Papa Franjo: Palijativna skrb znak blizine onima koji pate
Papa

Papa Franjo: Palijativna skrb znak blizine onima koji pate

Papa Franjo upućuje poruku nade sudionicima Međunarodnog međuvjerskog simpozija o palijativnoj skrbi, rekavši da smo pozvani pratiti one koji pate i kojima je teško pronaći razloge za nadu.

Autor: Christopher Wells

„Nada je ono što nam daje snagu pred pitanjima koja postavljaju životni izazovi, poteškoće i tjeskobe“, kaže papa Franjo u poruci sudionicima međunarodnog međuvjerskog simpozija o palijativnoj skrbi koji se održava u Torontu, Kanada.

Osvrćući se na temu skupa – „Prema pripovijesti o nadi” – papa Franjo kaže: „Kao članovi ljudske obitelji, a posebno kao vjernici, pozvani smo s ljubavlju i suosjećanjem pratiti one koji se bore i teško pronalaze razloga za nadu.”

Osobito oni koji pate od bolesti i koji se približavaju smrti, nastavlja Papa, “trebaju svjedočanstvo nade koje pružaju oni koji se za njih brinu i koji ostaju uz njih”.

Dalje objašnjava da je palijativna skrb, u pokušaju da se smanji teret patnje, “konkretan znak bliskosti i solidarnosti s onima koji pate”, i može pomoći onima koji se suočavaju s krajem života i njihovim obiteljima i voljenima “da prihvate ranjivost, slabost i konačnost koje obilježavaju ljudski život u ovom svijetu.”

Eutanazija, ‘neuspjeh ljubavi’

U svojoj poruci, koju je na otvaranju simpozija pročitao apostolski nuncij u Kanadi, nadbiskup Ivan Jurković, papa Franjo pažljivo razlikuje „autentičnu palijativne skrbi” i eutanaziju, „koja nikada nije izvor nade ili istinske brige za bolesnih i umirućih.”

Umjesto toga, kaže on, eutanazija je “neuspjeh ljubavi, odraz kulture bacanja”, unatoč tome što se lažno predstavlja kao “oblik suosjećanja”. Pravo suosjećanje ne uključuje okončanje nečijeg života, već spremnost da ih pratimo i sudjelujemo u njihovoj fizičkoj, emocionalnoj, psihološkoj ili duhovnoj patnji.

Kao takav, potvrđuje “temeljno i nepovredivo dostojanstvo svake osobe, osobito umirućeg” i pomaže im “da prihvate neizbježni trenutak prijelaza iz ovog života u život vječni”.

Svjedočanstvo vjernika

Vjernici posebno mogu ponuditi perspektivu koja omogućuje dublje razumijevanje „bolesti, patnje i smrti, gledajući ih kao dio otajstva božanske providnosti. [and] sredstvo posvećenja”, kaže Papa.

Perspektiva vjere također može pomoći onima na kraju života da pronađu utjehu i pomirenje s Bogom i s drugima, osobito članovima obitelji i voljenima.

Papa Franjo dalje ohrabruje sudionike simpozija, rekavši da je njihovo služenje važno, “čak i bitno, u pomaganju bolesnima i umirućima da shvate da nisu izolirani ili sami, da im životi nisu teret i da ostaju inherentno vrijedni u Božjim očima i sjedinjeni s nama vezama zajedništva.”

Sveti Otac zaključuje svoju poruku izražavajući nadu da će rasprave Simpozija pomoći sudionicima „da ustraju u ljubavi, da daju nadu onima na kraju života i da pospješuju izgradnju pravednijeg i bratskijeg društva“.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa brazilskim katolicima: Bratstvo može izliječiti svaku podjelu

Katoličke vijesti

Papa policajcima: Mir se ne događa preko noći

Katoličke vijesti

Papa Franjo susreo se s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti