Papa Franjo pridružio se slavlju Tijelova u Rimu prvi put nakon nekoliko godina
Europa

Papa Franjo pridružio se slavlju Tijelova u Rimu prvi put nakon nekoliko godina

Rim, Italija, 2. lipnja 2024. / 16:44

Papa Franjo dao je u nedjelju svečani blagoslov s Presvetim sa stubišta bazilike Svete Marije Velike u vrhuncu euharistijske procesije ulicama Rima.

Papa je, držeći monstrancu u rukama, izmolio blagoslov na svetkovinu Tijelova 2. lipnja nakon molitve klanjanja pred Presvetim.

Mnoštvo se okupilo ulicama dok se euharistija nosila pod baldahinom od nadbazilike svetog Ivana Lateranskog do bazilike svete Marije Velike duž Via Merulane, prateći povijesnu rutu koju je papa Grgur XIII. odredio za vjerske procesije između dviju bazilika tijekom Jubilej 1575. god.

Kardinali, biskupi, svećenici, redovnice i obitelji koračali su zajedno u jednosatnoj procesiji pjevajući pjesme i moleći molitve. Znatiželjni turisti zastali su pitati što se događa, a promatrači su se nagnuli kroz prozore kako bi promatrali kako stvarna Kristova prisutnost prolazi.

“Počevši od oltara, nosit ćemo posvećenu hostiju po domovima našega grada”, rekao je papa Franjo okupljenima u propovijedi za misu Tijelovsku prije procesije.

“Ovo ne činimo da bismo se pohvalili ili razmetali svojom vjerom, nego da pozovemo sve na sudjelovanje u Kruhu euharistije, u novom životu koji nam je Isus darovao”, rekao je.

“Ne činimo ovo da bismo se pohvalili ili razmetali svojom vjerom,
“Ovo ne činimo da bismo se pohvalili, ili da bismo se razmetali svojom vjerom”, rekao je papa Franjo u homiliji prije procesije, “nego da pozovemo sve na sudjelovanje u Kruhu euharistije, u novom životu koji nam je Isus darovao. .”. Zasluge: Elizabeth Alva/Vijesti EWTN

Bilo je to prvi put da je papa Franjo sudjelovao na slavlju Tijelova u Rimu nakon nekoliko godina.

Zdravstveni problemi spriječili su Papu da sudjeluje u javnoj misi Tijelova u Rimu 2023. i 2022., a ograničenja zbog COVID-19 ograničila su njegovo slavlje na Vatikan 2021. i 2020.

Ove godine papa Franjo nije išao u euharistijskoj procesiji, već se na kraju pridružio klanjanju Presvetom i ponudio euharistijski blagoslov okupljenima.

Kardinal Víctor Manuel Fernández, prefekt Dikasterija za nauk vjere, služio je kao glavni predslavitelj na oltaru mise u Lateranskoj bazilici. Euharistiju je u procesiji nosio biskup Baldassare Reina, namjesnik rimske biskupije.

Kardinali, biskupi, svećenici, redovnice i obitelji koračali su zajedno u jednosatnoj procesiji pjevajući pjesme i moleći molitve.  Zasluge: Courtney Mares / Katolička novinska agencija
Kardinali, biskupi, svećenici, redovnice i obitelji koračali su zajedno u jednosatnoj procesiji pjevajući pjesme i moleći molitve. Zasluge: Courtney Mares / Katolička novinska agencija

Posljednji put Papa je predvodio Tijelovsku procesiju tradicionalnom rimskom rutom od Lateranske bazilike do Svete Marije Velike prije sedam godina 2017. godine.

“Euharistijski kruh je stvarna prisutnost”, rekao je papa Franjo u propovijedi. „Ovo nam govori o Bogu koji nije dalek i ljubomoran, nego blizak i solidaran s čovječanstvom; Bog koji nas ne napušta, nego nas uvijek traži, čeka i prati, čak do te mjere da se bespomoćnog stavlja u naše ruke, podvrgavajući se našem prihvaćanju ili odbijanju.”

“Draga braćo i sestre, kolika je potreba našeg svijeta za ovim kruhom”, rekao je Franjo.

“Hitno je vratiti svijetu dobar i svjež miris kruha ljubavi, da se nastavimo nadati i ponovno graditi, a da se nikada ne umorimo od onoga što mržnja uništava.”

Courtney Mares

Courtney Mares je dopisnica Katoličke novinske agencije iz Rima. Diplomirala je na Sveučilištu Harvard, izvještavala je iz novinskih ureda na tri kontinenta i dobila je Gardnerovu stipendiju za svoj rad sa sjevernokorejskim izbjeglicama. Autorica je knjige “Blaženi Carlo Acutis: Svetac u tenisicama” (Ignacije, 2023.), https://ignatius.com/carlo-acutis-sscap/.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Harrison Butker govori o obiteljskom životu, oružanom nasilju, Taylor Swift i još mnogo toga u dalekosežnom intervjuu

Katoličke vijesti

Klasa ’24: Govornici na svečanoj ceremoniji kreću se od glumca ‘Odabranih’ do katoličkog kardinala

Katoličke vijesti

Svake godine više ljudskih embrija bude uništeno IVF-om nego pobačajem

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti