Papa Franjo luteranima: ‘Isus Krist je srce ekumenizma’
Europa

Papa Franjo luteranima: ‘Isus Krist je srce ekumenizma’

Djelatnici ACI Prensa, 20. lipnja 2024. / 17:15

Papa Franjo jutros je u Vatikanu primio izaslanstvo Luteranske svjetske federacije i istaknuo kako je “Isus Krist srce ekumenizma”.

U svom govoru tijekom audijencije održane u Apostolskoj palači u Vatikanu, Sveti je Otac ovaj susret nazvao “važnom gestom ekumenskog bratstva”.

Papa je podsjetio na posjet ovog izaslanstva Rimu prije tri godine, u prigodi u kojoj su razmišljali o nadolazećoj 1700. obljetnici Prvog Nicejskog sabora 2025. kao ekumenskom događaju.

U tom kontekstu istaknuo je kako je to “lijep znak nade koji ima posebno mjesto u povijesti pomirenja između katolika i luterana.

“Isus Krist je srce ekumenizma”, istaknuo je papa Franjo, istodobno napomenuvši da je “on utjelovljeno božansko milosrđe, a naše je ekumensko poslanje to svjedočiti”.

Sveti je Otac također podsjetio na “Zajedničku deklaraciju o doktrini opravdanja”. potpisan prije 25 godinakao “još jedan znak nade u našoj povijesti pomirenja”. Stoga je Papa potaknuo svoje slušatelje da je čuvaju “u našem sjećanju kao nešto uvijek živo” i da ovu obljetnicu slave “kao blagdan nade”.

Neka Bog nade bude s nama i nastavi svojim blagoslovom pratiti naš dijalog istine i ljubavi, rekao je papa Franjo.

Na kraju je Sveti Otac podsjetio na “nešto lijepo” od pravoslavnog biskupa Zizioulasa, pionira ekumenizma, koji je “običavao govoriti da zna datum kršćanske zajednice: dan posljednjeg suda!”

“Ali u međuvremenu, rekao je, moramo hodati zajedno: hodati zajedno, moliti zajedno i činiti djela milosrđa zajedno, na putu prema tom ‘hiperekumenskom’ danu koji će biti konačni sud”, zaključio je Sveti Otac. dodajući da je “Zizioulas imao dobar smisao za humor!”

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Evo najnovijih informacija o mjerama pobačaja za glasanje 2024

Katoličke vijesti

Biskupi Missourija zalažu se za zatvorenika osuđenika na smrt uoči pogubljenja

Katoličke vijesti

Bidenovu administraciju kritizirali su zbog izostavljanja Nigerije s popisa za promatranje vjerskih progona

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti