Papa Franjo na Pedesetnicu: Djelovanje Duha Svetoga u nama je snažno
Europa

Papa Franjo na Pedesetnicu: Djelovanje Duha Svetoga u nama je snažno

Vijesti iz Rima, 19. svibnja 2024. / 08:15

Papa Franjo je na svetkovinu Duhova rekao da su kršćani pozvani blagošću i snagom Duha Svetoga svima naviještati Evanđelje.

Govoreći u Bazilici svetog Petra, papa je objasnio da je “djelo Duha Svetoga u nama snažno, kao što ga simboliziraju znakovi vjetra i vatre”, ali je također nježno i “svima dobrodošlo”.

“Iz ‘gornje sobe’ ove bazilike, poput apostola, i mi smo poslani naviještati evanđelje svima”, rekao je papa Franjo u svojoj homiliji 19. svibnja.

Papa Franjo slavi misu na svetkovinu Duhova, 19. svibnja 2024. Daniel Ibanez/CNA
Papa Franjo slavi misu na svetkovinu Duhova, 19. svibnja 2024. Daniel Ibanez/CNA

“Zahvaljujući Duhu, mi to možemo i moramo učiniti njegovom snagom i blagošću”, dodao je.

Papa Franjo istaknuo je da ta moć nije arogantna, proračunata ili nametljiva, već je “rođena iz vjernosti istini kojoj nas Duh uči u našim srcima”.

“Slijedom toga, ne odustajemo, nego neumorno naviještamo mir onima koji su željni rata, oprost onima koji traže osvetu, dobrodošlicu i solidarnost onima koji zabranjuju svoja vrata i podižu barijere, život onima koji biraju smrt, poštovanje onima koji ljubav prema poniženju, vrijeđanju i odbacivanju, vjernost onima koji bi raskinuli svaku vezu, brkajući slobodu s turobnim i ispraznim individualizmom”, rekao je.

“Niti nas plaše teškoće, podsmijeh ili protivljenje kojih, danas kao i uvijek, u apostolatu nikada ne nedostaje.”

Papa Franjo pozdravlja nazočne na svetkovinu Duhova, 19. svibnja 2024. Daniel Ibanez/CNA
Papa Franjo pozdravlja nazočne na svetkovinu Duhova, 19. svibnja 2024. Daniel Ibanez/CNA

Papa Franjo predvodio je misu dan nakon putovanja u sjevernotalijanski grad Veronu. 87-godišnji papa nije bio glavni slavljenik, ali je održao skraćenu homiliju s bijele stolice u prednjem dijelu zajednice desno od oltara.

Misu na Duhove predvodio je kardinal Arthur Roche, prefekt Dikasterija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata.

Papa Franjo je u svojoj propovijedi objasnio kako nam Duh Sveti pomaže nadvladati grešne strasti, poput nečistoće ili zavisti, a zatim nježno sadi sjeme kreposti i pomaže mu da raste.

On s ljubavlju čuva te kreposti, kako bi jačale i kako bismo nakon muke borbe protiv zla okusili slast milosrđa i zajedništva s Bogom, rekao je.

“Kao što kaže lijepa molitva prve Crkve: ‘Neka tvoja blagost, Gospodine, i plodovi tvoje ljubavi ostanu u meni’”, dodao je.

Sudionici mise na Duhove u Vatikanu 19. svibnja 2024. Daniel Ibanez/CNA
Sudionici mise na Duhove u Vatikanu 19. svibnja 2024. Daniel Ibanez/CNA

Tisuće su se okupile unutar Bazilike svetog Petra na misi na Duhove. Nakon mise papa Franjo pojavio se na prozoru Apostolske palače i izmolio “Regina Caeli” na latinskom.

Papa je okupljenom mnoštvu na Trgu svetog Petra rekao da slušanje Božje riječi pomaže “utišati brbljanje” i daje prostor da se čuje utješni glas Duha Svetoga.

Duh Sveti u nama ponavlja “preobrazbene riječi ljubavi”, dodao je, koje nam pomažu spoznati vječnu Božju ljubav. Papa je preporučio da ljudi provode vrijeme moleći u tišini u euharistijskom klanjanju kako bi čuli glas Duha Svetoga.

Papa Franjo također je molio za Duha Svetoga da donese zajedništvo među kršćanima, slogu u obiteljima i prestanak ratova u Ukrajini i Svetoj zemlji.

Svetkovina Duhova, koja se slavi 50 dana nakon Uskrsa, označava silazak Duha Svetoga.

Na kraju svoje homilije na Pedesetnicu papa Franjo je molio: „Dođi, Duše Stvoritelju, prosvijetli naše umove, ispuni naša srca svojom milošću, vodi naše korake, daj svoj mir našemu svijetu.

Courtney Mares

Courtney Mares je dopisnica Katoličke novinske agencije iz Rima. Diplomirala je na Sveučilištu Harvard, izvještavala je iz novinskih ureda na tri kontinenta i dobila je Gardnerovu stipendiju za svoj rad sa sjevernokorejskim izbjeglicama.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Sudac blokira uključivanje ‘rodnog identiteta’ od strane Bidenove administracije u odredbe Naslova IX

Katoličke vijesti

Katolički očevi govore o očinstvu, obiteljskim vrijednostima i prijetnjama afričkoj obitelji

Katoličke vijesti

Papa Franjo na molitvi za Dan stvaranja: Briga za okoliš je ‘čin ljubavi’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti