Papa Franjo primio u audijenciju članove protestantske ekumenske organizacije Hong Kong Christian Council
Biskupska konferencija

Papa Franjo primio u audijenciju članove protestantske ekumenske organizacije Hong Kong Christian Council

Prijatelji, neka svi kršćani budu prijatelji, a ne neprijatelji, kojih vani već ima mnogo – još je jedan poticaj pape Franje na jedinstvo i ekumensko bratstvo koji je uputio primivši u audijenciju danas, 22. svibnja 2024. protestantsku kršćansku ekumensku organizaciju Hong Kong Christian Council, osnovanu u Hong Kongu 1954. godine. Izaslanstvo organizacije Sveti je Otac primio u Apostolskoj palači, prije opće audijencije na Trgu sv. Petra, te im se obratio kratkim improviziranim govorom u kojemu je prije svega izrazio zahvalnost za taj posjet koji je – kako je rekao – prava utjeha.

Vidjeti svu braću ujedinjenu, kršćansku braću i sestre ujedinjene.

Spomen na biskupa Zizioulasa

Papa se spomenuo „velikoga pravoslavnog biskupa“, grčkoga teologa Zizioulasa, koji je preminuo 2. veljače 2023., citirajući njegove riječi kada je govorio da ćemo „jedinstvo kršćanskih Crkvi imati tek u dan posljednjega suda“. Ali u međuvremenu – dodao je papa Franjo – moramo zajedno moliti i zajedno raditi. Evo, to je put: “Raditi zajedno, jer svi vjerujemo u Isusa Krista; te moliti zajedno, moliti za jedinstvo”.

Krštenje nas čini kršćanima

Potom se Papa prisjetio riječi još jednoga velikog pravoslavnog carigradskog patrijarha, Atenagore, koji je, kada je susreo papu Pavla VI., rekao: „Učinimo jednu stvar: stavimo sve teologe na jedan otok, jer oni se međusobno svađaju, a mi idemo naprijed u miru“. Jako zgodno! – primijetio je papa Franjo – Ono što je važno jest da imamo isto krštenje i to nas čini kršćanima – istaknuo je te dodao:

Neprijatelja imamo mnogo vani. Budimo prijatelji! Neprijatelji, vani; ovdje, prijatelji.

Ujedinjeni mučenicima

Istina je kad kažem neprijatelji, jer to je stvarnost koju nam je Gospodin rekao: Crkva će uvijek biti progonjena – pojasnio je Papa te podsjetio – Mučeništvo vjere uvijek je prisutno u povijesti naših Crkvi, uvijek…

Upravo govoreći o mučenicima i ponovno spominjući Pavla VI., Papa se prisjetio posjeta pape Montinija Ugandi 1969. godine tijekom kojega je odao počast katolicima mučenički ubijenima između 1885. i 1887., kao i anglikanskim mučenicima. To je vrlo lijepo – primijetio je Papa. Pavao VI. je govorio o katoličkim i anglikanskim mučenicima. Oni su mučenici. Ja osobno, kada su bili mučenički ubijeni oni kopti – dodao je papa Franjo misleći na 21 muškarca (20 Egipćana i jednog Ganca) koje su 2015. godine na plaži u Libiji ubili pripadnici DAESH-a – odmah sam rekao da su oni i naši mučenici.

Upravo je zbog toga Papa prošle godine, u prigodi susreta s poglavarom Koptske pravoslavne Crkve Tawadrosom II., želio upisati kopte u Rimski martirologij kao simbol “ekumenizma krvi” koji propovijeda od početka pontifikata.

Postoje dva krštenja: jedno, koje svi mi imamo – krštenje koje smo primili – i drugo, ono koje Gospodin naziva “krštenje krvlju”: mučeništvo. Svi znamo što je mučeništvo brojnih kršćana koji su dali svoj život za vjeru.

Zajedno izmoliti Oče naš

Na kraju je papa Franjo još jednom zahvalio prisutnima te kazao: “Želio bih da svi zajedno izmolimo Oče naš”. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

„Žene u Crkvi: stvarateljice ljudskog“

Katoličke vijesti

Kata i Jozo Bošnjak proslavili dijamantni pir: 60 godina ljubavi i zajedništva

Katoličke vijesti

U Banjoj Luci obilježen Dan posvećenog života

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti