Papa Franjo poručuje svjetskim župnicima: Crkva ne bi mogla bez vas
Europa

Papa Franjo poručuje svjetskim župnicima: Crkva ne bi mogla bez vas

Vijesti iz Rima, 2. svibnja 2024. / 12:41

Papa Franjo objavio je u četvrtak pismo upućeno svim župnicima u svijetu sa savjetima za izgradnju misionarske Crkve u kojoj svi kršteni sudjeluju u poslanju naviještanja Evanđelja.

“Župne zajednice sve više trebaju postati mjesta iz kojih krštenici polaze kao učenici misionari i kojima se vraćaju puni radosti kako bi svojim svjedočenjem podijelili čudesa koja je Gospodin učinio”, napisao je papa Franjo u pismu objavljenom na 2. svibnja.

Papa je predstavio pismo 300 svećenika koji sudjeluju na Sinodi o “Svjetskom susretu župnih svećenika” Sinodalnosti tijekom audijencije u Vatikanu, rekavši da je njihov susret “prilika da se u svojim molitvama sjetim svih župnika u svijetu kojima upućujem ove riječi s velikom ljubavlju.”

Papa Franjo susreo se s 300 svećenika koji sudjeluju na Svjetskom susretu župnih svećenika 2. svibnja 2024. u Vatikanu.  Zasluge: Vatikanski mediji
Papa Franjo susreo se s 300 svećenika koji sudjeluju na Svjetskom susretu župnih svećenika 2. svibnja 2024. u Vatikanu. Zasluge: Vatikanski mediji

“Prije svega, želio bih izraziti svoju zahvalnost i poštovanje za velikodušan rad koji činite svaki dan, sijući sjeme evanđelja u svakoj vrsti tla”, napisao je papa Franjo.

“Toliko je očito da zvuči gotovo banalno, ali to ne čini manje istinitim: Crkva ne bi mogla opstati bez vašeg predanja i vaše pastoralne službe”, dodao je.

U pismu je papa Franjo ponudio tri prijedloga župnicima za izgradnju “sinodalne i misionarske Crkve”.

Prvi je da svećenici žive svoju “posebnu službenu karizmu u sve većem služenju različitim darovima koje Duh sije u Božjem narodu”.

Rekao je da će se svećenici njegovanjem brojnih i raznolikih karizmatskih darova laika “osjećati manje usamljenima u zahtjevnoj zadaći evangelizacije” i “iskusiti radost istinskih očeva, koji ne dominiraju drugima, nego u njima izvlače na vidjelo. , muškarci i žene podjednako, velike i dragocjene mogućnosti.”

Drugi prijedlog je “naučiti prakticirati umijeće zajedničkog razlučivanja” korištenjem “razgovora u Duhu” koji se prakticirao tijekom Sinode o Sinodalnosti prošlog listopada.

Na kraju, papa Franjo je potaknuo svećenike da sve što rade temelje “u duhu dijeljenja i bratstva” kako među sobom tako i sa svojim biskupima.

“Ne možemo biti autentični očevi ako nismo prvi sinovi i braća. I ne možemo njegovati zajedništvo i sudjelovanje u zajednicama koje su nam povjerene ako, prije svega, ne živimo te stvarnosti među nama”, objasnio je Papa.

Audijencijom kod Pape zaključio je četverodnevni Svjetski susret župnih svećenika, koji se održao od 29. travnja do 2. svibnja u utočištu Fraterna Domus u Sacrofanu, Italija, sjeverno od Rima.

The okupljanje 300 svećenika zajednički su organizirali Dikasterij za kler i Generalno tajništvo Sinode kao odgovor na sintetsko izvješće prve sinodske skupštine, koje je identificiralo potrebu za „razvijanjem načina za aktivnije uključivanje đakona, svećenika i biskupa u sinodsko procesa tijekom naredne godine.”

Otac Clinton Ressler, svećenik iz nadbiskupije Galveston-Houston, bio je jedan od pet američkih svećenika koji je putovao u Rim na sastanak.

Ressler je za EWTN rekao da je vrhunac sastanka bilo “iskustvo zajedničkog boravka s braćom svećenicima iz cijelog svijeta”.

Rekao je da je naučio da unatoč različitim stvarnostima u kojima se nalaze svećenici u različitim dijelovima svijeta, “iskustvo svećenika na prvoj crti bojišnice i u rovovima je svojevrsno univerzalno iskustvo – radost, tuga , nada.”

Courtney Mares

Courtney Mares je dopisnica Katoličke novinske agencije iz Rima. Diplomirala je na Sveučilištu Harvard, izvještavala je iz novinskih ureda na tri kontinenta i dobila je Gardnerovu stipendiju za svoj rad sa sjevernokorejskim izbjeglicama.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Von der Leyen osuđuje policijsko nasilje nad prosvjednicima u Gruziji

Katoličke vijesti

‘Amandman o jednakim pravima’ koji je mogao proširiti pobačaj nije uspio u Minnesoti

Katoličke vijesti

‘Otvorite vrata’ Crkve, moli papa Franjo na svetkovinu sv. Petra i Pavla

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti