Papa Franjo poziva javne radiotelevizije da služe općem dobru i bore se protiv ‘lažnih vijesti’
Europa

Papa Franjo poziva javne radiotelevizije da služe općem dobru i bore se protiv ‘lažnih vijesti’

Vatikan, 23. ožujka 2024. / 13:53

Papa Franjo u subotu je govorio o važnoj ulozi koju javno emitiranje ima u prijenosu informacija, služenju općem dobru i kao instrumentu borbe protiv širenja “lažnih vijesti”.

“Vaš rad prije svega ima za cilj biti odgovor na potrebe građana, u duhu sveopće otvorenosti, s djelovanjem koje se može proširiti po cijelom teritoriju, a da ne postane lokalistički, poštujući i promičući dostojanstvo svake osobe”, rekao je Papa. u subotnjem jutarnjem obraćanju menadžerima, novinarima i osoblju RAI-ja, talijanske nacionalne javne radiotelevizije.

Činilo se da je 87-godišnji papa dobro raspoložen dok je držao gotovo 10 minuta dugo obraćanje. U posljednjih mjesec dana Papa se oslanjao na suradnike da održe opću audijenciju i govore u srijedu dok se oporavljao od dugotrajnih simptoma gripe.

“Nekada davno pape su koristile gestatorsku stolicu”, rekao je, aludirajući na ceremonijalno prijestolje na kojem bi papa bio nošen u visini. “Danas su se stvari pomaknule i ja koristim ovo, što je vrlo praktično”, šaljivo je rekao Papa, pokazujući na invalidska kolica koja koristi od 2022. za kretanje.

Tijekom ovog obraćanja Papa je istaknuo da je misija medija služenja javnom dobru naglašena “traženjem i promicanjem istine”. Franjo je ukazao na imperativ borbe protiv širenja virusnih dezinformacija ili “lažnih vijesti” i “podmuklih planova onih koji nastoje utjecati na javno mnijenje na ideološki način, lažući i dezintegrirajući društveno tkivo”.

“To znači služiti pravu građana na ispravne informacije, koje se prenose bez predrasuda, bez žurbe sa zaključcima, već uz potrebno vrijeme za razumijevanje i promišljanje, suprotstavljanje kognitivnom zagađenju, kognitivnom zagađenju, jer i informacije moraju biti “ekološke”, tj. ljudski”, nastavio je Papa.

Za papu ova dužnost također zahtijeva od televizijskih kuća da dopuste pluralitetu glasova, da potiču dijalog i da budu “instrument za rast u znanju, da potaknu ljude na razmišljanje, a ne na otuđenje”.

“Cijeli medijski sustav,” nastavio je Papa, “na globalnoj razini treba biti isprovociran i potaknut da izađe iz sebe i da se preispita, da gleda dalje, dalje.”

Papa je također uputio opći apel svim javnim emiterima, pozivajući ih da ne jure za gledanošću, već da stvaraju visokokvalitetan sadržaj koji “svakom pojedincu može pomoći da se uzdigne, razmisli, gane, osmjehne i čak plakati od ganuća, pronaći smisao života, izglede za dobro, smisao koji nije popuštanje pred najgorim.”

Matthew Santucci

Matthew Santucci je dopisnik CNA iz Rima sa sjedištem u uredu EWTN-a u Vatikanu. Odrastao je u Connecticutu, a od 2020. živi u Rimu. Diplomirao je povijest na Fordhamu i magistrirao međunarodne odnose na Luissu Guidu Carliju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

6 jednostavnih aktivnosti koje će djeci pomoći da razumiju Dan sjećanja

Katoličke vijesti

Novi svećenik pronalazi poziv za službu mladih odraslih kroz Ultimate Frisbee

Katoličke vijesti

Pro-life pregled: Louisiana donosi zakon o prijevarama s pobačajem, Kalifornija poziva abortuse iz Arizone

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti