Papa Franjo mijenja statut papinske bazilike, stavljajući naglasak na rad kanona
Europa

Papa Franjo mijenja statut papinske bazilike, stavljajući naglasak na rad kanona

Vijesti iz Rima, 21. ožujka 2024. / 17:30

Papa Franjo u srijedu je izdao nove propise za upravljanje papinskom bazilikom Svete Marije Velike, stavljajući novi naglasak na duhovni rad i pastoral te imenujući nadsvećenika koadjutora najstarijeg marijanskog svetišta na Zapadu.

U hirografu od 20. ožujka, ili papinskom dekretu, Sveti je Otac objasnio da je nastojao “osloboditi” “kanonike” (članove skupine ili “kapitula” klera koje je odredio da služe bazilici) “od svih gospodarskih i administrativnih dužnosti, kako bi se mogli potpuno i s novom snagom posvetiti duhovnom i pastoralnom praćenju hodočasnika.

U prosincu 2021. papa Franjo imenovao je nadbiskupa litavskog podrijetla Rolandasa Makrickasa izvanrednim povjerenikom za pokretanje procesa puštanja u rad “za reorganizaciju života kapitula i bazilike, za veće dobro Božjeg naroda”.

Ovaj proces, koji je vodio izvanredni povjerenik i potpomognut posebnim povjerenstvom, promatrao je administrativno funkcioniranje bazilike, uključujući studiju financijske situacije bazilike.

Bazilika Svete Marije Velike, također poznata kao Liberijska bazilika, jedna je od četiri papinske bazilike u Rimu i dom relikvije Svete kolijevke i ikone Salus Populi Romani, bizantske ikone pripisane svetom Luki koja prikazuje Bogorodica s djetetom Isusom drži evanđelje.

Bazilika je bila važno mjesto za papu Franju, koji se ondje moli pred ikonom prije i nakon svih svojih apostolskih putovanja.

U prosincu 2023., u an intervju u programu meksičke televizije “N+” papa je izrazio želju da bude pokopan u bazilici, a ne u kripti bazilike svetog Petra.

Papa je u svom kirografu Makrickasa imenovao nadsvećenikom koadjutorom Svete Marije Velike, s pravom da naslijedi 78-godišnjeg poljskog kardinala Stanislawa Rylka, koji je služio kao nadsvećenik od 2016. godine.

Nadsvećenik je tradicionalno kardinal koji služi petogodišnji mandat s mogućnošću obnavljanja, izvršavajući “izvršnu vlast za aktivnosti same bazilike i za upravljanje imovinom kaptola”, te je zakonski predstavnik bazilike.

Kipom su stvorena i dva nova položaja: delegat za pastoral, koji je prvi nadsvećenikov suradnik za djelovanje kanonika i bazilike i radi u uskoj suradnji s meštrom ceremonije i delegat za upravu, koji nadzire administrativne poslove bazilike.

Makrickas će nastaviti obavljati dužnosti ove dvije uloge dok te pozicije ne budu imenovane.

Novim statutom uspostavljeno je i novo upravno vijeće, koje će biti zaduženo za upravljanje imovinom kaptola. Prema članku 48. novih statuta, upravno vijeće sastoji se od nadsvećenika, dva izaslanika, predstavnika guvernera Države Vatikanskog grada i predstavnika Uprave za baštinu Apostolske Stolice (APSA).

Matthew Santucci

Matthew Santucci je dopisnik CNA iz Rima sa sjedištem u uredu EWTN-a u Vatikanu. Odrastao je u Connecticutu, a od 2020. živi u Rimu. Diplomirao je povijest na Fordhamu i magistrirao međunarodne odnose na Luissu Guidu Carliju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Planned Parenthood bilježi rekordan broj pobačaja u najnovijem godišnjem izvješću

Katoličke vijesti

Otac dijeli bol zbog pobačaja na skupu kojim se slavi poništavanje Roe v. Wadea

Katoličke vijesti

Papa Franjo djeci svijeta: ‘Ako doista želimo biti sretni, trebamo moliti’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti