Papa Franjo: Novac, moć, užitak nas mogu porobiti
Europa

Papa Franjo: Novac, moć, užitak nas mogu porobiti

Vatikan, 9. lipnja 2024. / 09:05 sati

Papa Franjo pozvao je ljude da u nedjelju razmisle o tome žrtvuju li svoj mir i slobodu da bi bili robovi novca, moći i zadovoljstva.

Govoreći u svom govoru Anđeo Gospodnji 9. lipnja, Papa je zamolio ljude da razmišljaju o iskušenjima koja nas mogu zarobiti i slobodi koja se nalazi u Kristu

“Ako dopustimo da nas uvjetuje potraga za zadovoljstvom, moći, novcem ili konsenzusom, postajemo robovi tih stvari”, rekao je.

„Ako umjesto toga dopustimo Božjoj besplatno darovanoj ljubavi da nas ispuni i proširi naše srce, i ako joj dopustimo da spontano preplavi vraćajući je drugima cijelim sobom bez straha, kalkulacija ili uvjetovanja, tada rastemo u slobodi i širimo se njegov dobar miris oko nas u našim domovima, u našim obiteljima i u našim zajednicama.”

U svom govoru s prozora vatikanske Apostolske palače Papa je istaknuo mnoge načine na koje je “Isus bio slobodan čovjek”.

Isus nije robovao bogatstvu, već je prigrlio “siromašan život pun neizvjesnosti, slobodno se brinući za bolesne i svakoga tko ga je došao moliti za pomoć, ne tražeći ništa zauzvrat”.

“Bio je slobodan u pogledu moći”, dodao je Franjo. “Doista, unatoč tome što je mnoge pozivao da ga slijede, On nikada nikoga nije na to obvezao, niti je ikada tražio podršku moćnika, nego je uvijek stao na stranu najmanjih, učeći svoje učenike da čine isto.”

Gospodin je također bio slobodan od potrebe “za slavom i priznanjem, i zbog toga nikada nije odustao govoriti istinu”, rekao je.

Papa Franjo istaknuo je da Isus nikada nije odustao od govorenja istine “čak i pod cijenu da ga ne shvate ili da postane nepopularan – čak do točke smrti na križu”. Papa je dodao da Isus nije dopustio “da ga bilo što ili bilo tko zastraši, kupi ili iskvari”.

Papa Franjo zamolio je ljude da posvete neko vrijeme razmišljanju o “ovoj Isusovoj slobodi”, a zatim da ispitaju svoju savjest postoje li područja u životu u kojima su “zarobljeni mitovima o novcu, moći i uspjehu”.

Nakon što je predvodio mnoštvo okupljeno na Trgu svetog Petra u molitvi Anđeo Gospodnji na latinskom, Papa je uputio strastven apel za mir u Svetoj zemlji, zamolivši ljude da mole za pregovore o prekidu vatre i pozvavši međunarodnu zajednicu da osigura dolazak humanitarne pomoći za oni koji su najpotrebniji.

U svom govoru Angelus 9. lipnja, papa Franjo je zamolio ljude da mole za ljude koji pate u Mianmaru i Ukrajini, posebno je pozdravivši neke Ukrajince koji su bili u masi mašući zastavama.  Zasluge: Vatikanski mediji
U svom govoru Angelus 9. lipnja, papa Franjo je zamolio ljude da mole za ljude koji pate u Mianmaru i Ukrajini, posebno je pozdravivši neke Ukrajince koji su bili u masi mašući zastavama. Zasluge: Vatikanski mediji

Papa Franjo također je zamolio ljude da mole za ljude koji pate u Mjanmaru i Ukrajini, posebno je pozdravivši neke Ukrajince koji su bili u masi mašući zastavama.

“Neka nam Djevica Marija pomogne živjeti i voljeti kako nas je Isus učio, u slobodi djece Božje”, rekao je papa Franjo.

Courtney Mares

Courtney Mares je dopisnica Katoličke novinske agencije iz Rima. Diplomirala je na Sveučilištu Harvard, izvještavala je iz novinskih ureda na tri kontinenta i dobila je Gardnerovu stipendiju za svoj rad sa sjevernokorejskim izbjeglicama. Autorica je knjige “Blaženi Carlo Acutis: Svetac u tenisicama” (Ignacije, 2023.), https://ignatius.com/carlo-acutis-sscap/.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Američki biskup pozdravlja Bidenov potez da supružnicima bez dokumenata omogući put do državljanstva

Katoličke vijesti

Vatikan: Redovnicama koje su se posvađale s teksaškim biskupom upravljat će samostanska udruga

Katoličke vijesti

Ruski utjecaj: Policija pretresla urede EU-a i dom pomoćnika nizozemskog zastupnika u Europskom parlamentu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti