Papa Franjo: Korizma je vrijeme ‘susreta sa divljim zvijerima i anđelima’
Svijet

Papa Franjo: Korizma je vrijeme ‘susreta sa divljim zvijerima i anđelima’

Vatikan, 18. veljače 2024. / 10.30 sati

Prve korizmene nedjelje papa Franjo je svoj govor Anđeo Gospodnji usredotočio na Isusovu kušnju u pustinji kako bi istaknuo da je to poziv za nas da uđemo u poslovičnu pustinju kako bismo došli “u dodir s istinom”.

Primijetivši da je tijekom 40 dana u pustinji Krist bio u društvu i “divljih zvijeri i anđela”, Papa je razmišljao da kada uđemo u ovu simboličnu “unutarnju divljinu”, i mi “susrećemo divlje zvijeri i anđele”.

Ti divlji otkucaji poprimaju duboko simboličko značenje u našem “duhovnom životu”, pa ih “možemo zamisliti kao neuredne strasti koje dijele naše srce, pokušavajući ga zavladati. Mame nas, čine se zavodljivima, ali ako ne budemo oprezni, riskiramo da nas rastrgnu”, rekao je Papa pred gotovo 15.000 vjernika okupljenih u nedjelju na Trgu svetog Petra.

Proširujući ovu ideju o “neurednim strastima”, Papa je sugerirao da ih možemo zamisliti i kao “razne poroke”, kao što su “žudnja za bogatstvom” ili “taština užitka”.

“Moraju se ukrotiti i boriti se protiv njih, inače će proždrijeti našu slobodu”, istaknuo je Papa.

Kako bismo se suočili s tim porocima koji pogađaju svakoga od nas, Papa je istaknuo kako trebamo “otići u pustinju kako bismo postali svjesni njihove prisutnosti i suočili se s njima – a korizma je vrijeme za to”.

Hodočasnici se okupljaju na Trgu svetog Petra za nedjeljni Angelus pape Franje 18. veljače 2024. Zasluge: Vatican Media
Hodočasnici se okupljaju na Trgu svetog Petra za nedjeljni Angelus pape Franje 18. veljače 2024. Zasluge: Vatican Media

Okruženje pustinje imalo je istaknuto mjesto u papinim katehetskim nizovima tijekom cijele godine i glavna je tema ovog Korizmena poruka 2024preuzeto iz Knjige Izlaska: “Kroz pustinju nas Bog vodi do slobode.”

Iako je prijeko potrebno krenuti na ovo putovanje samoispitivanja, Papa je naglasio da nismo sami: pomažu nam anđeli, koji su “Božji glasnici, koji nam pomažu, koji nam čine dobro”.

“Doista, njihova je karakteristika, prema Evanđelju, služenje, upravo suprotno od posjedovanja, tipično za strasti o kojima smo ranije govorili”, nastavio je papa.

Suprotstavljajući duh posjedovanja vrlini služenja, papa je naglasio da se anđeli “sjećaju dobrih misli i osjećaja koje sugerira Duh Sveti”, dodajući da “dok nas kušnje razdvajaju, dobra božanska nadahnuća nas ujedinjuju u skladu, ugasi srce, ulij okus Krista, ‘okus neba’.”

“Tako se red i mir vraćaju u dušu, izvan okolnosti života, bile one povoljne ili nepovoljne. I ovdje, međutim, da bi se shvatile misli i osjećaji koje je Bog nadahnuo, treba šutjeti i ući u molitvu”, nastavio je Papa.

🎥VIDEO | Papa Franjo nas podsjeća da “u unutarnjoj pustinji možemo susresti divlje zvijeri i anđele” i pita nas razmišljamo li tijekom dana ikada o povlačenju u svoju unutarnju “pustinju”. pic.twitter.com/Alk3BB27HD

— EWTN Vatikan (@EWTNVatican) 18. veljače 2024

Papa je zamolio vjernike da ispitaju koje su to osobne “divlje zvijeri” u našim životima, kako bismo ih mogli “prepoznati, dati im ime, razumjeti njihovu taktiku”. Na taj način možemo “dopustiti Božjem glasu da govori mom srcu i da ga sačuva u dobroti”.

U nedjelju navečer Papa i članovi Rimske kurije započet će privatni razgovor Korizmene duhovne vježbekoji će završiti u petak 23. veljače poslijepodne.

Sve redovne papine audijencije obustavljaju se ovaj tjedan.

Matthew Santucci

Matthew Santucci je dopisnik CNA iz Rima sa sjedištem u uredu EWTN-a u Vatikanu. Odrastao je u Connecticutu, a od 2020. živi u Rimu. Diplomirao je povijest na Fordhamu i magistrirao međunarodne odnose na Luissu Guidu Carliju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Biskupija Sacramento podnijela je zahtjev za stečaj zbog ‘mučnog grijeha’ seksualnog zlostavljanja u crkvi

Katoličke vijesti

Argentinski nadbiskup iznenada podnosi ostavku; Razlog njegova odlaska Vatikan nije otkrio

Katoličke vijesti

Teksaški osuđenik na smrt bit će pogubljen za nekoliko dana dok katolici pozivaju na pomilovanje

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti