Papa Franjo posjetio bolnicu: Njegovi zdravstveni problemi kroz godine
Europa

Papa Franjo posjetio bolnicu: Njegovi zdravstveni problemi kroz godine

Osoblje CNA, 28. veljače 2024. / 16:49

Papa Franjo hospitaliziran je u srijedu ujutro nakon javne audijencije, s potvrđuje Vatikan da je podvrgnut neodređenim “dijagnostičkim testovima”.

87-godišnji papa odveden je u bolnicu Gemelli Isola Tiberina prije nego što se vratio u svoju rezidenciju u Vatikanu malo poslije podneva. Vatikan kaže da je Papa imao “blago stanje nalik gripi” barem od subote, kada je otkazao svoja zakazana javna pojavljivanja.

Papa Franjo suočio se s brojnim zdravstvenim izazovima posljednjih godina, a ipak je zadržao gust raspored sastanaka, misa i putovanja od 2020. godine.

Divertikulitis i drugi trbušni problemi

Srpanj 2021.:

Problem s debelim crijevom dovodi papu u bolnicu 4. srpnja 2021.

Papa Franjo ide na operaciju za ublažavanje suženja debelog crijeva uzrokovanog divertikulitisom. Operacija koja traje tri sata uključuje lijevu hemikolektomiju, uklanjanje jedne strane debelog crijeva.

Papa je proveo 11 dana u rimskoj bolnici Gemelli oporavljajući se od operacije.

siječanj 2023.:

U intervjuu koji je 25. siječnja objavio Associated Press, papa Franjo objavljuje da mu se divertikulitis vratio. Ističe da je “dobrog zdravlja” i da je za svoje godine “normalan”.

lipanj 2023.:

Papa Franjo podvrgnut je trosatnoj abdominalnoj operaciji kako bi se sanirala incizijska kila 7. lipnja.

Tim kirurga uklanja ožiljno tkivo i operira kilu u papinoj trbušnoj stijenci na mjestu prethodnog kirurškog reza u rimskoj bolnici Gemelli.

Papa je otpušten 16. lipnja nakon osmodnevnog boravka u bolnici na oporavku od operacije.

Bronhitis i drugi problemi s plućima

ožujak 2023.:

Vatikan je 29. ožujka objavio da se očekuje da će papa Franjo ostati u bolnici u Rimu “nekoliko dana” zbog respiratorne infekcije. Ranije tijekom dana objavljeno je da je u bolnici na ranije zakazanim liječničkim pregledima.

studeni 2023.:

Papa Franjo odlazi u bolnicu 25. studenog radi preventivnog testiranja usred “blage gripe”. CT u bolnici isključuje upalu pluća, ali pokazuje da papa ima upalu pluća koja uzrokuje poteškoće s disanjem. Papa je liječiti antibioticima intravenozno dok se oporavlja, a uspijeva mu održati svoj zakazani termin s predsjednikom Paragvaja sljedeći dan.

Unatoč snažnoj obvezi sudjelovanja, papa Franjo naposljetku 30. studenoga otkazuje svoj put u Dubai na klimatsku konferenciju zbog “vrlo akutnog infektivnog bronhitisa”. Unatoč lošem vremenu, Papa je taj dan imao vrlo pun raspored s devet službenih sastanaka zakazanih za jutro. Usred papinog oporavka, vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin umjesto toga predvodio je izaslanstvo Vatikana na klimatskoj konferenciji COP28.

Prehlade, gripe i razno

kolovoz 2022.:

Vatikan je 4. kolovoza objavio da je Massimiliano Strappetti, vatikanska medicinska sestra, imenovana “osobnim zdravstvenim asistentom” pape Franje.

Veljača 2023.:

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

Vatikan je 23. veljače objavio da je papa Franjo imao “jaku prehladu”. Papa dijeli kopije svojih govora na dva jutarnja sastanka umjesto da ih čita naglas kao inače.

Krajem veljače 2024.:

Papa Franjo otkazuje svoje javne nastupe usred “blage gripe”, koju Vatikan kasnije opisuje kao prehladu.

Problemi s koljenima

Siječanj 2022.:

Papa Franjo kaže da je imao problema s koljenom zbog čega je morao sjediti. Franjo govori okupljenima na svojoj općoj audijenciji da je razlog zbog kojeg ne može pozdraviti hodočasnike kao inače privremeni “problem s desnom nogom”, upaljeni ligament koljena.

Veljača 2022.:

Papa Franjo otkazuje dva javna događaja krajem veljače zbog bolova u koljenu i naredbi liječnika o mirovanju. U mjesecu koji slijedi dobiva pomoć pri penjanju i spuštanju stepenicama, ali nastavlja hodati i stajati bez pomoći.

Travanj 2022.:

Tijekom putovanja na Maltu, papa Franjo koristi dizalo za iskrcavanje papinskog zrakoplova, a posebno dizalo je također instalirano u malteškoj bazilici svetog Pavla u Rabatu, tako da Franjo može posjetiti i moliti u kripti špilje bez penjanja stepenicama.

Na povratnom letu 3. travnja, Francis je rekao novinarima, “moje zdravlje je malo nestabilno, imam problem s koljenom koji izaziva probleme s hodanjem.”

Na bogoslužju Velikog petka u Vatikanu papa ne leži ničice pred oltarom, kao što je to činio u prošlosti.

Također ne slavi misu Vazmenog bdijenja 16. travnja niti sudjeluje u pashalnoj procesiji sa svijećama, već sjedi ispred zajednice na bijeloj stolici.

Dana 22. i 26. travnja, Francisov je dnevni red određen za liječničke preglede i odmor za koljeno. Sljedećeg dana, Papa je rekao hodočasnicima na svojoj općoj audijenciji da ga zbog koljena ne može dugo stajati.

Papa Franjo također počinje sjediti u papamobilu dok pozdravlja hodočasnike na Trgu sv.

30. travnja kaže da mu je liječnik naredio da ne hoda.

svibanj 2022.:

Papa je početkom svibnja rekao da će se podvrgnuti medicinskom zahvatu na koljenu, “intervenciji s infiltracijama”, pri čemu je možda mislio na terapijsku injekciju, koja se ponekad koristi za ublažavanje bolova u koljenu uzrokovanih pucanjem ligamenata.

Dva dana kasnije koristi invalidska kolica u javnosti prvi put nakon operacije debelog crijeva u srpnju 2021. Tijekom svibnja nastavlja koristiti invalidska kolica i uglavnom izbjegava stajati i hodati.

Franjo se također podvrgava više od dva sata rehabilitacije za svoje koljeno svaki dan, prema argentinskom nadbiskupu bliskom papi.

lipanj 2022.:

Početkom lipnja Vatikan odgađa planirani posjet pape Franje Demokratskoj Republici Kongo i Južnom Sudanu iz zdravstvenih razloga. Putovanje je bilo planirano od 2. do 7. srpnja, ali je odgođeno “na zahtjev njegovih liječnika, a kako ne bi ugrozio rezultate terapije kojoj je podvrgnut za koljeno”, navodi Vatikan.

Manje od tjedan dana kasnije, Vatikan objavljuje da papa Franjo neće predvoditi misu Tijelovsku 16. lipnja zbog problema s koljenima i “specifičnih liturgijskih potreba slavlja”.

studeni 2022.:

José María Villalón, glavni liječnik nogometnog tima Atlético de Madrid, angažiran je da pomogne papi Franji s njegovim problemima s koljenom. Kaže da je papa “vrlo fin i vrlo tvrdoglav pacijent u smislu da postoje kirurški zahvati koje on ne želi” te da mu “moramo ponuditi konzervativnije tretmane kako bi pristao na njih”.

Evo pregleda značajnih zdravstvenih problema pape Franje u posljednjih nekoliko godina.

Bol u išijatičnom živcu

prosinac 2020.:

Napad išijasa u posljednjim danima 2020. sprječava papu Franju da predsjeda vatikanskim liturgijama na Silvestrovo i Novu godinu.

Franjo je godinama bolovao od išijasa; govorio je o tome tijekom konferencije za novinare tijekom leta vraćajući se s putovanja u Brazil u srpnju 2013.

“Išijas je jako bolan, jako bolan! Ne želim to nikome”, rekao je o stanju koje počinje u donjem dijelu leđa i može uzrokovati bol koja se spušta niz stražnju stranu bedra i nogu do stopala.

siječanj 2021.:

Papa Franjo otkazuje još tri javna nastupa krajem siječnja zbog bolova u išijasu.

Jonah McKeown

Jonah McKeown je pisac i producent podcasta za Catholic News Agency. Magistrirao je na Fakultetu novinarstva Sveučilišta Missouri i radio je kao pisac, producent za javni radio i kao snimatelj. Nalazi se u St. Louisu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo susreo se s voditeljima Instituta Krista Kralja, grupe za latinsku misu

Katoličke vijesti

‘Ljetni Božić’: Zašto Crkva slavi rođendan sv. Ivana Krstitelja?

Katoličke vijesti

Prsni križ pape Benedikta još uvijek nedostaje jer se lopov suočava sa zatvorskom kaznom

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti