Papa Franjo PMD-u: Budite maštoviti i ustrajni za evanđelje
Biskupska konferencija

Papa Franjo PMD-u: Budite maštoviti i ustrajni za evanđelje

Primivši u audijenciju sudionike Generalne skupštine Papinskih misijskih djela, papa Franjo poručio im je da se u zajedništvu s Isusom doživljava „neiscrpna“ kreativnost koja „stvara uvijek nove načine evangelizacije i služenja našoj braći, osobito najsiromašnijima“

Zajedništvo, kreativnost i ustrajnost: to su tri ključna pojma koja su za papu Franju „aktualna za Crkvu u trajnom misijskom poslanju“ i za Papinska misijska djela (PMD), koja su „pozvana na obnovu za učinkovitiju službu“. Papa je to naglasio u govoru sudionicima Generalne skupštine Papinskih misijskih djela, koja promiču sudjelovanje svih katoličkih vjernika u apostolskom životu Crkve.

Sveti je Otac jutros u Vatikanu primio izaslanike iz više od sto dvadeset zemalja s pet kontinenata. Uglavnom su to bili nacionalni ravnatelji Papinskih misijskih djela u pratnji prefekta Dikasterija za evangelizaciju kardinala Luisa Antonia Taglea, tajnika Dikasterija nadbiskupa Fortunatusa Nwachukwua, pomoćnika tajnika i predsjednik PMD-a nadbiskupa Emilia Nappe te glavnih tajnika PMD-a.

Duhovnost misijskog zajedništva

Govoreći o prvome pojmu – zajedništvu, Papa je istaknuo da kršćansko poslanje nije prenošenje apstraktnih istina ili vjerskih uvjerenja, „već prije svega treba dopustiti onima koje susrećemo da imaju temeljno iskustvo Božje ljubavi, a oni će to moći pronaći u našem životu i u životu Crkve ako budemo svjedoci koji donose svjetlo i reflektiraju zraku Presvetoga Trojstva“.

Iznad svega, misijsko djelovanje nije prozelitizam, rekao je Papa te ispričao svoje iskustvo s jednog Dana mladih kada mu se žena iz jedne konzervativne vjerske skupine pohvalila da je obratila dječaka i djevojčicu. Pogrešno je na taj način doživljavati obraćenje, rekao je Papa te potaknuo prisutne da napreduju u „duhovnosti misijskog zajedništva, koje je temelj sinodalnog puta današnje Crkve“.

Put misijskog obraćenja je neophodan za svakoga i stoga je važno da postoje prilike za formaciju, kako osobnu tako i zajedničku, za rast u dimenziji duhovnosti misijskog zajedništva.

Papa ih je potaknuo da ne zaborave „da poziv na zajedništvo podrazumijeva sinodalni stil: zajednički hod, slušanje jedni drugih, dijalog. To proširuje naša srca i stvara sve univerzalniji pogled u nama“, primijetio je Papa, podsjećajući na ono što je bl. Pauline Jaricot primijetila u vrijeme osnivanja prvih Papinskih misijskih djela odnosno Djela za širenje vjere.

Ne dopustite da vam se uskrati misijska kreativna sloboda

Govoreći o drugom pojmu – kreativnosti, Papa je istaknuo kako je ona „povezana sa slobodom koju Bog posjeduje i daje nam u Kristu i u Duhu“. Pozvao je prisutne da ne dopuste da im se „ukrade misijska stvaralačka sloboda“.

Kao što je rekao sv. Maksimilijan Kolbe, franjevački misionar u Japanu i mučenik ljubavi: „Samo ljubav stvara“, podsjetio je Papa. I zato, dodao je, prisjetimo se da se evanđeosko stvaralaštvo rađa iz Božje ljubavi i da je svaka misijska aktivnost kreativna ako je Kristovo milosrđe njezino ishodište, oblik i cilj. Neiscrpna kreativnost stvara uvijek nove načine evangelizacije i služenja braći, osobito najsiromašnijima, istaknuo je Papa.

U tom smislu, tradicionalno prikupljanje sredstava koja su namijenjena univerzalnim fondovima solidarnosti za misije također su izraz ove ljubavi koju treba promicati, naglasio je Papa te rekao da je to također „pronalaženje novih načina za poticanje sudjelovanja ljudi, skupina i institucija koje, u duhu zahvalnosti za milosti primljene od Gospodina, žele podržati misijske stvarnosti“.

Čvrstoća i ustrajnost bez obeshrabrenja

Na kraju, govoreći o trećem pojmu – ustrajnosti, odnosno „čvrstoći i ustrajnosti u nakanama i djelima“, papa Franjo je zahvalio Bogu za mučeničko svjedočanstvo koje je nedavno dala skupina katolika iz pokrajine Sjeverni Kivu u Kongu. Ubijeni su, rekao je Sveti Otac, samo zato što su bili kršćani i nisu htjeli prijeći na islam. Isto se dogodilo i prije pet godina kada je ubijen 21 Kopt na plaži u Libiji, istaknuo je.

Papa je rekao kako je svjestan da se djelatnici Papinskih misijskih djela, dolazeći u dodir s mnogo različitih stvarnosti, na svim kontinentima, mogu susresti s brojnim izazovima, složenim situacijama, težinom i umorom. No istodobno ih je zamolio da se ne obeshrabre te je zaključio posebnom zahvalom zbog „brige za djecu“ koju pružaju Djela svetog Djetinjstva.

Na Generalnoj skupštini Papinskih misijskih djela sudjeluje i ravnateljica Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj s. Ivana Margarin. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

“Hygge na kršćanski način” – uskoro u knjižarama Verbum

Katoličke vijesti

Još jedna povijesna crkva u Turskoj bit će pretvorena u džamiju

Katoličke vijesti

Top ljestvica najtraženijih Verbumovih naslova u svibnju

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti