Papa Franjo: Nikada nikoga ne isključivati iz izvora znanja
Biskupska konferencija BiH

Papa Franjo: Nikada nikoga ne isključivati iz izvora znanja

Papa je primio u audijenciju oko 200 nastavnika i polaznika Vatikanske škole paleografije, diplomatike i arhivistike te Vatikanske škole bibliotekarstva povodom 140. obljetnice prve i 90. obljetnice druge, te ih potaknuo da zaštite sve od onoga što se otrovno, nezdravo i nasilno može ugnijezditi u svijetu društvenih medija i tehnološkoga znanja.

Riječima koje evanđelist Luka piše u proslovu svojega Evanđelja, govoreći o osobama koje odlučuju pomno istraživati, u svim okolnostima kako bi došli do istine, papa Franjo je primio u audijenciju oko 200 sudionika, nastavnikā i polaznikā školā Apostolskoga arhiva i Apostolske biblioteke, povodom 140. obljetnice Vatikanske škole paleografije, diplomatike i arhivistike te 90. obljetnice Vatikanske škole bibliotekarstva.

Poticaj da uvijek gledamo naprijed

Cijeneći obrazovni rad tih škola, koji zahtijeva predanost i kontinuirano ažuriranje, Papa im je zahvalio za učinjeno, ali ih je također potaknuo da uvijek gledaju naprijed ne zaustavljajući se kako bi uživali u postignutim rezultatima, nego uvijek spremni preuzeti odlučujuće kulturne izazove pred koje nas stavlja naše doba. Pritom je naveo neke od njih:

Mislim, primjerice, na važne teme povezane s globalizacijom, na rizik nivelacije i obezvrjeđivanja znanja; mislim na sve slojevitiji odnos s tehnologijama; na razmišljanja o kulturnim tradicijama koje valja njegovati i predlagati bez međusobnoga nametanja; mislim na potrebu uključivanja i nikada isključivanja nikoga iz izvora znanja te, istodobno, na potrebnu zaštitu svih od svega otrovnoga, nezdravoga i nasilnoga što se može ugnijezditi u svijetu društvenih medija i tehnološkoga znanja.

Spremnost za prihvat kao glavna karakteristika

Papa Franjo se potom osvrnuo na glavne karakteristike koje se traže od onih koji rade u tim školama te istaknuo veliku otvorenost za raspravu i dijalog, spremnost za prihvat, posebno marginalnosti te materijalnoga, kulturnoga i duhovnoga siromaštva. U tim godinama obilježenima velikim reformama, škole su uspjele suočiti se s potrebama mjestā za očuvanje znanja, kako bi se razvijale i ponajviše kako bi izbjegle autoreferencijalnost. Sve to treba biti polazište za stvarno ponovno pokretanje – napomenuo je te istaknuo – Valja gledati prema naprijed, na budućnost, kako bismo imali hrabrosti preispitati se pred zahtjevima koji dolaze iz kulturnoga i profesionalnoga svijeta.

Konkretan pristup problemima

Podsjetivši na korijene tih vatikanskih škola, Sveti je Otac istaknuo njihovo izrazito praktično postavljanje i konkretan pristup problemima i proučavanju. Linija je to koju papa Franjo cijeni jer je povezana sa suočavanjem sa stvarnošću, a ne s ideologijom, jer – kako je rekao – ideologije uvijek ubijaju. Kod vas se poučava i uči biti arhivisti i bibliotekari u dodiru, ne samo s proučavanjem, nego i sa živim iskustvom onih koji se bave tim poslom. Vama je dana privilegija da se školujete crpeći izravno iz stoljetne baštine koju Arhiv i Biblioteka imaju zadaću i odgovornost čuvati i prenositi sadašnjim i budućim generacijama – rekao je na kraju papa Franjo. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kardinal Czerny putuje u Južni Sudan godinu dana nakon Papina posjeta

Katoličke vijesti

Blagoslov polja u župi sv. Marka Evanđelista na Plehanu

Katoličke vijesti

Nadbiskup Vukšić pohodio župu Žepče i podijelio sakrament krizme

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti