Papa Franjo hvali povijesni sabor u Kini kao ‘autentično sinodalno putovanje’
Europa

Papa Franjo hvali povijesni sabor u Kini kao ‘autentično sinodalno putovanje’

Vijesti iz Rima, 21. svibnja 2024. / 13:57

Papa Franjo pohvalio je prvi sabor Katoličke crkve u Kini prije 100 godina kao “autentično sinodalno putovanje” koje je otvorilo put Crkvi u Kini “da sve više ima kinesko lice”.

U video poruci na konferenciji u Rimu o Katoličkoj crkvi u Kini, papa je istaknuo da su kineski katolici izdržali “vremena strpljenja i kušnje” u prošlom stoljeću.

“Gospodin je u Kini čuvao vjeru Božjeg naroda na tom putu. A vjera Božjeg naroda bila je kompas koji je kroz ovo vrijeme pokazivao put”, rekao je papa Franjo u obraćanju 21. svibnja.

Papa Franjo uputio videoporuku konferenciji “100 godina od 'Concilium Sinense'
Papa Franjo upućuje videoporuku na konferenciji „100 godina od ‘Concilium Sinense'” na Papinskom urbanom sveučilištu u Rimu u utorak, 21. svibnja 2024. Autor: Fabio Gonnella/EWTN

Papa je ukazao na crkveni sabor koji se održao u Šangaju 25 godina prije kineske komunističke revolucije kao primjer trenutka kada je „zajedništvo između Svete Stolice i Crkve u Kini očitovalo svoje plodove, plodove dobra za sav kineski narod .”

Vijeće iz 1924., nazvano Primum Concilium Sinense, okupilo je 105 katoličkih misionara, biskupa i kineskih katolika kako bi uspostavili okvir za izvornu kinesku hijerarhiju.

“Očevi okupljeni u Concilium Sinense živjeli su autentično sinodalno iskustvo i zajedno donosili važne odluke”, rekao je papa Franjo.

“Sjećanje na Šangajski koncil može također danas predložiti nove putove cijeloj Crkvi i otvoriti putove kojima treba hrabro krenuti za naviještanje i svjedočenje evanđelja u sadašnjosti”, dodao je.

Među okupljenima koji su slušali papinu videoporuku bili su predstavnici Narodne Republike Kine, uključujući šangajskog biskupa Shen Bin, kojeg su kineske vlasti jednostrano postavile za biskupa Šangaja u travnju 2023. bez papinskog mandata, čime su prekršeni uvjeti Dogovor Vatikana i Kine. Papa Franjo potvrdio je njegovo imenovanje u srpnju 2023.

Sveta Stolica prvi je put sklopila privremeni dvogodišnji sporazum s Pekingom o imenovanju biskupa 2018., koji je od tada dva puta obnavljan i ponovno je na obnovi ove jeseni.

Papa Franjo odlučio je u svojoj poruci ne govoriti o diplomatskim naporima Vatikana s Pekingom ili vjerskim slobodama u Kini, ali je rekao da kineski katolici danas “svjedoče svoju vjeru djelima milosrđa i milosrđa, au svom svjedočenju daju pravi doprinos sklad društvenog suživota.”

Veliki kip Gospe od Šešana stajao je na papinom stolu dok je govorio. Papa je primijetio da tijekom mjeseca svibnja mnogi kineski katolici obično idu na hodočašće u marijansko svetište Sheshan, koje se nalazi u blizini Šangaja.

„I ja se idealno penjem na brdo Sheshan, i svi zajedno povjerimo Mariji, Pomoćnici kršćana, našu braću i sestre u vjeri koji su u Kini, sav kineski narod i sav naš siromašni svijet, tražeći njezin zagovor , kako bi mir uvijek i posvuda pobjeđivao”, rekao je papa Franjo.

Nakon papine poruke, Shen Bin održao je 15-minutni govor na kineskom u prepunoj dvorani Papinskog urbanog sveučilišta na brdu Janiculum s pogledom na baziliku svetog Petra.

Kineski biskup ponudio je drugačiju interpretaciju koncila iz 1924. od pape u svom govoru, rekavši da “Šangajski koncil nije doveo do trenutne i radikalne promjene u Crkvi u Kini,” dodajući da je do komunističke revolucije 1949. “samo 29 od 137 kineskih biskupija imalo je kineske biskupe, a samo tri od 20 nadbiskupa bili su Kinezi.”

“Katolička crkva u Kini nije se doista oslobodila stranih sila kako bi postala djelo koje vode kineski kršćani i još nije uspjela skinuti etiketu ‘strane religije’”, rekao je.

Shen Bin, koji je držao rukovodeće položaje u Kineskom katoličkom patriotskom udruženju koje je osnovala Komunistička partija Kine i pod kontrolom Odjela za rad Ujedinjene fronte, nastavio je braniti rekord vjerskih sloboda u Pekingu i naglasio potrebu da Crkva u Kini “ slijediti put sinizacije.”

“Politika vjerskih sloboda koju provodi kineska vlada nema interesa mijenjati katoličku vjeru, već se samo nada da će katolički kler i vjernici braniti interese kineskog naroda i osloboditi se kontrole stranih sila”, rekao je Shen Bin u svom govoru.

“Danas kineski narod provodi veliki preporod kineske nacije na globalan način s modernizacijom u kineskom stilu, a Katolička crkva u Kini mora krenuti u istom smjeru, slijedeći put sinicizacije koji je u skladu s kineskim društvom i kulture danas”, dodao je šangajski biskup.

Konferencija pod nazivom “100 godina od ‘Concilium Sinense’: između povijesti i sadašnjosti,” održana je na kineskom i talijanskom jeziku u Velikoj dvorani Papinskog urbanog sveučilišta. Pastoralno povjerenstvo za Kinu i Agenzia Fides, informacijska služba Papinskih misijskih djela, organizirali su konferenciju na kojoj su kao govornici bili vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin i kardinal Luis Antonio Tagle.

Obraćajući se novinarima na marginama konferencije, Parolin je rekao da Sveta Stolica želi povećati i produbiti svoje kontakte u Kini.

“Već dugo se nadamo da ćemo imati stabilnu prisutnost u Kini, čak i ako u početku možda neće imati oblik papinskog predstavništva apostolske nuncijature”, rekao je Parolin.

Courtney Mares

Courtney Mares je dopisnica Katoličke novinske agencije iz Rima. Diplomirala je na Sveučilištu Harvard, izvještavala je iz novinskih ureda na tri kontinenta i dobila je Gardnerovu stipendiju za svoj rad sa sjevernokorejskim izbjeglicama.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Glasači u Baltimoreu odmjerit će ‘bonus za bebe’ od 1000 dolara novim roditeljima

Katoličke vijesti

Marijanska ukazanja ‘Mistične ruže’ u Italiji dobila odobrenje Vatikana

Katoličke vijesti

Pro-life aktivist Paul Vaughn izbjegao je zatvor nakon presude FACE Act

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti