Papa Franjo na simpoziju o palijativnoj skrbi: Eutanazija je ‘neuspjeh ljubavi’
Europa

Papa Franjo na simpoziju o palijativnoj skrbi: Eutanazija je ‘neuspjeh ljubavi’

Osoblje CNA, 22. svibnja 2024. / 13:45

Govoreći na međuvjerskom simpoziju o palijativnoj skrbi koji se održava u Torontu od 21. do 23. svibnja, papa Franjo je rekao da se “autentična palijativna skrb radikalno razlikuje od eutanazije, koja nikada nije izvor nade ili istinske brige za bolesne i umiruće.”

“Svi koji doživljavaju neizvjesnosti koje tako često donose bolest i smrt trebaju svjedočanstvo nade koje pružaju oni koji se za njih brinu i koji ostaju uz njih”, rekao je papa u svom poruka simpoziju.

„U tom pogledu palijativna skrb, nastojeći što više ublažiti teret boli, prije svega je konkretan znak blizine i solidarnosti s našom braćom i sestrama koji pate. U isto vrijeme, ova vrsta skrbi može pomoći pacijentima i njihovim voljenima da prihvate ranjivost, slabost i konačnost koje obilježavaju ljudski život na ovom svijetu.”

The Međunarodni međuvjerski simpozij o palijativnoj skrbi organizirali su Papinska akademija za život i Kanadska biskupska konferencija. Papinu poruku na otvaranju simpozija pročitao je nadbiskup Ivan Jurković, apostolski nuncij u Kanadi.

Citirajući njegovu encikliku iz 2020 Fratelli Tutti, Papa Franjo nazvao je eutanaziju “neuspjehom ljubavi, odrazom ‘kulture bacanja’ u kojoj se ‘osobe više ne doživljavaju kao najveća vrijednost za koju se treba brinuti i poštovati’.”

Ponovio je i osudu dijelio je prije da potpomognuto samoubojstvo i eutanazija predstavljaju “lažno suosjećanje”.

“‘[C]suosjećanje, riječ koja znači ‘patiti s’, ne uključuje namjerno okončanje života, već spremnost da se podijeli teret onih koji se suočavaju s posljednjim fazama našeg zemaljskog hodočašća”, objasnio je.

„Palijativna skrb je, dakle, pravi oblik suosjećanja, jer odgovara na patnju, bilo tjelesnu, emocionalnu, psihičku ili duhovnu, potvrđujući temeljno i nepovredivo dostojanstvo svake osobe, osobito umirućeg, i pomažući im da prihvate neizbježan trenutak prijelaza iz ovog života u život vječni.”

Crkva je dugo podržavala palijativna skrb, učenja da potpomognuto samoubojstvo i eutanazija — koje oboje uključuju namjerno oduzimanje života — nikada nisu dopušteni. Uskraćivanje “izvanrednih sredstava” liječenja i dopuštanje da smrt nastupi prirodno može biti moralno dopušteno prema katoličkom učenju.

Potpomognuto samoubojstvo i eutanazija legalizirani su posljednjih desetljeća u zemljama kao što su Kanada, Australija, Španjolska, Belgija i u više američkih država, dopuštajući pacijentima da si oduzmu život ili dopuštajući liječnicima da ih izravno ubiju. U nekim od tih zemalja pacijenti mogu zatražiti potpomognuto samoubojstvo čak i ako ne pate od smrtonosne bolesti.

“[O]Vaša vjerska uvjerenja nude dublje razumijevanje bolesti, patnje i smrti, gledajući ih kao dio misterija božanske providnosti i, za kršćansku tradiciju, kao sredstvo prema posvećenju,” nastavio je Papa u svojim primjedbama na simpoziju.

“U isto vrijeme, suosjećajni postupci i poštovanje koje je iskazalo predano medicinsko osoblje i njegovatelji često su stvorili mogućnost onima na kraju života da pronađu duhovnu utjehu, nadu i pomirenje s Bogom, članovima obitelji i prijateljima.”

Jonah McKeown

Jonah McKeown je pisac i producent podcasta za Catholic News Agency. Magistrirao je na Fakultetu novinarstva Sveučilišta Missouri i radio je kao pisac, producent za javni radio i kao snimatelj. Nalazi se u St. Louisu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

FOTOGRAFIJE: Dok katolici ulaze u Veliki tjedan, pravoslavne crkve počinju Veliku korizmu u Svetoj zemlji

Katoličke vijesti

lipnja i život prvog crnog američkog katoličkog svećenika

Katoličke vijesti

Vatikan odobrava ‘duhovno iskustvo’ povezano sa svetištem Trojstva Maccio u Italiji

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti