umjetne inteligencije, upozorivši da tako moćna tehnologija riskira pretvaranje ljudskih odnosa u algoritme.

“Suočeni s čudima strojeva, koji kao da znaju samostalno birati, trebali bismo biti vrlo jasni da donošenje odluka, čak i kada smo suočeni s njezinim ponekad dramatičnim i hitnim aspektima, uvijek mora biti prepušteno ljudskoj osobi”, On je rekao.

“Osudili bismo čovječanstvo na budućnost bez nade ako bismo ljudima oduzeli mogućnost donošenja odluka o sebi i svojim životima, osuđujući ih da ovise o izborima strojeva.”

Franjo je doveo svoj moralni autoritet do Grupe sedam, koju je domaćin Italija pozvala da govori na posebnoj sjednici o opasnostima i obećanjima AI.

Čineći to, ponudio je etički pogled na pitanje koje je sve više na dnevnom redu međunarodnih samita, vladine politike i korporativnih odbora.

Francis je rekao da političari moraju preuzeti vodstvo u osiguravanju da umjetna inteligencija ostane usmjerena na čovjeka, tako da odluke o tome kada koristiti oružje ili čak manje smrtonosne alate uvijek donose ljudi, a ne strojevi.

Također je bacio udarac na autonomno oružje, rekavši da se nikada ne bi trebalo prepustiti strojevima da odluče hoće li ili ne ubiti osobu.

“Dopustite mi da inzistiram, u svjetlu tragedije oružanog sukoba, hitno je potrebno preispitati razvoj i upotrebu uređaja poput takozvanog ‘smrtonosnog autonomnog oružja’ i konačno zabraniti njihovu upotrebu. Ovo počinje od učinkovitog i konkretnog predanost uvođenju sve veće i pravilnije ljudske kontrole. Nijedan stroj ne bi trebao odlučiti oduzeti život ljudskom biću”, rekao je.

Završna izjava G7 uvelike odražava njegovu zabrinutost. Čelnici su obećali da će bolje koordinirati upravljanje i regulatorne okvire koji okružuju umjetnu inteligenciju kako bi ostala ‘usredotočena na čovjeka’.

Istovremeno su priznali potencijalne utjecaje strojeva koji zamjenjuju ljudske radnike na tržišta rada i algoritama koji predviđaju recidivizam na pravosudni sustav.

“Slijediti ćemo uključivu digitalnu transformaciju usmjerenu na čovjeka koja podupire gospodarski rast i održivi razvoj, maksimizira koristi i upravlja rizicima, u skladu s našim zajedničkim demokratskim vrijednostima i poštivanjem ljudskih prava”, rekli su.

Prisustvujući summitu, Francis se pridružio zboru zemalja i globalnih tijela koja se zalažu za jače zabrane AI nakon procvata generativne AI koji je pokrenuo OpenAI-jev chatbot ChatGPT.

Po pitanju oružja, čelnici G7 rekli su da prepoznaju utjecaj umjetne inteligencije u vojnoj domeni “i potrebu za okvirom za odgovoran razvoj i korištenje”. Potaknuli su države da se uvjere da je “vojna uporaba umjetne inteligencije odgovorna, u skladu s primjenjivim međunarodnim pravom, posebice međunarodnim humanitarnim pravom, i poboljšava međunarodnu sigurnost”.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Spouse’s OnlyFans račun uzima u obzir slučaj poništenja braka

Katoličke vijesti

Ovo su zemlje koje su najgore rangirane u svijetu po pitanju vjerskih sloboda

Katoličke vijesti

Nizozemska dopušta eutanaziju fizički zdrave 29-godišnje žene

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti